Lojistik Merkez Ordu
Ordu ulaşım ve lojistik anlamda merkez haline dönüşüyor, çok önemli projeler bir bir hayata geçiyor. Emeği geçenlerden, katkı verenlerden Allah razı olsun.
Ulaşım ve lojistik altyapısı: Karayolu, havayolu, denizyolu, demiryolu, bunların entegrasyonu ve tamamlayıcı altyapılardan oluşmaktadır.
Karadeniz Sahil Yolu tamamlanmış durumda ve bu projeyi tamamlayacak çevre yolları; Ünye de hayata geçti, Ordu Çevre Yolu devam ediyor, Fatsa için çalışmalar sürüyor. (olabilirliği konuşuluyor)
Ülkemizin kuzey-güney istikametindeki en fizıbıl yolu olan Karadeniz-Akdeniz yolu kısa zamanda hayata geçecek gibi gözüküyor.
Ordu-Giresun Havaalanı tamamlandı ve faaliyete geçti, kalkış saatleri, uçuş güzergahları henüz tamda istenildiği gibi olmasa bile yıl sonuna kadar sistem oturacak diye bekliyoruz.
Liman konusunda çalışmalar sürüyor, kişisel olarak düşüncem: Karadeniz Çanağı liman kentlerini hareketlendirecek ve ilimize lojistik anlamda merkez rolü verecek yeni bir Konteyner Limanının düşünülmesinde fayda olduğu. Dilerim çalışmalar bu doğrultuda yürür. Ünye limanının; içerisinde tersanelerin olduğu alt lokasyonda liman hizmetlerinin de yürütüldüğü çok fonksiyonlu bir limana dönüştürülmesinde fayda var. Fatsa iskelesinin ise, bir yönüyle Fatsa OSB’ye yönelik liman hizmetlerinin yürütüldüğü bir yönüyle de yat imalat bölgesini bünyesinde barındıran yeni bir rol için hazırlanmasını öneriyorum.
Burada doğru olan; konuyla ilgili uzman kurumlarımızın ve yerel yönetimlerimizin “LOJİSTİK MERKEZ ORDU” başlıklı bir çalıştayla konuyu masaya yatırmaları, bilim artı ortak akılla ortak bir yol haritasında buluşmaları, bahsettiğim veya başka alternatifleri de masaya yatırarak “ORDU LOJİSTİK EYLEM PLANI’nı” sağlıklı bir şekilde belirleyerek altını doldurmaları.
Ordu merkez iskelesinin bir “Kruvaziyer Liman” olarak dizayn edilmesi ve ilimizdeki yükselen turizm çalışmalarını destekleyen bir fonksiyona dönüştürülmesi elzem diye düşünüyorum.
Özetle; Ünye ve Giresun limanlarını, Fatsa ve Ordu iskelelerini bir bütün olarak düşünerek bölgede; uluslararası bir Kruvaziyer Liman, uluslararası bir Konteyner Limanı, Bir tersaneler bölgesi, bir yat imalat bölgesinin planlanması.
Demiryolu konusunda en güzeli Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinin ortak projesi gibi de duran “SAMSUN SARP DEMİRYOLU”’dur, aklın yolu budur. Demiryolu Samsun-Sarp formatına dönüşmedikçe eksik olacaktır. Ayrıca bu yol aynı zamanda Ankara-Sarp demiryolu anlamına gelmektedir.
İlimizin DOKA master planında da belirtildiği gibi bir marinaya da acil ihtiyacı bulunmaktadır.
Bunlara ilaveten Ünye-Akkuş, Fatsa-Aybastı, Ordu-Çambaşı, Ordu-Ulubey-Gürgentepe-GölköY-Mesudiye hatlarının yeniden yapılması veya iyileştirilmesi projeleri de devam etmektedir.
Bunlar ulaşım ve lojistiğin can damarı mesabesindeki projelerdir. Bunların doğru entegreleri, detay projelerinin çalışılması ve LOJİSTİK MERKEZ ORDU vizyonuyla hareket edilmesi önem arzetmekte olup, yarın ki yazım buna yönelik sadece başlıklar halindeki önerilerimden oluşacaktır.