content
28 Ağu

Kahvaltı Kültürü

İnsanoğlunun büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşayabilmesi için, gerekli olan besin öğelerini alıp vücudunda kullanması beslenme olarak açıklanmaktadır. Bugüne değin yapılan bilimsel araştırmalar insanın yaşamı için 50’ye yakın türde besin öğesine gereksinmesi olduğunu ortaya koymuştur.  Bu besin öğeleri günümüzde sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemekleri arasında bölünerek alınmaktadır. Bu öğünler arasında, en uzun zaman aralığı akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasındaki zaman dilimidir. Bu zaman diliminin diğer öğünler arasındaki zaman dilimine göre çok uzun olması, insanlarda kan şekerinin düşük olmasına sebep olmaktadır. Bunun için insanlar güne mutlaka kahvaltı yaparak başlamalıdır. Bu konuda İngilizlerin güzel bir sözü vardır; Sabah kahvaltısı altın, öğle yemeği gümüş ve akşam yemeğinin ise bakır olduğu ifade etmişlerdir.

Uluslararası otel işletmelerinin kahvaltı menüleri incelendiğinde, Kontinental kahvaltı, Amerikan ve İngiliz kahvaltısı, Alman kahvaltısı ve Viyana usulü kahvaltıdan bahsedilmektedir.

Otel işletmelerinin alakart kahvaltı servislerinde ve bu konu ile ilgili yazılmış yabancı literatürlerde “Türk Usulü Kahvaltı” yer almamaktadır. Oysa Türk Mutfağında kahvaltı kültürü diğer ülkelerin kahvaltı kültürleriyle kıyaslandığında, en az onlar kadar zengin ve değerlidir. Türkiye’nin çok zengin coğrafi bir yapıya sahip olması ve her bölgeye özgü zengin yiyecek içecek değerleri, çok farklı ve zengin bir kahvaltı kültürü yaratmıştır. Burada eksik olan Türk mutfağında kahvaltı kültürünün yeterli düzeyde tanıtılamamasından kaynaklanmaktadır.

Günümüzde kahvaltı servisi, genellikle “Açık Büfe” olarak ve self servis sistemiyle uygulanmaktadır. Geçmişte otel işletmelerine kahvaltı servisi genellikle Kontinental, İngiliz ve Amerikan kahvaltı servisi olarak uygulanmaktaydı. Günümüzde çoğu şehir otellerinde bu uygulama konuklar tarafından talep edilen, odada alınan kahvaltı servisiyle devam etmektedir. Hatta çoğu oteller “Oda Kahvaltı Kartı” hazırlayarak bunu pratik hale dönüştürmüşlerdir. Konuk, istediği bir kahvaltı çeşidini önceden hazırlanmış ve odanın giriş kapısına asılmış kart üzerine işaretledikten sonra,   kahvaltı servisi konukların odasına servis edilmektedir. Otellerde konaklayan konukların çoğu, kahvaltı salonunda açık büfe self-servis kahvaltı servisini tercih etmektedir. Aynı zamanda birçok şehir oteli oda-kahvaltı sistemiyle satış yaparken, kıyı otelciliği “ Her Şey Dâhil “ sistemine geçmiş bulunmaktadır.

Kahvaltı kelimesinin “Kahve-Altı” dan türediği ve hece düşmesiyle “Kahvaltıya” dönüştüğü ifade edilmektedir. Yiyecek-içecek işletmelerinde kahvaltı servisi, günün ilk öğünü olması bakımından son derece önemlidir. Özellikle konaklama işletmelerine ilk kez gelen konuklar açısından kahvaltı servisinin başarılı olması, onlarda iyi bir etki bırakır. Bunun için kahvaltının yapıldığı salon çok iyi düzenlenmeli; aydınlık ve iyi havalandırılmış olmalıdır. Bu salon, mümkünse öğle ve akşam yemeklerinin servis edilmediği bir salon olmalıdır. Çünkü akşam servisinden kalan yemek, içki ve sigara kokuları kahvaltı saatine kadar temizlenip iyi havalandırılmazsa, kötü kokular konukları rahatsız edebilir. Bu nedenle, geçmişte özellikle şehir otellerinde kahvaltı salonları, restoranlardan ayrı olarak tasarlanırdı. Ancak, günümüzde yatırım maliyetlerini azaltmak amacıyla, genellikle öğle ve akşam yemeklerinin açıkbüfe olarak servis edildiği salonlar, aynı zamanda kahvaltı salonu olarak da kullanılmaktadır.

Günün ilk öğünü olan kahvaltı, her ülkenin örf ve adetlerine göre farklı şekillerde uygulanmaktadır. Bazı ülkeler kahvaltıya önem verirken, bazı ülkeler ise kahvaltıya pek önemvermemektedir. Dünya mutfakları arasında önemli bir yere sahip olan Fransız ve İtalyanlar, kahvaltıya pek önem vermedikleri için standart kahvaltı çeşitleri arasında yer almamaktadırlar. Öte yandan, mutfakları pek tanınmamış olan İngilizler ise, kahvaltıya büyük değer verdiklerinden dolayı, “İngiliz Tipi” kahvaltı çeşidiyle literatürde önemli bir yere sahiptirler. Geleceği, turizmde gören ülkemiz her ülkenin kahvaltı çeşitlerini, kahvaltı konusundaki alışkanlıklarını, örf ve adetlerini, servis özelliklerini tanımalı ve bunları başarıyla uygulayabilmelidir. Konaklama sektöründe kahvaltı saati otelin konumuna göre farklı saatlerde uygulanabilmektedir; kahvaltı saatleri şehir otellerinde daha erken başlarken (06.30-10.00); kıyı otellerinde biraz daha geç saatlerde başlayabilmektedir.

Yarın, Türk Usulü Kahvaltı...

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank