MB’nin Son Gün Sürprizi
Genelde olumsuz bir atmosferde geçen 2011’in son işlem günü Merkezin sürprizi dikkat çekti.
Bizim için yeni yıl demek, hesapların kontrol edildiği, önceki mali dönemin bittiği yeni bir mali dönemin başladığı bir dönemdir.
Bilançoların kapandığı ve yeniden açıldığı, işlerin bittiği ve yeniden başladığı bir mihenk. Tabi olayların birer anı, umulanın birer beklenti olduğu bir dönem. Bütün okurlarımın yeni yılının yeni güzellikler getirmesini temenni ediyorum.
Yeni IMKB başkanı (henüz onaylanmadığı için) büyük ihtimalle belli oldu. Adı geçen ve Başbakana sunulan, şu an Merkez Bankası başkan yardımcısı İbrahim Turhan başarılı bir bürokrat ve başarılı bir akademik süreç geçirmiş, birçok çevre tarafından sevilen biri. Umuyorum hayırlı olacak. Kendisinin ve kamunun önereceği diğer yönetim kurulu üyeleri de aynı uyumun güzel parçaları olur inşallah. IMKB’nin yapması gereken o kadar çok şey var ki… Bunları yazmaya devam edeceğiz.
Piyasalar MB’nin son gün sürprizi…
Merkez bankası (MB) yılın son işlem gününde dövize tarihin en büyük müdahalesini ( tutar Bakımından) yaptı. Doğrudan satış yöntemi ile 1.92 üzerinde seyreden doları 1.85 e kadar gevşetti gün sonu 1.8890 kapasa da ciddi bir karşılama oldu ve toplam 3.2 Milyar Dolar sattı. Bu müdahaleye ilişkin bir çok spekülasyon yapıldı. Kimisi MB kapanış yapıyor dedi, kimisi talebi karşılıyor dedi, kimisi amaçsız dedi. Ama düşünmek lazım sene sonu birçok kurum pozisyon kapamak zorunda ve yüksek seyreden döviz yüzünden alımlarını son güne kadar taşımış durumda olabilirler. Ayrıca bilanço kapaması, yeni döneme sarkmaması gereken ödemelerin karşılanması, borç kapaması, banka pozisyonları gibi birçok faktör de bu tarih için sıkışıklık yaratmış olabilir. Bu noktada zaten ilk doğrudan satış dan sonra 1.5 milyar USD’ lik kurumsal talep gelmiş. Aynı talebin senenin ilk haftası devam etmez diye düşünüyorum. Bunun için haftayı görmek lazım. Devam ederse bu sefer USD/ TL kuru 1.95 test edebilir. Satışa rağmen yüksek kapayan dolar da daha çok bu müdahale işe yaramaz alalım yeni yılın ilk günü piyasaya veririz havası vardı. Bakalım haklı çıkacaklar mı?
Yeni yıl sıkıntılı başlayacak…
AB bölgesindeki borç sorunu henüz atlatılmadı. Ateş düşüren çabalar geçici bir rahatlama yarattıysa da henüz radikal bir çözüm ortaya atılamadı. Avrupa Merkez bankasının (AMB) fonlarını genişlemesi sorunlu ülke bonoları alması piyasaları rahatlattıysa da bazı sorunlar ötelendi. Parasal genişleme olacak mı? Olmayacak mı? Bu konuda piyasalar karar vermeye çalışıyor. Genel kanı genişlemeden kaçınılmaz. Para basacak ve/veya likidite arttırıcı önlemlerle parasal genişleme olacak beklentisi var. Güvensiz ortam EURO değerini olumsuz etkilediği içinde yılın son haftası dolar ve diğer para birimleri karşısında Euro’nun değer kaybı hızlanmış oldu.
Yeni yılda bu baskılar yüzünden bankacılık ve finans kesimi sıkıntılı bir sürece girebilir.
Bunun yanında iç piyasada bir daralma beklentisi var. Büyüme hızında beklenen ve istenen yavaşlama bankacılık ve finans kesimini olumsuz etkileyebilir. Bunun için piyasalar Nisan için açıklanacak ilk 3. Çeyrek rakamlarını görmeden keskin kararlar almayacaktır. Piyasaların bu hava da seneye başlaması hisse senetleri ve faizlerde yatay bir ilk 3 ay beklememize sebep olabilecektir. Hatta döviz kurunda oynaklık devam ederse faizlerde artış eğilimi de sürebilir.
Ben genel olarak bütün piyasaların olumsuz bir trend de olacağı varsayımına çok katılmıyorum. Parasal genişleme ve enflasyonun olduğu veya olacağı bir dönemde emtia, hisse senedi ve benzer yatırım araçlarının değer kaybetmesi mantıklı olmaz. Özellikle Altın düşecek diyenlere şüphe ile bakıyorum. Altın ve değerli madenler yeni yılda yeni zirveler deneyebilir. Hisse senetlerinde seçici olursak ve uzmanlarla çalışırsak ciddi kazançlar elde edebiliriz. Enerji fiyatları yükselen trendini koruyacaktır. Bunda enerji bölgelerinde yaşanacak istikrarsızlıkta etkin olacaktır.
Dikkat etmek gereken: Euro da 1.28 kırılırsa ciddi anlamda kırılırsa 1.18 seviyesine dolar karşısında düşmesini beklememiz lazım.