Kul Hakkı, Diyaneti Kapsamıyor (mu) ..!?
Ülke genelinde olduğu gibi Ünye merkez, kasaba ve köylerdeki aktif camilerin tabelaları Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tanıtım yönergesine göre, standart ebatlarda lacivert ve beyaz renklerde olması, Diyanet İşleri Başkanlığı logosunun ve İl Müftülüğü adının tabelada bulunması kaydı şartıyla resmi ya da gayri resmi olarak ilçedeki tabelacı esnaflarından mesleğini icra eden bir firmaya verilip yazdırılarak bir bölümü esnafta halen teslim alınacağı günü beklerken, büyük bir bölümü parası verilip teslim alınarak adı geçen camilerin görevlileri tarafından mırın kırın edilerek yerlerine monte edildi.
Kurum tarafından tabela başına cemaat başta olmak üzere hayırseverlerden toplanması talimatı verilen 75,0 TL. Ücreti yüksek bulan bazı görevliler ve cemaat aynı şartlardaki tabelayı kendi cebinden 50,0’TL’ye yaptırarak camisin duvarına astıklarını söyleyince, hem camilerdeki din görevlilerinin, hem de tabela için 75.0TL. Ücret toplanan cemaatin kafası karıştı desek yalan söylemiş sayılmayız.
Bütün bunların yanında Ünye de yenilenen cami tabelalarının komşu ilçelerde yenilenmesi nedeniyle olayı meslektaşlarından ve tabelacı esnaflarından sorarak mukayese eden kurum görevlileri, tabelayı yazan esnafların camilere bizzat gelerek monte ettiklerine şahit olmaları işin cabası olarak nitelendirilmektedir.
Sinek ufak ama mide bulandırmaya yetiyor diyen atalarımızın bu özdeyişinden yola çıkarak tabela ücretini kurumun talebiyle 75,0 TL. Olarak cemaatten toplayıp, bizzat kurumda görevli veri hazırlama memuruna ödeyen cami görevlilerinin bazılarından ödedikleri 75,0 TL. Ücretin kurumda görülmediği iddiasıyla tekrar talep edilmesi üzerine bir kurum görevlisinin emekliye ayrılmasının ya da emekli edilmesinin hem kurum içinde, hem de Ünye kamuoyunda dillendirilmesi, Ünye merkez, kasaba ve köylerdeki cami sayısının 300 civarında olduğu dikkate alındığında her iki rakam (50,0-75,0 TL.) arasındaki fark 20-25 TL. gibi ciddi bir rakamı içeriyorsa başta diyanet işleri başkanlığımız olmak üzere bu konu il ve ilçe seçilmiş ve atanmış ilgililerini, Allah rızası için düşündürmelidir.
Çünkü burada ki tabela sayısı ve tabela başı ücretler arası fark önemli.Sonra bu gibi toplu konularda ihale gerekli değil mi acaba diye sorası geliyor insanın..!
Saygıdeğer okurlar, her yıl geçmişe oranla, özellikle yaz dönemlerinde ülke genelinde olduğu gibi Ünye’de sıkça yapılan kermes açılışları özellikle Diyanet kurumlarının yatılı kız ve erkek kuran kursu öğrencilerine yardım maksadıyla çarşı merkezinde açılıp vergi ödeyerek rızkını arayan esnafı mağdur etmeyecek oranda (3-5 ) gün yerine daha uzun bir süre ile açık tutulup 55 bin TL. Tutarında gelir elde edilmesine karşılık 37.500 TL’si ile kuruma 2.el bir kamyonet alınmasının yanında 2012 yılı kermesiyle toplanan yardımdan Toyota Coralla taksi ile plakası üzerinden yapılan sorgulamasında yedi ayrı noktadan hasarlı olduğu tespit edilen 2.elden alınmış Wolksvagen Transporter araç ile son 2 yılda kurumun araç sayısının 1’den 3’e çıkarılması dışında geçen ramazan ayında kurumun 400 dolayındaki görevlisinin her birine imza karşılığında verilen asgari 50’şer adet ve içlerindeki miktarı banka hesaplarında belli olan mühürsüz Fitre-Zekât zarflarının bayram günü Vakıfbank Ünye şubesi açtırılarak sıraya sokulan din görevlileri saatlerce kuyrukta bekletilmek zorunda kaldıktan sonra paraların diyanet hesabına yatırılması ve kullanılması ne ile nasıl izah edilebilir.
Kul hakkı içeren bütün bu olumsuzluklar üstüne her cuma hutbesinin sonunda adaletle ve doğrulukla ilgili olarak minberden imam tarafından okunup meali cemaate Türkçe olarak açıklanan “şüphesiz ki Allah iyiliği adaleti akrabaya yardımı emreder, hayâsızlığı azgınlığı ve haddi aşmayı da yasaklar, o düşünüp tutasınız diye size öğüt verir” ayeti okuyanlardan ve okutanlardan ziyade yalnızca cemaat ve garip kullar için mi geçerlidir. Kul hakkı Diyanet işleri başkanlığımız ile kurum yetkililerini kapsamıyor mu diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Kul Hakkı, Diyaneti Kapsamıyor(mu)..!?