Maraş’tan bir Haber Geldi: Ergenekon
Merhum Bülent Ecevit’in vefatından sonra MİT’ten imzasız gelen, kendisi tarafından üzerine “çok ciddi bir kaynaktan gelmiştir. Değerlendirilmelidir" notunun düşüldüğü bir çok evrak, “Türkiye’nin ulasal güvenliği açısından sakıncalı olduğu” belirtilerek saklanmaya devam ediliyor. Bu evraklardan birinin izi tam 8 yıl sonra Perinçek’in evinde çıktı ve Ergenekon iddianamesinde yerini aldı. Merhum Ecevit’in kasasında bulunan CHP-HADEP ittifakını konu alan “çok gizli” raporda Altan Öymen’in genel başkanlık yaptığı dönemde CHP’li bazı isimlerin Avrupa’daki PKK terör örgütü mensuplarıyla görüştüğü iddia edilmiş, 2000 yılında çıkan bu rapor ve akabinde gelişen karmaşa Deniz Baykal’ın yeniden siyasette önünü açmış ve CHP’ye yeniden genel başkan seçilmesine sebep olmuştu. Bu raporun sırrını, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz çözdü.Doğu Perinçek’in evinde bulunan asker ve MİT antetli ‘çok gizli’ ve ‘gizli’ belgelerin sahte olup olmadığını öğrenmek için bu kurumlara müracaat etmiş ve bazılarının gerçek olmadığı cevabını almış. İddianamenin 490-491. sayfalarında yer alan ifadelerle, bazı şüphelilerin, elde ettikleri bilgileri irtibatlı oldukları uluslararası istihbarat örgütlerine aktardıkları, bazılarının gizli belge ve bilgileri amaç dışında kullandığı ve ayrıca Doğu Perinçek grubundan elde edilen bazı MİT başlıklı belgelerin de sahte olarak tanzim edildikleri, bizzat ilgili kurumlardan sorulması sonucu gelen cevaplardan tespit edilmiş.
Bülent Ecevit’in kasasından çıkan bir başka evrak ise Türkiye’yi neredeyse iç savaşa sürükleyen ve 1980 darbesinin yolunu açan, 1978`de ilan edilen sıkıyönetimin sebebi “Maraş katliamı”na dair..
Özetle, Maraş olayları, Stalin zulmünden kaçan Kırım Türklerinin anlatıldığı bir filmin gösterimi sırasında başlamış. Ülkücü Gençlik Derneğinin öncülüğüyle Cüneyt Arkın ve Oya Aydoğan’ın başrol oynadığı ‘Güneş Ne Zaman Doğacak’ adlı film, Maraş Çiçek Sineması’nda gösterime girmiş. 19 Aralık günü 20.00 seansının sonuna doğru sinema salonunda bomba patlamış. ‘Bombayı solcular attı.’ söylentisi şehrin her tarafına yayılmış. 20 Aralık’ta bu kez Alevilerin gittiği Akın Kıraathanesi’ne bomba atılmış. 23 Aralık’tan itibaren 111 kişi ölmüş, binin üzerinde insan yaralanmış, 552 ev ve 289 işyeri tahrip edilmiş. 26 Aralık’ta Maraş’ın da içinde bulunduğu 13 ilde sıkıyönetim ilan edilmiş.
Gözaltına alınan Yusuf İlhan adlı (ülkücü) bir genç, ifadesinde patlamanın ülkücü Ökkeş Kenger (Şendiller) tarafından gerçekleştirildiğini, kendi görevinin ise patlamayı duyduktan sonra sinemanın damına dinamit lokumu atmak olduğunu söylemiş. İlhan'a göre dinamiti patlatmaktaki amaç, "sinemadaki ülkücü gençliği ve dışarıdaki halkı tahrik etmek ve patlamayı solcuların yaptığı intibaını vererek hadise yaratmak"mış. Bu ifadenin akabinde Ökkeş Kenger, Adana Sıkıyönetim Mahkemesi'nde açılan davada bir numaralı sanık olmuş.
Yüzlerce kişinin hunharca katledildiği bu olayın iç yüzü neydi?
Elimde fazla bir kaynak bulunmamakla birlikte, 3 gündür internette dolaşıyorum. Bu acı olayla ilgili neredeyse yazılan forumlar dahil hemen herşeyi okudum. Şu anda yaşadığımız bazı olaylara çok benzer bulgulara rastladım. Olayları yaşayan insanlar, yakınlarını katleden kişilerin, “Komünist Alevileri öldürün, kim bunları öldürürse cennetlik olacaktır. Kahrolsun Komünistler, Yaşaşın Türkeş” diye bağırdıklarını yazmışlar. Faili direkt işaret eden bu tarz söylemler, Danıştay saldırısından tanıdık geliyor. Ülkeyi yıllar süren bir Alevi-Sünni çatışmasına götüren, çok insanın ölmesine, itham altında kalmasına sebep olan bu olayın üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen hâlâ soru işaretleri cevap bulmadı. Yaşanan şeyler ortada olmakla birlikte gruplar hâlâ birbirlerini suçlamaya devam ediyor. Sol gruplara göre, Ökkeş Kenger beraat etmemeliydi. Yine sol yanlısı yayınların yazdığına gore, katliamda birinci derece rolü olan 68 kişi hiç yargılanmadı. 804 kişinin yargılandığı davada, 379 kişi beraat etti. Bir ile 15 yıl arasında mahkûmiyet cezası ile yargılanan 314 kişinin cezalarında önce 1/6 oranında indirim yapıldı, sonra hepsi mahkeme sürecinde salıverildi. 29 kişi hakkında verilen idam ve yedi kişi hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 1991'de çıkan Terörle Mücadele Yasası'nda yapılan değişiklikle de katliam sorumlularının hepsi salıverildi.Mahkemelerden sonra soyadını Şendiller olarak değiştiren Ökkeş Kenger “Kanlı Oyun : Maraş Olayları'nın Perde Arkası” isimli bir kitap yazmış. Kitabın genişletilmiş ikinci baskısı ise Ecevit’in kasasından çıkan MİT’e ait olduğu (?) söylenen “gizli” belgenin akabinde 2008 yılında yayımlandı ve kitabın tanıtım kokteylini çok elim ve şüpheli bir helikopter kazasından hayatını kaybeden Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte yaptı.
1 Ocak 1979 tarihli MİT raporunda neler yazıyordu?
"CHP iktidarı devraldıktan sonra vuku bulan büyük olayların (Malatya, Sivas, Kahramanmaraş) çıkacağına dair bir-iki ay evvelinden haber verilmediğinden yüzlerce vatandaşımızın can ve mal kaybına sebebiyet vermişlerdir. Önceden haber vermek bir tarafa olayın yaratılmasında en etkin rol oynamışlardır. Nitekim Kahramanmaraş olayı MİT'ten (...), (...), (...), (...)'in (isimler gazeteci Can Dündar ve Rıdvan Akar tarafından gizlendi) müşterek planlamaları ile çıkarılmıştır. Türkeş oraya ...'in tavassutuyla ....'u tayin ettirerek Güney Bölgesi'ni ele geçirmiş ve Maraş olayını rahatlıkla tertip ettirmiştir. MİT olayın içinde olmasaydı Maraş'tan her türlü istihbaratı aylar evvel alır ve olayın zuhur etmesine meydan vermezdi. MİT, CHP zamanında büyük olayları yapan ve yaptıran MHP'lilere ait bilgileri saklamış, sıkıyönetim mahkemelerine sadece sola ait raporların verilmesi hususunda Türkeş, MİT'teki elemanlarına talimat vermiştir."MİT’ten gelen bu gizli ve imzasız raporda, Kahramanmaraş’taki katliamın müsebbibi olarak MİT ve Türkeş gösteriliyordu. Şendiller, kitabının ikinci baskısının kokteylinde bakın neler söylemiş: "Zamanın İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, sol izini yok edip, milliyetçileri suçlu konumuna getirdi. Onunla yüzleşmek istiyorum.... Akdeniz Üniversitesi'ndeki provokasyonun (provokasyoncu çok artistik bir poz vermişti; alnında Hz. Ali’nin kılıcının dövmesi, sakallar yerinde, silah elinde. H.S.) anlaşılabilmesi için Maraş'ın aydınlatılması gerekmetedir... Olayları Devrimci Savaş Örgütü ve Ermeni kökenli solcu terörist Garbis Altınyan çıkardı. Olaylardan hemen sonra İçişleri Bakanı CHP'li İrfan Özaydınlı Maraş'a gelip konuyu araştırdı. Ardından 'Bu olayları sol örgütler yaptı' dedi. Özaydınlı Ankara'ya dönmeden Ecevit tarafından görevden alınıp yerine Güneş atandı. Güneş, olaylardaki sol izlerini silip, tüm suçu milliyetçilere yükleyen kurgular yaptı." Hasan Fehmi Güneş, içlerinde Ökkeş Şendiller’in de olduğu sağcı bir grubu Ankara’ya getirterek 17 gün işkence yaptırıp, olayları üstlenmeye zorlamış.
Önemli bir dipnot:
Yıllar sonra Susurluk skandalıyla anılacak olan Ünal Osmanağaoğlu, Haluk Kırcı, Mustafa Özmen, Bünyamin Adanalı, Ahmet Ercüment Gedikli gibi isimlerin katliamın yaşandığı günlerde Kahramanmaraş'ta oldukları İçişleri Bakanı Özaydınlı'nın raporunda yer almış.
Şendiller’in kitabından
“Devrimci Halkın Birliği Örgütü Lideri Garbis Altınoğlu'nun Kahramanmaraş olaylarının tertipçilerinden olduğunu ve bu davadan idam cezası ile cezalandırıldığını (Adana Sıkıyönetim komutanlığı (2) Nolu As. Mahkeme 12.04.1984 Tarih ve 1984/109 Sayılı Kararı)... 1991 yılında çıkarılan infaz yasasından faydalanarak tahliye olduğunu” “Olayların çıkmasına sebep olan iki sol görüşlü öğretmenin fraksiyon çatışması sebebi ile DEVRİM SAVAŞÇILARI (DHKP/C DEV-ŞAVAŞ) örgütü tarafından öldürüldüğünü... Örgüt militanlarının Adana 1 Nolu Askeri Mahkemesi tarafından idam cezasına mahkum edildiğini (1 Nolu As. Mah. 27.09.1984 Tarih ve 1984/208 Gerekçeli Karar)”, “Türkiye Devrimci Komünist Partisi / Halkın Kurtuluşu (TDKP/HK) Kahramanmaraş olaylarında, cenaze töreni ve diğer çatışmalara katıldığı ve etkin rol üstlendiğini (Adana 1 Nolu As. Mah. 21.06.1984 Tarih ve 1984/150 Sayılı Karar), bir çok militanın bu yüzden ceza aldığını”“PKK-Apocular... Örgütün Kahramanmaraş olaylarında etkin rol üstlenerek çatışmalara girdiklerini, bir çok militanın bu yüzden idam cezası aldığını (Adana Sıkıyönetim As. Mah. 1986/104 Sayılı Gerekçeli Karar) biliyor muydunuz? Marksist-Ermeni tertibi Kahramanmaraş olayları sonrası idam talebi ile iki yıla yakın yargılanan Ökkeş Şendiller'in, Adana Sıkıyönetim (1) Nolu As. Mahkemesinin 08.08.1980/520 Sayılı Kararı ile beraat ettiğini”
“Haksız yere tutuklandığı için Ankara 7.Ağır ceza mahkemesinde Devlet Hazinesi aleyhine açtığı davayı kazanarak, 250 milyon Türk lirası tazminata mahkum ettirdiğini (16.19.1996/129 Sayılı Karar)”“Ökkeş Şendiller'in, Adana Sıkıyönetim (1) Nolu As. Mahkemesinin 08.08.1980/520 Sayılı Kararı ile beraat ettiğini görmezden gelerek, aleyhte kasıtlı yayın yapan başta dünyaca ünlü "Meydan Laorusse" ansiklopedisi olmak üzere bir çok basın kuruluşunu ve şahsi manevi tazminat cezasına mahkum ettirdiğini” belirttiğini öğreniyoruz.
Olaylardan sonra İçişleri Bakanlığı`na atanan Hasan Fehmi Güneş:
Maraş olayları büyük bir tertipti. Planlama sonucu gerçekleşmişti. Ben olaydan sonra göreve geldim. Bu olayı ortaya çıkarmak için, bakanlık dahilinde bütün imkânlar seferber edildi. Olayı açığa çıkarmak için her şey yapıldı. Ancak buna rağmen, ben de yeterli aydınlatma olmadığı kanısındayım. Olayın perde arkası ve tertipleyicileri ile ilgili bir devlet görevlisi olarak ben de vicdan azabı çekmekteyim.
Ankara 78`liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu:
Maraş katliamı, darbe düzeninin Türkiye`yi 12 Eylül darbesine götüren en kanlı provokasyon. O dönemde gündemde olan kontrgerilla yapılanması bu eylemde aktif rol aldı. Bugün 30 yaşına gelmiş darbe düzeninin bu gayri meşru çocuğundan hâlâ hesap sorulmamış olması utançtır. Malatya, Sivas, Çorum gibi diğer tüm olaylar da darbe düzeninin ülkeyi faşist iktidara götürme yolunda uygulamaya soktuğu kanlı tertiplerdir.
Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş:
Tertipleyenlerin asıl amacı, 12 Eylül askerî darbesine zemin hazırlamak için halklar ve inançlar bahçesi olan Maraş`ta Alevi, solcu, demokrat insanları kıyıma uğratıp, sağ kalanları ise baskı altına alarak göçe zorlamaktı. Başarılı olan bu senaryonun, CIA`dan ve onun yönlendirdiği devlet içindeki derin güçlerinden icazet alınmadan yapılması mümkün değildi. Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorunda. Bunun çözümü katliamın, gizli servislerdeki arşiv belgelerinin açıklanması, gerçek suçluların yargılanması ve başta Aleviler olmak üzere tüm demokratik kamuoyundan özür dilenmesi.Son yıllarda özeleştiri yapabilen herkes geçmişle yüzleşmeye başladı. Türkiye’nin varolma ve gelişme enerjisini tüketmek amacıyla, insanların gençliklerinin ve heyecanlarının, aynı kişilerce harcandığı ortak kanaat olarak gelişti. Bu kanaat, kendilerini bizzat olayların içinde bulan insanlar tarafından itiraf edildi. Hatta aynı gücün sol elinin 1960 ihtilalini, sağ elinin 1980 ihtilalini gerçekleştirmek için provakasyonlar yaptığını söyleyenler de hiç azımsanacak sayıda değil. Son dönemde Ergenekon olarak ismi konulan oluşumun içinden nasıl çıkılacak bilmiyorum ama belki de gerçekten çok daha gerilere gitmek gerekecek. Hükümetin desteği ile savcıların bunu fırsat bilip, geçmişimizi temizleyerek günümüze gelmeleri ve daha doğru olmaz mı? 1980 darbesine götüren provokasyonlar 16 Mart 1978`de İstanbul Üniversitesi`nin önünde bomba patlatıldı, 7 öğrenci öldü, 47 kişi yaralandı. 24 Mart 1978`de Ankara`da savcı Doğan Öz öldürüldü. Öz, Başbakan Bülent Ecevit`in talimatıyla kontrgerilla konusunu araştırıyordu. 17 Nisan 1978`de Malatya Belediye Başkanı Hamid Fendoğlu(Hamido), evine gönderilen bombalı paketin patlaması sonucunda hayatını kaybetti. 11 Temmuz 1978`de Ankara`da Doçent Bedrettin Cömert öldürüldü. 10 Ağustos 1978`de Ankara`nın Balgat semtinde kahvehane tarandı. 5 kişi öldü, 14 kişi yaralandı. Eylül 1978`de Ankara Ulubey Mahallesi`nde taranan kahvehanede 2 kişi öldü. 8 Ekim 1978`de Ankara Bahçelievler`de 7 TİP`li öğrenci öldürüldü. 20 Ekim 1978`de Prof. Bedri Karafakioğlu öldürüldü. 18 Aralık 1978`de Adana`da TMMOB Başkanı Akın Özdemir suikasta uğradı. 1 Şubat 1979`da Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi öldürüldü. 16 Mayıs 1979`da Ankara Piyangotepe`de kahvehane taranması sonucu 7 kişi hayatını kaybetti. 28 Eylül 1979`da Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul öldürüldü. 27 Ekim 1979`de İstanbul Bayrampaşa`da kahvehane tarandı, 6 kişi can verdi. 20 Kasım 1979`da Prof. Y. Ümit Doğanay öldürüldü. 28 Kasım 1979`da Kayseri`de kahvehane tarandı, 5 kişi hayatını kaybetti. 7 Aralık 1979`da Prof. C. Orhan Tütengil öldürüldü. 16 Aralık 1979`da İstanbul Beşiktaş`ta kahvehaneye bomba atıldı, 5 kişi katledildi. 27 Mayıs 1980`de MHP`li Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak faili meçhul bir suikasta uğradı. Mayıs ve temmuzdaki Çorum olaylarında 57 kişi öldü. 22 Temmuz 1980`de DİSK ve Maden İş Sendikası Genel Başkanı Kemal Türkler öldürüldü Kaynaklar: forum.memurlar.Maraş Olayları'nın Perde Arkası; Ökkeş Şendiller
Radikal Gazetesi, ERTUĞRUL MAVİOĞLU, 7 Ocak 2007
tümgazeteler.com
Zaman gazetesi, Ahmet Dinç, 20 Nisan 2008, Pazarwikipedia.orgTürkiye’yi Sıkıyönetime götüren viraj: Maraş olayları, 25.12.2008Mehmet Baki, Aksiyon, 01.09.2008, sayı 717