Konya’nın Ruhu
Valimiz Muammer Erol ’un önderliğinde yürütülen ‘Sektör Çalışmaları’nın ‘Kültür, Turizm ve Tanıtım’ ayağının üçüncüsüne kurumum ve Konya Platformu Derneği adına katıldım.
Faydalı bir istişare toplantısı oldu. Şehirle ilgili kültür, turizm ve tanıtım adına bence çok şey konuşuldu. Konuşulanları Konya kamuoyuyla paylaşmak adına kendi fikir ve önerilerimi de katarak siz değerli okuyucularıma aktarmak istedim.
Aslen Tokat’lıyım.29 yıldır bu şehirde yaşıyorum. Ben tüm eşyanın dolayısıyla da şehirlerin de ruhu olduğuna inananlardanım.
Her ruhun önüne de Ahsen-i takvim ile esfel-i safilin arasında cereyan eden, asla durmayan, sabit kalmayan, ilerleyen ya da gerileyen, yükselen ya da alçalan bir imtihan alanının bulunduğunu düşünüyorum.
Bir şehir gerçekten marka yapmak istiyorsak; olaya ‘şehrin ruhu nedir ve onu nasıl geliştirebiliriz’ açısından konuyu ele almamız gerekiyor.
Bu konuyla ilgili 2007 den bu yana çok yazılar yazdım. (http://www.cemilpasli.com/sosyal/ilimizi-daha-yasanabilir-kilmak-icin-herkese-gorevler-dusuyor) 07 Eylül 2009 da yazdığım yazıya baktığımızda olumlu anlamda ciddi mesafe kat ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim.
Geçmişten bu güne yaşanan gelişmelerden aldığımız moral ve motivasyonla şehrin ruhuna olumlu katkı yapmak anlamında öneri ve tespitlerimi paylaşıyorum:
Tarihi zenginliğimize daha fazla atıfta bulunan çalışmalar yapmalıyız:Anadolu Selçuklu Başkenti:’Bir başkent daima başkenttir’ sözü tüm şehrin girişlerinde yer almalı,Çatalhöyük,Kilstra,T Kiliseler,Eflatun Pınarı,İvriz kabartmaları,Sille v.b.
Kültürel Zenginliğimizi dünyaya duyurmalıyız: İslam ,Hristiyanlık ve daha öncesi dönemlere ait tüm eserlerin Dünya çapında ses getirecek bir ‘Şehir Müzesi’ ile tanıtılması
İpekyolu üzerindeki tüm Kervansaraylar ve Han’ların aktif olarak kullanması
Sağlık Merkezi:Tıp,Alternatif tıp,kaplıca gibi bu alanındaki tanıtım ve yatırımların yapılması
Kongre Merkezi:Son yıllarda yapılan ataklara devam edilmesi
Alternatif turizm alanları:Mağara,av,dağcılık,el sanatları,hat konusunda tanıtımlara ağırlık verilmesi
Konya mutfağı: Konya pilavı, meram şerbeti, tuzda balık,hadim kirazı,Akşehir çileği,kaşınhanı havucu,keçimen üzümü gibi bize ait gıdaların tanıtılması ve satışı
Bekir Şahin Beyin ifadesiyle ‘meşhur bir meçhul’ haline getirdiğimiz Hz. Mevlana’ya yeni bir gözle değerlendirdikten sonra ’Konya Mevlana demek’ sözünün de Konya’yı sınırlayan bir yaklaşım olduğu gerçeğiyle Sadrettin-i Konevi,Muhyiddin-i Arabi,Hoca Cihan , Hadimi,Ladikli Ahmet Ağa,Hacı Veyiszade,Seyyit Harun,Nasrettin Hoca,Vehbi Efendi,Tahir Büyükkörükçü gibi değerlerinde tanıtımının yapılması ve mesajlarının beşeriyete aktarılması.
Şehrin farklı noktalarında ‘Çatalhöyüğü , Kilistra’yı, Eflatun Pınarı’nı,Siile’yi, Eşrefoğlu camiisi’ni gördünüz mü ?’ gibi resimli bilboardlarla turistlerin dikkatini buralara çekmek.
Kurulduğundan bu güne Konya’yı anlatan çok özel görsel (Panorama İstanbul gibi)
Yerel televizyonlarda yayınlanması için ‘Konya için 1 dakika’ şeklinde tüm tarih,kültür ve sanat eserlerinin tanıtımın yapıldığı spotların hazırlanması
Dışarıdan gelen Üniversite Öğrencileri ve ailelerinin yaşadığı , şehrin imajı noktasında çok önemli katkısı olduğuna inandığım Bosna Hersek mahallesine yönelik Kamu-Yerel Yönetim ve STK ların birlikte tanıtım ve imaj oluşturma konusunda ‘çok özel’ çalışmalar yapılması.
Şehrin imajına olumlu katkı yapmak adına çok önemsediğim Sosyal Medya ve Yerel Medya’nın aktif kullanımı için ekip oluşturulması.
‘Onların (O müminlerin) işleri aralarında istişare iledir.’Şura,38
‘Yapacağın işi önce istişare et’ Al-i İmran,159
İstihare eden, mahrum kalmaz, istişare eden pişman olmaz.Taberani Yapacağı işi ehli ile istişare edene, o işin en güzeli nasip olur.Taberani
Toplantı için Valimiz Muammer Erol başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür eder,dile getirilen hususların hayata geçmesini rabbimden niyaz ederim.