content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

24 May

Kararsız Piyasalarda Yön Bulmak Zorlaşıyor

Karasız piyasalarda yön bulmak zorlaşıyor. Borsalarda ve dövizde teknik olarak yatay formasyon devam ediyor.

Sayın SPK başkanının “IMKB ye 10 Azeri şirketi geliyor” demeci harika. Komşularımız ekonomilerinde önemli yere sahip olan ve bölgede de ilerde ciddi roller oynayacak olan şirketlerin bölgenin en gelişmiş finans merkezinde işlem görecek olmaları hem bu şirketlere hem de IMKB ye ciddi kazanımlar sağlayacaktır. IMKB alternatif yatırım enstrümanlarının çeşitlendirilmesi konusunda elinden geleni yapmalıdır. Aynen daha evvel dile getirdiğim gibi Türkiye’nin en büyük 1000 firmasının sermaye piyasasına kazandıracak projeler geliştirmek gerekebileceği gibi aynı zamanda bölgedeki önemli ticari aktörleri de borsamız bünyesine kazandırmak çok faydalı olacaktır. Bu tür çalışmaların devamını diliyorum ve SPK yönetimi bu vizyonundan dolayı kutluyorum.

15 Mayıs Cuma günü akşam Amerikan borsaları eksi değerlerde kapandı. Bir kaç gün boyunca Dow Jones endeksi özellikle 8300 üstünde kalır mı? Ne olur? tartışmaları vardı. Dow Jones sanayi endeksi 8300 altında kaldı. Hafta başında pazartesi içinde genel olarak yurtdışı piyasaları zayıf bir görüntü çizdi. Sabah Future endeksleri de eksi seyreden ABD Dow Jones’a, Almanya ve diğer Avrupa borsaları da eşlik ediyordu. Daha erken saatlerde Japon Nikei % 2.44 oranında eksi kapamış. Asya da, da bozuk, düşüş yönünde bir hava hakim olmuştu. Özellikle gece yarısı Moody’s kredi derecelendirme kuruluşunun Japonya için not düşürmesi ve olumsuz raporları, Japon ekonomisi ve finans piyasası için olumsuz etkide bulundu. Öğleden sonra Almanya DAX endeksine alımlar geldi ve eksi seyrinden artıya döndü. Bununla birlikte ABD de + değerler görülmeye başladı.

Tipik Yatay piyasa davranışları gözlemleniyor.

Düşük işlem hacimleri ve karasız endeksler yatay piyasa formasyonlarını destekliyor.

Bu gelişmeler ışığında IMKB endekslerin biraz daha düşebileceğini ve destek seviyelerinde bir süre oyalanabileceğini söyleyebiliriz. Geçen haftalar çok prim yapmış sektörler ve hisseler bu hafta kar realizasyonu yaşayabilir. Geçen Hafta içinde malum yüksek karlar açıklayan bankalarımızın haftası idi. Rekor üstüne rekor kıran Türk bankacılık sistemi. Hisseleri de bu atmosferde olabildiğince karlı ve primli düzeylere geldiler. Bu noktada birçok eleştiri hem ben, hem de birçok uzman tarafında dile getirildi. Bankalar çok kar etmiş sisteme destek olmuyor, Reel sektörü desteklemiyor gibi yorumlarla çeşitli önerilerde bulunuldu. Nasıl olduysa hemen bunu ardından hafta sonuna denk gelecek şekilde rekor kıran bir bankamız kazançların kaynağının yurtdışı işlemleri olduğunu iddia etti.

Yurtdışı endekslerde ve türev piyasalarda arbitraj yaptıklarını ve kazançlarının çoğunun bundan kaynaklandığını söylemişler, gazetelerin ekonomi sayfalarına servis etmişler. Ah vah hani bankacılık sistemimiz türev araçlara bulaşmıyordu? Hani Türk Bankaları yurtdışındaki enstrümanlara yatırım yapmıyordu? Borsaların çıktığı dönemde yurt dışı enstrümanlar da düşüşten para kazanılmış dendi… Herhalde kamuoyu baskısı ve eleştiriler bankaların bu şekilde açıklama yapmasını sağlıyor. Üzerilerindeki şiddetli “ Halktan çok kazanıyorsunuz birazda faizleri düşürün ve reel sektöre destek olun, devlete garantili para satmayın ”baskısını azaltmanın yolu olarak bunu görüyorlar.

Tekrar IMKB ye dönersek;

IMKB destek 33000 – 32800 – 32200

DIRENC 33400-34000 – 34700

IMKB de işlem hacimli yükselişler ancak direnç noktalarını kırılabilir. Bu yüzden işlem hacmi artmadan yükselişlere inanmamak lazım. Bunun yanında tersi durumda da hacimsiz düşüler bunu düzeltme olduğunu gösterir. Ama belli bir seviyede mesele 32000 de çok yüksek bir işlem hacmi ile endeks aşağı doğur hareket yaparsa buda hisse satışı anlamına gelir. Onda da dikkatli olmak lazım. Genel beklenti piyasaların yatay formasyonda olacağı, çok prim yapan hisselerden daha ucuz kalmış hisseler yönel ineceği yönündedir. Bankacılık hisselerinden daha çok sanayi ve holding hisselerine bir geçiş var.

 

Döviz piyasası daha çok yurt dışlı paritelerden etkilenmeye devam ediyor. Yurt içi, yaz boyu durgunluğu ile birlikte tamamen talepsiz ve hareketsiz olacağa benziyor. IMF anlaşmasını belirsizliğine rağmen döviz cephesinde yaşanan bu sakinlik yaz boyunca bu şekilde bir piyasa ile karşı karşıya olacağımızı gösteriyor.

Faizde zaten Merkez banaksının son indirimi ile taban seviyesini buldu. Buradan kısa vadede fazla bir hareketlenme beklenmiyor.

Açıklanan Türkiye için İşsizlik verileri önümüzdeki dönemi tüccar ve sanayici için karamsarlaştırıyor;

En son açıklana Şubat ayı işsizlik verisi Türkiye için gerçekten hazım edilmesi zor rakamlar. İşsizlikte % 16 seviyesi aşılmış durumda ve 3,800,000 kişi den fazla kayıtlı resmi işsiz var. Bu rakam sene sonuna doğru daha da artacağının sinyalini Merkez bankası daha evvel vermişti. Bur sürecin önüne hızlıca geçilmesi gerekiliyor. Özellikle kamunun acil olarak bir istihdam ve sosyal proje geliştirmesi gerekiyor. İş kaybının yoğun olduğu bölgelerde ciddi istihdamı teşvik edici projeler lazım. Tekrar, tekrar kamu yatırımları ve işsizlik fonu ile ilgili çözümler düşünülmeli.

Bol kazançlı günler

Faruk BAKAÇ
farukb@orionfinance.eu

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank