Kültür Kenti: Tekirdağ
Rize Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Zümrüt Rize Gazetesi yöneticisi, değerli dostum Faik Bakoğlu’nun gönderdikleri arasında yeralan yayınlardan, Kültür kenti: Tekirdağ,
Trakya’nın parlayan yıldızı: Tekirdağ, Tekirdağ Gezi Rehberi gibi yayınların getirdikleriyle ilgili bir değerlendirme yapmamız gerekirse:
Tekirdağ şehrinin kuruluş tarihi MÖ 6 binlere kadar iniyor. Şehir Tarakların, daha sonra sırasıyla Perslerin, Romalıların ve Bizansların egemenliğinde kalıyor. 1357 yılında şehir ve yöre Türkler tarafından fethedilerek, edebiyyen Türklerin hâkimiyetine geçiyor.
Şehrin ilk adı Bisanthe (Barbaros) olarak biliniyor. Romalılar devrinde Rhadesthus, Bizans devrinde Rodos olarak geçiyor. Türkler Tekirdağ’ı fethettikleri zaman adlı Rodosçuk, daha sonra Osmanlılar döneminde Tekfurdağ olarak adlandırılıyor. Cumhuriyet döneminde ise şehir Tekirdağ adını alıyor.
Tekirdağ, Her mevsimin kenti, Tkaryanın parlayan yıldızı, Efsanelerin masalların vazgeçilmezi, 4 mevsim ayrı ayrı güzellikleri sunan, kiraz kokulu mekan, Huzur ve sevgi kenti, Sakin şehir, Dionysos’un nefes aldığı topraklar, Şarabın başkenti, Türkiye’nin rakı merkezi gibi adlarla anılıyor.
Bir çok tarihi olaylara sahne olan Tekirdağ için Atatürk’ün özel bir yeri vardır. Devletimizin kurucusu yüce Atatürk değişik tarihlerde, değişik vesilelerle Tekirdağ merkez ve ilçelerine gelmiştir. Hürriyet ve vatan şairi Namık Kemal’in de, Tekirdağlılar için ayrı bir yeri ve önemi vardır. 21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ’da doğan Namık Kemal anısına inşa edilen Namık Kemal Evi 21 Aralık 1993 tarihinde hizmete girmiştir.
Şehirde, Tekirdağ Hükümet Konağı, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Taş Eserler Salonu, Arkeolojik küçük eserler salonu, Etnografya salonu, Rakcezi Müzesi, İbrahim Müteferrika anıtı, Namık Kemal Evi ve anıtı, Rüstem Paşa Camii, Rüstem Paşa külliyesi, Ertuğrul firkateyni anıtı, Şehitler anıtı, Hürriyet abidesi, Hüseyin Pehlivan anıtı, dikkat çeken yapılardır, görülmesi gereken yerlerdir.
***