content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Eyl

Kurtarıcı Egosuyla Büyüyen ‘Kaptan Amerika’…

Kurtarıcı egosuyla büyüyen ‘Kaptan Amerika’…

Savaşların değiştirilebilir gidişatında, en az asker kadar önemli güçtür psikolojik propaganda! Cephede varlık göstermeden önce moral bulunurken yaratılan süper kahramanlarda… Irkçılığın acımasız uygulamalarıyla suçlanır düşman, egoyla şişirilmiş çizgi romanlarda! Milliyetçiliği had safhada yaşatıp dünya kurtarıcılığına soyunurken ‘Kaptan Amerika’… Kahramanlar diyarında hâkimiyetin kimin elinde olduğu sorusu takılı kalır akıllarda!

İkinci Dünya Savaşı, çizgi yayıncılığını ve sinemayı nimet sayan Amerikalı Yahudilere hem ekmek kapısı hem de ifade olanağı sağlamıştı. Hırs kurbanı Hitler’e karşı güç gösterisiyle yaratılan çizimlerin dünyaya yayılması, MARVEL ve DC Comics gibi Yahudi yayıncılarla olmuştu. Bu çizgi roman salgınında en vatansever kahraman, KAPTAN AMERİKA’ydı. Sonradan Jack Kirby adını alan Jacob Kurtzberg ile Joe Simon’ın eseri, tam bir savaş motivasyonuydu! Ancak 40 kiloluk gencin, Hitler’i yumruklayan süpere dönüşümü KAPTAN AMERİKA o kadar abartıldı ki sonunda ABD gibi düşünmeyenleri düşman belleyip halklarını kurtarmaya soyunan saldırgan bir kimliğe büründü. Tepkiler ve değişen dünya, içerikleri değiştise de Amerika’nın gücünü yansıtma amacı hep aynı kaldı. Çizgi romandan animasyona geçen süperler şimdi, 3D katkılı filmlerle prim yapma yolunda. Son örnek, Superman’in daha önce yaratıldığını unutan ‘Captain America: The First Avenger’!

Mart 1942… Norveç’te saklanan ‘Tesseract’, bilgeliğin ve kaderin koruyucusu ‘Dünyanın Ağacı’ndaki gizli yerinde, kurukafa amblemli Nazi tarafından, kolayca bulunur. Sıradan insanın bakamayacağı bu güç küpü, Nazilerin derin bilim bölümü HYDRA’nın ölümcül silahına temeldir. Führer’in çölde ıvır zıvır için kazı yaptırması, ilk savaşı kendi halkına açtığı söylemleriyle aşağılama misyonunu yürüten film, 1943’teki ‘Yarının dünyası sergisi’yle de ABD’nin gelişmişliğine övgü dizer. Yere temas etmeyen araba gösterisi fiyaskoyla sonuçlanan sergide, yeni tür süper asker deneyine seçilen Steve Rogers, yılmayan kişiliği ve akıl gücüyle kendini ispatlar. İnsan doğasını geliştiren serumla, sevecen savaşçı ‘Kaptan Amerika’ya dönüşen gencin ‘Mükemmel asker değil iyi insan olma’ yolundaki ilk görevi, siyasilerin savaştan para kazanmasına olanak sağlayan Amerikan tahvilleri pazarlamaktır…

‘Savaş silahlarla yapılır ama erkeklerle kazanılır’ diyenlerle ‘Her ordu bir adamla başlar’ sözünün simgesi KAPTAN AMERİKA, barış için savaşanların taytlı kahramanı! Bu masalla uyutamayanlar için fazlasıyla militarist duran ‘İlk İntikamcı’, bedeniyle orantısız kalkanını üstündeki Amerikan bayrağını ikide bir gözümüze sokmak için kullanmakta. ‘İntikamcılar Toplanın’ sözüyle ünlü KAPTAN AMERİKA, finalde MARVEL karakterlerinin toplu filminin sinyalini vermekte. Düşmanı kolayca alt etme megalomanlığındaki bu sıradanlık, ABD’nin bugünkü kurtarıcılığının nereden geldiğini göstermekte. Hükmetme egosunun insancıl kılıfla maskelenip pazarlanışını her karede hissettiren film, buram buram reklam kokmakta. Özetle; kahramanlığı cılız, propagandası heybetli KAPTAN AMERİKA, ırkçılığa karşı yola çıkan ancak kınadığından daha fazlasını sergileyenlerin süper kahramanı olarak karşımızda! Gerçek kahramanlarımızı sinemayla ölümsüzleştirmeyi beceremediğimiz sürece, özellikle gençlerin baş tacı etmesi kaçınılmaz.

‘Nedimeler’in derdi gelini gerdi…

Parmağına yüzük takılmasını mutluluk sayan kadınların dünyasında, kendi kaderine yananlar çırpınır durur kıskançlık girdabında! Ekonomik durgunlukla pasta dükkanını kapatan ve sevgilisi tarafından terkedilen Annie’nin macerasını anlatan NEDİMELER de, bu tür ruh halini yansıtır komedi takviyeli senaryosunda.

İsimsiz Alkolikler Derneği’nde görevli annesi sayesinde bulduğu işi sürdürmeye çalışan ve iki çatlak kardeşle aynı evi paylaşmayı annesiyle yaşamaya tercih eden Annie için en büyük problem, çocukluk arkadaşı Lillian’ın düğününe baş nedime seçilmektir. Kutlamada rakibiyle mikrofon kapışmasına girişen Annie, baş nedimeliğin gereklerini yerine getirme telaşıyla her şeyi eline yüzüne bulaştırır ve güçsüz kişiliği sonucu dibe vurur. Onu yaşama döndürense, oldukça ağır bir arkadaş darbesidir.

Ayakta kalmak için hayatın zorluklarına direnmek gerektiği mesajını veren NEDİMELER, özünde koca bulamama korkusu yaşayan Amerikan kadınlarının makyajlanmış dünyasını barındırmakta! Kendini ispat için eş statülerini kullananlarla, güçlü görünmek adına bağlanmadan yaşamayı tercih eden ve taviz vererek mutsuzlaşan kadınların analizi, filmin ciddi yüzü. Yapımı komediye dönüştürense, bunların canlandırılması noktasındaki abartılı sahneler. Gelinin ikinci planda kaldığı Amerikan düğünlerinin vazgeçilmezi nedimeleri öne çıkartan öykü, imrenilenin varlığıyla ezilmek yerine kişisel gücün hissedilmesi gerektiğini vurgulamakta. Uçakların normal bölümünde sosyalleşmenin daha fazla olduğunu söyleyerek sınıfsal farklılıklara değinmeyi de ihmal etmeyen film, gereksiz uzunluktaki süresinin dışında, keyifli bir komedi! 

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank