content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

02 Haz

Karadeniz Kitap Fuarı ve Birkaç Serzeniş…

Kitap fuarları, şehirlere kan ve can pompalayan organizasyonlardır. Oldum olası bu fuarların Trabzon’umuzda da düzenli olarak her yıl yapılmasını arzulamışımdır. Bu konuda İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana gibi şehirlere gıpta etmişimdir. Hele İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı, bu organizasyonların en muhteşemidir. Trabzon’da kitap fuarlarının açılmasına yönelik isteğimi değişik yerlerde yineledim. Fakat uzun zamandan beri sesim akis bulamamıştı. Çok şükür bu sene şehrimizde Karadeniz Kitap Fuarı açıldı.

 

Karadeniz Kitap Fuarına, açılışının üçüncü günü gittim. Fuar sabah 11’de açılıyor, akşam 9’da kapanıyor. Yani her gün 10 saat açık kalıyor. 01 Mayıs’ta açılan söz konusu fuar, 13 Mayıs’ta kapanacaktır. Fuara her saat başı Trabzon’un merkezi sayılan Meydan’dan ücretsiz belediye otobüsleri kalkıyor. Ben de bu otobüsle fuar alanına gittim. Fuarın tenha olduğunu otobüste sezmeye başlamıştım. Çünkü ücretsiz olmasına rağmen otobüste sadece birkaç kişi vardır. O anda aklıma KTÜ’de yapılan Tarkan konseri geldi. Tarkan’ın konser vereceği gün, Trabzon’un Meydan’ı insandan geçilmiyordu. Konserin yapılacağı KTÜ Milli Piyango Yabancı Diller Okulu’na insan seli akıyordu. Otobüs durakları ana baba günü gibiydi. O gün o güzergâhta başka işi olanların dolmuşlara binmesi mümkün değildi. Tarkan konserinde durum bu iken kitap fuarına, üstelik ücretsiz yolcu taşıyan otobüsün bu kadar tenha olması geleceğimize yönelik birçok olumsuz işaret vermiyor mu? Ne dersiniz?

01 Mayıs 2012’de Trabzon’un Şana mevkiindeki Dünya Ticaret Merkezi’nde açılan Karadeniz Kitap Fuarı ne yazık ki beklenen ilgiyi görmüyor. Fakat bunun tek suçlusunun halk olduğunu düşünmüyorum. Bunun suçlularından biri de fuarı sadece bir kitap pazarı olarak gören organizatörlerdir. Bu nasıl bir fuardır ki yazarlarla okuyucular buluşturulmaz? Siz hiç kitap fuarı görmediniz mi? Kitap fuarlarına yazarlar çağrılır, imza günleri düzenlenir. Yazarlarla okurların bir araya gelip söyleşmesi için mekânlar ve imkânlar sağlanır.

 

Trabzon’da Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olan KTÜ vardır. Bu köklü üniversitede 2010 rakamlarına göre 24 bin 568’i birinci öğretim, 13 bin 220’si ikinci öğretimde kayıtlı olmak üzere toplam 37 bin 778 ön lisans ve lisans öğrencisi bulunuyor. Bu arada Trabzon’daki onlarca okulda, binlerce ilköğretim ve lise öğrencisi bulunmaktadır. Bu kadar çok öğrencinin bulunduğu bir şehirde nasıl olur da, iyi niyetlerle açılan bir kitap fuarı beklenen ilgiyi görmez. Nasıl olur da fuara saat başı ücretsiz yolcu taşıyan otobüsler dolmaz?

“Trabzon kültür, sanat ve edebiyat şehridir” der dururuz. Mevzu söz söylemek ve övünmekse mangalda kül bırakmayız. Bu kentte onlarca şair, yazar, gazeteci ve değişik alanlarda çalışan sanatçı bulunmaktadır. Bunlar neden zahmet edip de, birkaç yılda bir açılan kitap fuarlarına gitmezler. Hadi öğrencileri anladık, ihmalkâr davranıyorlar; ya onları eğiten yüzlerce öğretmen niçin kitapların okuyucularla buluştuğu bu güzel mekâna uzak durur.

 

Her gün okuma saatlerinin yapıldığı okullarımız niçin kitap fuarlarına mesafeli dururlar? Ders demek, ille de dört duvar arasında ve sınıf ortamında yapılan etkinlik değildir. En etkili eğitim, uygulamalı olandır. Öğrencilerin toplu halde kitap fuarlarına götürülmesi de bence bir eğitimdir. Üstelik bu, sınıf ortamında yapılan eğitimden çok daha etkilidir. Keşke fuarın açık olduğu zaman diliminde okullardan fuara otobüsler kalksa… Okullar belli bir plan dâhilinde bütün öğrencilerini bu gibi fuarlara götürseler. Orada yazarlarla buluştursalar…

Memleketimizde bazı insanlar kitapların pahalı olduğundan şikâyet ederler. Bu bir yere kadar doğru olabilir, fakat fuarlarda her fikre ve her bütçeye göre kitaplar vardır. Okumamak için bu bir mazeret olamaz. Karadeniz Kitap Fuarında bir liraya da kitaplar var.

 

Karadeniz Kitap Fuarına ilgisizlik böyle devam ederse sanırım bundan sonraki yıllarda hiçbir yayıncı böyle bir organizasyona katılmaya cesaret edemez. Çünkü hiç kimse kâr edemeyeceğini bildiği bir işe bile bile girmez. Kitap, okuyucusuyla buluşunca anlam kazanır. Bu mekânları güzelleştirecek olan sizlersiniz. Onun için lütfen fuarları okursuz bırakmayalım.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank