content

29 Ağu

‘Kantin Devrimi’ Sermayeye Kurban Edildi

Kola ve cipslerin okul kantinlerinde yeniden serbest bırakılmasını değerlendiren Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer; “Çocuklar vedolayısıyla ülkenin geleceği küresel sermayenin çıkarlarına kurban ediliyor” dedi.

Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı 2011-2012 öğretim yılında ilköğretim ve lise kantinlerinde kola, cips ve fastfood ürünlerini yasaklamış, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi de bunu ‘yetersiz bir devrim’ olarak nitelemişti.

DEVRİME KARŞI DEVRİM

Milli Eğitim, Sağlık ve Tarım Bakanlıklarının ortak bir kararla okul kantinlerinde bir yıldır uygulanan ‘Sağlıklı Kantin Projesi’ kapsamındaki gazlı içecek, cips ve fastfood ürünleri yasağını sona erdirme kararı vermesi sert tepkilere neden oldu.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu yetkililerinin, yasağın tüketimi cazip kıldığı iddiasıyla ortaokul ve liselerde sona erdirilmesi kararını eleştiren Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer; “Madem yasak bunların tüketimini cazip kılıyor, o halde uyuşturucu maddeler ve alkolü de serbest bırakın. Madem yasak cazibeyi artırıyor, o zaman tecavüzü, cinayeti, hırsızlığı da suç saymaktan çıkarın” dedi.

Bakanlık yetkililerinin samimi olmadığını belirten Gıda Hareketi Lideri Özer; “Bilakis yasak nedeniyle tüketim azalmıştı ve aileler bu durumdan çok memnundular. Yasağın tüketimi azaltması, yerli ve yabancı birçok üreticiyi rahatsız ettiği için baskı uygulandığı dile getiriliyordu. Bakanlıkların bu geri adımı, baskılara boyun eğmekten başka bir anlam taşımaz. Kaldı ki gerekçeleri ilmî açıdan hiçbir kıymeti harbiyesi olmayan komik değerlendirmelerdir. Bu boyun eğiş çocukları dolayısıyla da ülkenin geleceğini endüstriye peşkeş çekmektir” diyerek tepki gösterdi.

Özer tepkisini; “Kantin yasaklamalarına kamu huzurunda yaptığımız desteğin yanı sıra, bir görüşmemizde de açık bir şekilde desteğimizi belirterek Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i kutlamıştık. Şimdi bu kutlamayı geri alıyoruz. Atılan tarihi adımın kendilerine hiç de yakışmayacak şekilde geri çekilmesi üzüntü verici bir gelişmedir” şeklinde dile getirdi.

Kamu spotlarında obeziteyle mücadele eden bir iradenin, genç neslini sağlıksız besleyerek obez yapması, dolayısıyla diyabet, siroz, böbrek yetmezliği, kanser dâhil çok sayıda sağlık sorununun kucağına itmesinin samimiyetsizlik olduğunu ifade eden Özer; “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?” dedi.

TOPLUMUN GELECEĞİ EKONOMİYE KURBAN EDİLİYOR

Türkiye’nin bir asırlık tarihinin gıda, tarım ve sağlık alanında yüz kızartıcı kararlarla dolu olduğunu ifade eden Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, “Türkiye’de koruyucu hekimliğe yönelik hiçbir çaba olmadığı gibi, Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı halk sağlığını bozmak için adeta birbirleriyle yarış halindeler. Unutulmamalı ki; son 10 yılda şişman ve obez sayımız birkaç kat arttı. İlaç tüketimimiz ise her türlü fiyat düşüşüne rağmen 10 kat arttı. Yılda 600 milyon kişi doktora gidiyor. Her 10 kişiden ikisi her yıl ameliyat ediliyor. İnsanların ömrünün önemli bir bölümü hastane odalarında geçiyor. Bu gerçekleri umursamayanlar sorunu büyütmek için ellerinden geleni yapıyor” dedi.

YİYECEK VE İÇECEKLERİMİZ ÖLÜM KUSUYOR

Türk halkı dünyanın en sağlıksız toplumlarından biri haline getirildi. Çeşme ve ambalajlı suları hastalık, tarım ürünleri kimyasal zehir deposu diyen Kemal Özer; “Bakanlık görevlileri aksini söylese de, ne yazık ki bu ülkede gıdalar ölüm kusuyor. Bakanlık yetkilileri ne söylüyorsa -artık sayısız kez doğrulanmıştır ki- aksi doğrudur. Artık sağır sultan bile biliyor ki, bu ülkede toplum sağlığı şirketlerin çıkarı ve ekonomik büyüklüğe kurban ediliyor.

Kantin yasaklarının komik gerekçelerle geri alınması ile New York Belediyesi’nin kola yasağının aynı zamana denk gelmesi, yöneticilerimizin basiretsizliğini açık bir şekilde teşhir etmiştir” dedi.

'Kantin Devrimi’ni destekliyoruz fakat…

 

 

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank