Kül Bulutları İnsan Sağlığını da Tehdit Ediyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, İzlanda’ daki yanardağ patlamasından kaynaklanan kül bulutlarının salı gününden itibaren ülkemizi de etkileyebileceği bildirildi. Bugüne kadar 9-10 bin metre yükseklikte bulunan bu bulutlarının atmosferin daha aşağı tabakalarına inmesi ve özellikle de asit yağmurlarına yol açması durumunda tabiat ve inan sağlığı için ciddi bir tehlike yaratmasından endişe ediliyor.
Kül bulutunda insan sağlığı bakımından tehlike oluşturan maddeler, kükürt ihtiva eden sülfürik asit ve çapları 10 mikrondan küçük olan partiküllerdir. Bunlar solunum yoluyla akciğerlerin içlerine kadar girerek daha çok solunum ve dolaşım sistemini etkilerler. 10 mikrondan büyük olan tanecikler ise ancak deri, ve burun, boğaz gibi üst solunum yollarında zararlı etki gösterebilirler.
Bu atmosfer kirliliği tüm insanlara zarar verebilir ama en çok bebekler ve yaşlılar ile akciğer ve kalp hastalığı olanlar olumsuz etkilenirler. Özellikle astım, KOAH gibi kronik akciğer hastaları, kalp yetersizliği ve hipertansiyonu olanların daha dikkatli olmaları gerekir.
Kül bulutlarının insanların soluduğu havaya karışması durumunda ilk ortaya çıkacak olan belirtiler deri tahrişi; gözlerde sulanma, kızarma; burun akıntısı, genizde yanma, boğaz gıcık ve öksürük gibi belirtilerdir. Kirliliğin yoğun olması durumunda astım krizleri ve KOAH ataklarına bağlı solunum yetersizliği, kalp ve tansiyon krizleri ve bunlara bağlı ölümler de ortaya çıkabilir.
BUNLARA DİKKAT
Meteoroloji yetkilileri tarafından düzenli açıklamalar yapılarak insanlar uyarılmalıdır.
Kül bulutlarının soluduğumuz havaya karışması söz konusu olduğunda özellikle akciğer ve kalp hastaları ile bebek ve yaşlıların açık havaya çıkmamaları gerekir.
Mutlaka dışarı çıkması gerekenler dışarıda olabildiği kadar az kalmalı ve efor yapmaktan kaçınmalıdır.
Mutlaka burundan nefes alıp verilmelidir.
Dışarıda uzun zaman kalması zorunlu olanların maske takmaları yararlı olabilir.
Ev ve iş yerlerinin havasının temiz olmasına özen gösterilmeli, seyahat ederken aracın camları mutlaka kapalı tutulmalıdır.
Kapalı mekanlarda hava temizleyici aletlerden de yararlanılabilir.
Akciğer ve kalp hastaları ilaçlarını düzenli kullanmalıdır.