Kısırlık İlaçları Otizim Riskini Artırıyor
Yeni yapılan bir araştırmada anneleri kısırlık için ilaç kullanan çocuklarda otizm riski 2 misli yüksek bulundu. Harvard Tıp Fakültesi Halk sağlığı Bölümü tarafından gerçekleştirilen araştırmada otistik çocuğu olan annelerin yüzde 34’ ünün, buna karşılık otistik çocuğu olmayan 3.900 annenin ise yüzde 24’ ünün kısırlık için ilaç kullandıkları; otistik çocukların annelerinin yüzde 47’ sinin, olmayanların ise yüzde 33’ünün kısırlık problemi yaşadıkları belirlendi. Araştırmada, kısırlık için ilaç kullanma süresi uzadıkça çocuklarının otistik olma ihtimallerinin bununla orantılı olarak arttığı da ortaya çıktı.
Araştırmanın çocuklarında otizm olan annelerle yapılan bir ankete dayalı olması ve araştırmanın detaylarının henüz yayınlanmamış olmasına rağmen, kısırlık ilaçları ve otizm arasındaki bu ilişki birçok uzmanın ilgini çekti.
YORUM
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)’ ne göre USA’ da 15-44 yaş arası kadınların yüzde 10’ unun kısırlık problemi yaşıyor ve bunların birçoğu da çeşitli kısırlık tedavileri görüyor. Daha önceki araştırmalardan kısırlığın yaşlı kadınlarda daha çok görüldüğü ve bunların yumurtlamayı sağlayan ilaçları daha çok kullandıkları; yaşlı annelerin otistik çocuk sahibi olma ihtimallerinin daha fazla olduğu biliniyor.
Bu araştırmayı yorumlayan uzmanların genel kanaati şu: Evet, üremeye yardımcı teknolojilerin bebeklerin gelişimleri üzerine olumsuz etkileri olduğunu gösteren bulgular giderek artıyor; kısırlık ilaçları ve otizm arasında bir ilişki olması da mümkün, ancak bu kesin olarak kanıtlanmış değil ve bu risk rölatif olarak çok düşük.
Yumurtlamayı indükleyen ilaç kullanan annelerde yumurtanın hasar görmesi, kısırlığın çevresel sebepleri; çok kompleks bir hastalık olan otizmin ortaya çıkmasında şüphe duyulan birçok etken olması da mutlaka hesaba katılmalıdır. Kesin bir yargıya varmak için bu konuda daha pek çok araştırma yapılması gerekmektedir.