content

16 Nis

Kalp Krizi Ve Ölümleri İlaçsız Öneminin Altı Kolay Yolu

Bilim dünyası kalp hastalıkları ve ölüm riskini yüzde 1 azaltan ilaca methiyeler düzüyor ve medya da bunu allayıp pullayıp mucize diye sunuyor (1).

Üstelik de faydası neredeyse “yok hükmündeki” ilaç ölüm riskini plaseboya göre artırmadığı için bir de “mâsum” gösterilmeye çalışılıyor.

untitled.png00000000000000000İlacın kas ağrısı/kas hasarı ve katarakt riskini artıyor olması görmezden geliniyor.

Amerikan Kardiyoloji Koleji’ nin son senelik toplantısında sunulan ve JAMA’ da yayınlanan araştırmada “statin kullananların neredeyse yarıya yakınında kas şikâyetlerinin ortaya çıktığı” bildirildi (2).

Bu, kalp hastalıklarının önlenmesindeki iki olmazsa olmaz unsurdan biri olan hareket etmenin bu ilacı alanların yarısında imkânsız hale gelmesi demek.

Sapasağlam insanlara, işe yaramadığı zaten bilinen ilacı ver, ondan sonra da ölüm riski artmıyor diye ilacı göklere çıkar.

Bu kadarına pes denir.

Oysa kalp krizi ve felçlerin önlenmesinin çaresi ilaç ve aşılar değil sağlıklı beslenme, yeteri kadar hareket, sigara ve alkolden uzak durma, kısacası “sağlıklı hayat tarzı” dır.

Bu sayede de kalp hastalıkları yanında tüm hastalıklar önlenmiş olur.

Kalp krizi ve felçleri önleyen tavsiyeler

Şimdi gelin kalp-damar hastalıkları ve ölüm riskinizi hap içmeden azaltabilecek olan tavsiyelere bakalım.

Sadece yeme içme alışkanlıklarında yapılacak küçücük değişikliklerin, birazcık yürümenin bile mucize ilaçlardan daha faydalı olduğunu üstelik hiçbir yan etkilerinin olmadığını göreceksiniz.

BİR: New England Journal’ de yayınlanan araştırmada taze meyve yemenin kan basıncı ve kan şekerini düşürdüğü ve kalp-damar hastalıklarını anlamlı derecede azalttığı bildiriliyor (3).

İKİ: İngiltere’ de yapılan ve BMJ’ de yayınlanan araştırma, 50 yaşın üzerindeki herkese bir elma verilmesi durumunda bu ülkede her sene kalp krizi ve felçlere bağlı 8 bin 500 ölümün önlenebileceği bildiriliyor (4).

ÜÇ: Circulation’ da yayınlanan araştırma, köpek veya kedi besleyen insanlarda kalp-damar hastalıkları riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Araştırmada, evcil hayvan sahibi olanların fiziksel aktivitelerinin daha fazla, kan yağları düzeylerinin daha iyi, kan basınçlarının daha düşük, strese karşı sempatik sinir sistemi cevaplarının daha az ve akut koroner sendromdan sonra yaşama sürelerinin daha uzun olduğu ortaya çıkıyor (5).

DÖRT: Harvard’ lı uzmanlar tarafından gerçekleştirilen araştırmada Akdeniz Diyetine en büyük uyumu gösterenlerde “metabolik sendrom riskinin yüzde 35 ve kilo alma riskinin yüzde 43 azaldığı, HDL-kolesterolün arttığı, LDL-kolesterolün azaldığı” sonucuna varılıyor (6).

BEŞ: 1 sene süreyle her gün 50 ml nar suyu içenlerde boyun şah damarında aterosklerozun göstergesi olan intima-media kalınlığının %35 azalmasıyla beraber “okside-LDL’ ye karşı oluşan oto-antikorlar” ve “paraoksonaz 1 (PON1) enziminin” de azaldığı gösterildi. Bu sonuçlar bir ilaçla alınmış olsaydı yer yerinden oynardı (7).

ALTI: Fındık fıstık yiyenler daha uzun yaşıyor ve özellikle kalp-damar hastalıklarından ölüm risklerinin azalıyor. Buna göre, USA’ da genel ölüm riski en fazla kuruyemiş tüketenlerde yüzde 21, Çin’ li grupta ise yüzde 17 daha az. Bu oranlar kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler için de sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 38 (8).

Gelelim neticeye

Endüstri tarafından maniple edilen modern tıp sapasağlam insanlara bile ilaç satma peşinde ama çok şükür ki insanlar bilinçlendi.

Bu araştırmalara da bu araştırmaların medyadaki haberlerine de gülüp geçiyor.

Hastalıklardan korunmanın tek yolunun ilaç içmek değil sağlıklı yaşamanın icaplarını yerine getirmek olduğunu bilmeyen kalmadı.

Kaynaklar:

1. http://www.hurriyet.com.tr/statin-kalp-sinavini-gecti-40085014

2. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2511043

3. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1501451

4. http://www.bmj.com/content/347/bmj.f7267

5. http://circ.ahajournals.org/content/early/2013/05/09/CIR.0b013e31829201e1.full.pdf+html

6. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0087539#pone.0087539-Trichopoulou3

7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15158307

8. http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2173094

Etiketler : , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank