Malatyalı Aşık Zeki Yıldırım’dan: Kalemler Susmaz
Şairlerimiz, yazarlarımız, halk ozanlarımız, yazdıkları ve yayınladıklarıyla biliniyor, alkışlanıyorlar. Veya unutulup gidiyorlar. Malatyalı Aşık Zeki Yıldırım, yazdıkları ve yayınladıklarıyla beğenilen, alkışlanan isim ve imzalarımızdan.2013 yılında 298 sayfayla yayınladığı, kendisinin yaşamı, sanatı ve şiirlerinin anlatıldığı, Süleyman Özerol’un yayına hazırladığı “Kalemler Susmaz”adlı kitap masamda. Bu kitabın sayfalarında mini bir gezinti yapmak istiyorum efendim:
Emeklilik öncesi aynı kurumda çalıştığımız ve nezaket dolu dünyasından dışa yansıyan iltifat dolu cümleleriyle, bir kadirbilirlik toparlamasıyla imzaladığı kitabın ilk sayfalarındaki teşekkür başlığı altında, kendisi ve eserleriyle ilgili yazdığım, yayınladığım yazılardan dolayı bendeniz de bu teşekkürden payımı almışım.
Süleyman Özerol imzalı,”Malatyalı Aşık Zeki Yıldırım” üzerine başlığıyla yazılan yazı Zeki Yıldırım hakkındaki araştırmaların ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Hekimhan’ın Saz köylerinden Saraylı’dan yola çıkılan araştırmadan sonra, 9.sayfada başlayan Zeki Yıldırım biyografisi, kitabın zenginleştirilişini sağlamış. Buradan, Zeki Yıldırım’ın 1958 yılında Malatya ili Hekimhan ilçesi Yukarı Saz Saraylı şimdiki adı İnceler köyünde doğduğunu öğreniyoruz.l2 ve 13.sayfalarda Zeki Yıldırım ailesinin soyağacı dikkat çekiyor.
Malatyalı Aşık Zeki Yıldırım kendi kaleminden değişik konulardaki duygu ve düşüncelerini 14.sayfada anlatmaya başlıyor. Bu uzunca anlatımının bir yerinde, Ankara Radyosundaki sınavından, kazandığı başarılardan örnekler verdikten sonra;”Halkın sevgisini layık olmaya çalıştım. Paraya önem vermedim. Kahve hayatından ve cahillerden uzak kaldım ama halkı hiçbir zaman dışlamadım, küçük görmedim” diye devam ediyor, sazının tellerinden yansıyan nağmelerle yaşantısındaki fotoğraf karelerinden örnekler veriyor.
Arkasından, kitabın 18.sayfasında,Süleyman Özerol ile Ankara sohbetleri bölümüne geçiliyor. Burada Zeki Yıldırım ile yapılan söyleşilere yer veriliyor.2 bölümden oluşan ve ilk bölümdeki, Zeki Yıldırım kimdir?sorusunun cevapları olarak yazılanlardan sonra,2.bölümde Aşık Zeki Yıldırım’ın şiirleri yanında, sekiz heceli şiirleriyle, onbir heceli şiirlerinden de örneklerin verildiği görülüyor. Zeki Yıldırım’ın TRT Denetiminden geçen bestelenmiş şiirleri de var.Bunlarla ilgili de bilgilerin yer aldığını görüyoruz elimizdeki kitapta.
Malatyalı Aşık Zeki Yıldırım seçme şiirlerinin yer aldığı sayfalarda, duygu zenginliği, dostluk arayışlarıyla çıkıyor karşımıza. Bu şiirlerin sıra numaraları ve yazılış tarihleri var kayıt olarak verilmiş. Sayfa 59 daki “Ali’ye kurban olayım”başlıklı şiirden bir dörtlük verelim:
Hasan Hüseyin’e selam,
Cemale kurban olayım.
Şehitler yanında kalam,
Ali’ye kurban olayım.
266.sayfada başlayan Kaynakça bölümünde, İsa Kayacan olarak bendenizin ,1998,2004,2005,2006 yıllarında Zeki Yıldırım ve şiirleriyle ilgili yazıp yayınladığım 36 ayrı yazı kaynakları itibariyle verilerek, bu yayınlarımdan dolayı bendenize iltifat ve teşekkür edilmiş, kadirbilirlik örneği gösterilmiş. Ben de buradan bu değerlendirmeye yönelik kadirbilirliklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Saz çalan halk ozanlarımızdan Malatyalı Aşık Zeki Yıldırım bugüne kadar sanat ve edebiyat dünyamızdaki çalışma ve yayınlarıyla olgunlaşmış, kalıcı eserlerin altına imza atar hale gelmiştir. Tebriklerimi, sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.
***