content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Şub

LİYAKAT Balık Tutmayı Öğretiyor

Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programları açıklanmaya devam ediyor. Yeni eylem planları dikkat çekiyor. Aralarında hakikatten güzel, toplumu rahatlatacak destekler, teşvikler var. Konut desteği en dikkat çekeni. lk kez konut alacak düşük gelirli vatandaşlara yüzde 15 devlet katkısı geliyor. Toplam 380 adet eylem planı söz konusu.

İşsizlik sigortası genişleyecek, sosyal yardım ve istihdam dengesi kurulacak. Genel seçim öncesi bunlar seçim vaatleri deyip geçmemek lazım. Çoğu düzenleme nefes aldıracak etkiler getirecektir.

Ama takıldığım bir yer var. Çoğu düzenleme, devlet kanalıyla, bir katkı şeklinde düzenleniyor. Oysa sosyal devlet anlayışı, katkı ve destek üzerine değil, yaşamı iyileştirici hakların genişletilmesi temeline dayanmalı. Yani asgari ücrete 30 TL, emeklilere 22 TL zam yapılırken, işsizlik çığ gibi artar, asgari ücrete iş bulabilmek şans haline gelirken getirilen destekler, devletin bir lütfu gibi. Lütuf değil hak olmalı, iyi yaşamak. Asgari ücret, reel sektöre yük gelmeden devlet desteği ile artsın mesala.

Asgari ücret 1500 TL olsa zaten desteğe ihtiyaç kalmaz. Klasik deyiştir; ‘balık vermeyin, balık tutmayı öğretin’ deriz. Oysa, tüm sistem ‘bak balığı sana ben veririm’ diyebilmek adına düzenleniyor.

FİKRİNİZ VARSA

Geçiyoruz balık tutmayı öğreten güzel bir gelişmeye. Farklı çalışmalarıyla dikkat çeken Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği, LİYAKAT’ın çok önemli bir projesine. Liyakat Derneği Başkanı Berkay Eskinazi, yine ses getiren, doğru noktalara temas eden bir projeyi çıkardı karşımıza.

Ege Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen Girişim Kampüsü, gençler ile iş dünyası arasında köprü oldu. Bu yıl projeye Bornova Belediyesi de katıldı.

İzmir yüzde 19 genç işsizlik oranı ile Türkiye şampiyonu. Bu acı şampiyonluk, gençlerimizi İzmir’den kaçırtıyor. Böyle bir kent için girişimcilik kritik önemde. Girişim Kampüsü’nde 3 ayrı kategoride değerlendirme yapılıyor. Girişim Kampüsü Koordinatörü Ayşe Özken çalışmayı anlattıkça önemi daha çok ortaya çıkıyor.

Genç Girişimci Kategorisi’nde 18-35 yaş arasındaki genç girişimcilerin projeleri, İkinci Bahar Kategorisi’nde ise deneyimlerini kendi iş fikirlerinin gerçekleştirilmesi için kullanmak isteyen 36 yaş ve üzerindeki girişimcilerin projeleri değerlendirilecek.

Ayrıca Sosyal Girişimci Kategorisi’nde toplumsal fayda yaratmayı hedefleyen projeler değerlendirilecek. Adaylar özel mentorlarla geliştirdikleri projelerini, ‘Proje Pazarı’nda sergileyebilecekler.

Vaat eden, potansiyel taşıyan fikirleri hayata geçirmeleriyle tanınan ‘melek yatırımcılar’ kabul edilen projelerin sahipleriyle buluşturulacak. Son başvuru tarihi 28 Şubat. Üç yılda 23 şubeye ulaşan Hamsi Finger olmak üzere onlarca projenin desteklenerek hayata geçtiğini belirtiyor Liyakat üyeleri. Sivil toplum örgütlerinin varlığı önemli, somutta fayda getiren çalışmaları da bir o kadar değerli. Hani şu, ‘Balık tutmayı öğreten’ her çalışma doğrusu, insana daha çok yakışıyor.

3. Girişim Kampüsü’ne bu yıl son başvuru tarihi ise 28 Şubat olarak belirlendi.

 

 

 

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank