Kusur ve Ayıpları Örtme Hususu!
Bizler birbirimizin kusur, ayıp ve günahlarını araştırıp açığa vurmak kaydıyla tabiri caiz ise birbirimizi afişe etmemeliyiz.
Aksine birbirimizi setretmeli ve uygun bir dil ile uyarmalı birbirimize yardımcı olmayız.Peygamberimiz (s.a.s) bu konuda şöyle buyurmuştur: " Bir kul, bu dünyada başka bir kulun ayıbını örterse, kıyamet gününde Allah da onun ayıbını örter."
Had uygulama ve ceza verme konusunda Peygamberimizin şu tavır ve uygulamaları dikkat edilmesi gereken ve takdire şayan tavır ve davranışlardır. Peygamberimiz (s.a.s), zina eden ve bunu ikrar eden Maiz'e: "Keşke bunu gizli tutsaydın" demiş.
Bir gün hırsızlık etti diye bir adam peygamberimizin huzuruna getirilmiş. Adamın eli kestirilmiş fakat Peygamberimiz bu durumdan hiç memnun kalmamış ve üzülmüş ve " Şeytanla birleşerek kardeşinizin aleyhinde bulunmayın, şeytana yardımcı olmayın" demiş.
Diğer taraftan Hz. Peygamber’in birkaç kez recmi uyguladığı da rivayet edilmektedir. Bunlardan ilki zina eden iki Yahudi’nin recmidir[Buhari, Hudûd, 24,37; Müslim, Hudûd, 26]. Bu recmin hicretin hemen akabinde uygulandığı ve zina edenler Yahudi olduğundan veya Kuran’da zina cezası bulunmadığından Hz. Peygamber’in Tevrat ile amel ettiği genellikle kabul edilmektedir.
[Serahsi, IX, 40; Reşit Rıza, V, 25; Zuhayli, VI, 42].
Yine Hz. Peygamber’e, Maiz b. Malik el-Eslemi isminde birisi gelip: “beni temizle” diyerek zina ettiğini dört defa ikrar etmiş, Hz. Peygamber de akli melekesini, sarhoş olup olmadığını ve medeni halini sorduktan sonra onu recmettirmiştir.
Recmedilirken kaçmaya teşebbüs eden Maiz için Hz. Peygamber “Keşke bıraksaydınız! Belki tövbe eder de Allah tövbesini kabul ederdi” demiştir.
Ayrıca Maiz’i kendisine gönderen kişiye de “Ya Hezzal, Maiz’i elbisenle örtseydin, senin için daha hayırlı olurdu.” tavsiyesinde bulunmuştur[Buhari, Hudûd, 25; Müslim, Hudûd, 22; Ebu Davud, Hudûd, 23; Hakim, Müstedrek, VI, 363; İbn Hanbel, V, 217]. Maiz hadisi, ifadeleri farklı olsa da yaklaşık 15 sahabe tarafından nakledilmiştir ve hadis kriterleri açısından da sahih kabul edilmiştir. Ancak hiç birisinde Maiz’in ne zaman recmedildiğine yer verilmemiştir.