content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

28 Nis

Medya OkurYAZMAZLIĞI Üzerine!

ÇUF ÇUF ÇUFF!
Kamu kurumlarında, genel tabirle devlet dairelerinde bilgisayarlar üç temel amaçla kullanılmaktadır derim her zaman. Bunlardan birisi, daktilo, diğeri, oyun, bir diğeri de aksesuardır. Yani ister yaşlı memur tipleri, ister bayan memurlar olsun, genelde bilgisayarı bu amaçla kullanmaktadırlar. Genç ve orta yaşlı baylar biraz daha meraklanıp bu inanılmaz aletin inanılmaz büyüklükteki özelliklerinin minicik bir kısmını kullanırlar.

Şimdi konumuza dönebiliriz. Peki medya okuryazarlığıyla birinci paragrafın ne bağlantısı/alakası var dersiniz. Eh bir bağlantı kuracağız elbet. Ama zülfiyare dokunmak için biraz ısındırma yapalım dedim. Devlet dairelerinde bilgisayar bu amaçlı kullanılırken evlerde nasıl kullanılmaktadır. Bu apayrı bir drama.

Eğer evdeki bilgisayar tekse, ya da bir bilgisayarı ev ahalisinin hepsi kullanıyorsa durum nedir. Bu evdeki bilgisayarın internete bağlı olup olmamasına göre iki açıdan ele alınabilir. Bu konuda dört farklı durum açıklayacağız.

Önce talileri (ikincilleri) aradan çıkarırsak, bir evde birden fazla bilgisayar varsa, bu durumda evdeki bilgisayarların birisi çok yoğun birisi de sıradan diğer evlerdeki gibi kullanılıyordur. Bu genelde ya evin sekiz yirmibeş yaş arası bilgisayar kolik bir çocuğun varlığında, ya da bu bilgisayarların birinin yoğun iş amaçlı (ticari) kullanımında söz konusudur. Kız/bayan veya erkek/bay kişi bilgisayarı zımnen (örtülü olarak) zilyedliğine (sahipliğine) geçirmiştir. Diğer bilgisayarı evin diğer ahalisi ortak kullanır.

Eğer evde tek bilgisayar varsa ve bilgisayarda internet yoksa, bilgisayar temel olarak oyun TV kartı varsa televizyon amaçlı kullanılır. Bizzat bilgisayarı keşfetme amaçlı nadiren başına oturulur. Bu keşif işleri zaten gönüllü olarak evin küçük çocuğuna ihale edilmiştir. Bazen de bu rolü evin erkeği (babası) üstlenir.

Evdeki bilgisayar tek ve bu bilgisayar internete bağlıysa, işte bu durumda bilgisayarın dakikalarla hesaplanmış paylaşımı büyük önem taşımaktadır. İnternetin bağlı olması bilgisayarı oyun oynama aracı olmaktan kurtarmaz. Küçük çocuklar bildiğiniz oyunları, büyükler okey, soliter, tavla, bilardo gibi oyunlara yönelir. Bu özellikler mutlak anlamda bilgisayarın en temel vazgeçilmez özellikleridir. İnternete bağlı olmayan bilgisayarda büyükler pek oyun oynamaz. İnternet, oyun partnerleri sağladığından tercih edilir.

İnternetin bilgi araştırma ticari ve devletle olan işlerin yürütülmesinde kullanımı oldukça düşüktür. Yüz dakikada bir dakika. Veeee MSN gerçeği.

MSN GERÇEĞİ
Allahtan sistemin çoklu oturum açma özelliği var ki bilgisayarların başında büyük aile kavgaları ve faciaları oluşmamaktadır. İster evin yedi sekiz yaşındaki bireyi ister annesi ister babası isterse baba ve anneannesi olsun bunlar MSN sisteminin vazgeçilmez parçalarıdır.

Bilgisayarda OKURLUK ve YAZARLIĞIN en karakteristik kullanım alanı MSN sistemidir. Bu gün milli eğitim bakanlığı tarafından uygulanan kültür bakanlığı ve RTÜK tarafından desteklenen MEDYA OKURYAZARLIĞI pratikte ve teoride MSN sisteminde tam olarak uygulanmaktadır. Okurluk ve yazarlık sıfatı, her yaş, cinsiyet, meslek ve eğitimde tam anlamıyla kullanılmaktadır.

ÇUF ÇUF ÇUF ÇUUUFFFFF!
Medya okuryazarlığı konusunda MSN sisteminin dışına çıktığımızda arabaşlıktaki seslendirmeyi yapmak durumundayız. Gerek bilgisayar gerek internet siteleri tam anlamıyla bakımlık ve seyirliktir. En iyi ihtimalle internetten (yotube dan) müzik klip dinlenilir, ya da komik resimler yemek tarifleri açılıp yemek resimlerine bakılır falan filan.

İnternet sisteminde bir siteye nasıl girilir, sayfa nasıl açılır, kayıt ve yazdırma nasıl yapılır bu konularda tamamıyla kulaktan dolma bilgiler ve basit keşifler ve küçük görsel ikonlarla hareket edilir, asla ve asla daha kısa zamanda daha iyi sonuç almak için araştırma yapılmaz.

Türkiye internete gireli net olarak onüç, fiili olarak on yıl gibi bir zaman oldu. O zamandan bu zamana hala internete trene bakar gibi bakılmaktadır. Bilgiye ulaşmak ve hayatın her alanında bilgi edinmek için internetin kullanılması başta da belirttiğimiz gibi, günde yüz dakikada bir dakikadır. Geri kalan zamanlar bahsini ettiğimiz amaçlara harcanmaktadır. Kendinizi şimdiye kadar yazdıklarımızın muhatabı olarak görmezseniz, SİZ BİR İSTİSNASINIZ. SİZ BİR STANDART SAPMASINIZ. SİZ BİR İMALAT HATASISINIZ. Çuf çuf seslerine bakan seyirlik, bakımlık, kopyalanmış koyun insancıklar her tür medyaya özenle veya itinayla BAKAR BAKAR BAKAR maalesef NADİREN OKURLAR.
Mutlu ve bilinçli yarınlar dileklerimle.

Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar http://www.yazarport.com, http://www.gunesgazetesi.net https://www.bilgiagi.net http://www.bilgievreni.com, http://www.siyasalforum.net http://www.gercekgazete.web.tr ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank