Karasız Borsalar Yatayda Bekleyebilir
Karasız Borsalar yatayda bekleyebilir. Hafta başı IMKB daha olumlu duruyor…
Haftaya emtia ve enerji fiyatlarında yaşanan değer kaybı ve Dolardaki değerlenme ile başlayan dünya piyasaları, Avrupa borsalarının eksi seyri ile zayıf bir görünüm sergiliyor.
Euro bölgesinde yer alan ülkelerin ekonomik verileri beklenenden kötü gelmesi, Euro Bölgesi 1. Çeyrek istihdam % 0.8 ile 1.2 Milyon kişi azalarak rekor düşüş yaşaması. Ve İngiltere Sanayi odasının Ülkede ekonomik Toparlanmanın 2010 dan itibaren ancak başlayacağı ve ekonominin 2009 boyunca % 3.9 küçülmeye devam edeceğini, kredi koşullarının hala kötü olduğu, kredi kullanmanın zor olduğu bir piyasada olduklarını açıklaması gibi olumsuz yaklaşımlar zaten yatayda olan piyasalara satış baskısı getirdi.
Aslında gizli gündem Doların rezerv para olarak kalıp kalmayacağı idi ama bu konu tekrar kapalı kapılar ardına atıldı. Ülkeler kritik konuyu çok da su üstüne çıkarmadan ama batırmadan da tartışmak istiyorlar. Son seçeneklere giren IMF borçlanma senedi ve CDR lar çok da cazip bulunmadı. Ama görüşmeler ve süreçler devam ettiğine göre dalgalanmalar ve spekülasyonlar devam edecektir. Tabi yukarıda açıkladığım gerekçelerden de EURO para biriminin zayıflaması doların güçlenmesi bu döngüyü olumsuz etkiliyor.
Genel olarak dünya piyasalarında bir yatay seyir hakım. 1,38 Euro/ dolar paritesi izlenmesi gereken seviye. 1,38 altına gelirse hem diğer gelişmekte olan ülke para birimleri hem de borsalar biraz negatif yönde etkilenebilir. Burada tek olumlu durum emtia fiyatlarında oluşabilecek bir yükselme olabilir. Böyle bir durumda borsalar satış ağırlıklı olmaktan kurtulur ve tekrar risk alınmaya başlanabilir.
IMKB az olumsuz tepki verdi, Banka hisseleri alıcılı
IMKB endeksi yurtdışındaki bu gelişmelere paralel hareket edecektir. Hafta başı yurt dışında yaşanan olumsuz gelişmelere IMKB ve Diğer yurt içi piyasalar fazla olumsuz tepki göstermedi. Piyasalar Tekrar diğer piyasalardan ayrışmaya ve gelişmeleri kendi dinamiklerinde daha olumlu algılama yoluna gitti. IMKB 100 endeksi 34500 seviyelerinde tutunma çabası içinde. Yurt dışındaki gelişmeler normalleşince IMKB 100 edeksinin bir atak daha yapacağını buradan anlayabiliyoruz. Özellikle piyasalarda yönü belirleyen banka hisselerine talep gelmeye davam ediyor. Buda Salı yapılacak faiz indirimi ile ilgili toplantıda faiz indirimi bekleniyor yaklaşımının da bir sonucu. Merkez bankasının realist ve başarılı yaklaşımları bankacılık sektörünün bu şeffaf ve beklenen beklentiler doğrultusunda uzun zaman önce almış olduğu pozisyonlara daha da katkıda bulunan kararlar banka hisselerine destekleri getiriyor.
Bankalar faiz indirimlerinden en olumlu etkilenen kesim. Ellerinde buluna iç borçlanma senetleri onların bu süreci çok karlı ve verimli atlatmasını sağlıyor. Haziran sonu itibari ile de 6 aylık bilanço döneminin sonuna geliyor olmamız bankaların varlıklarının bu fiyatlardan değerlenecek olması karlılık analizlerinde değerlendirmeye alınacaktır. Bunu yanında enerji ve emtiaya dayalı firmaların hisseleri de yurtdışındaki gelişmelere paralel hareket edecektir.
Haziran sonuna kadar faiz ve dövizde fazla bir şey değişmez.
Döviz piyasası yukarıda belirttiğim gibi Euro/ Dolar paritesinin gelişimine ve yurt dışı kaynaklı haberlere bakarak kendine yön çizecektir. Kısa vadeli bir atak söz konusu olursa 1,59 TL ilk direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor Dolar /TL paritesinde.
Genel olarak haziran sonuna kadar faizde ve dövizde çok fazla bir oynaklık beklenmemeli. Özellikle bilanço kapama dönemi olan bu süreçte fiyatlar, oranlar ve kurlar çok hareket etmez. Faizde ve dövizde yeni bir trend oluşacaksa o zaman değerlendirmek gerekir.
Piyasaların hala kendini toparlama sürecinde olduğunu da unutmamak gerekir. Özellikle yurt dışında hisse senedi fiyatlarının dışında düzelen fazla bir şey yok