Kadınlarda Akciğer Kanseri Meme Kanserini Geçmeye Başladı
Annals of Oncology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre yakın bir gelecekte kadınlarda akciğer kanserinden ölümler meme kanseri ölümlerini geçmeye başlayacak.
Hatta bunun İngiltere ve Polonya’ da şimdiden gerçekleştiğini söylemek de mümkün.
İngiltere’ de 100 bin kadının 21’ i Polonya’ da ise 17.5’ i akciğer kanseri yüzünden hayatını kaybediyor.
Bu artışın temel sebebi 1960-1970’ li senelerden itibaren sigara içme alışkanlığının kadınlar arasında hızla artması.
2013’ de 82 bin 640 Avrupalı kadının akciğer, 88 bin 886 kadının da meme kanserinden ölecekleri tahmin ediliyor.
Kadınlarda akciğer kanseri ölümlerinin birkaç sene sonra meme kanseri ölümleriyle eşitleneceği ve 2015’ den itibaren de akciğer kanseri ölümlerinin ilk sıraya yükselmesi bekleniyor.
Araştırmadan çıkan umut verici sonuç ise sigara tiryakiliğinin azalmasına bağlı olarak 2020-2025’ den sonra akciğer kanseri ölümlerinin azalmaya başlaması.
2013’ de 1.310 milyon Avrupalı kanserden ölecek
Avrupa Birliğine bağlı 27 ülkede gerçekleştirilen araştırma 2013’ de 737 bini erkek ve 576 bini kadın olmak üzere 1 milyon 310 bin Avrupalı kanser yüzünden hayatını kaybedeceğini ortaya koyuyor.
Genel olarak ortalama insan ömrünün uzaması kanserlerin de artmasına yol açıyor ama kanserden ölümlerin de giderek azaldığı görülüyor.
Kanser ölümlerinin 2009’a göre erkeklerde yüzde 6 (100 binde 140) kadınlarda ise yüzde 4 (100 binde 85) oranında azalması bekleniyor.
Ölümlerin azalmadığı kanser türlerinden biri de etkili bir tedavisi olmayan pankreas kanseri.
Pankreas kanseri erkeklerde ve kadınlarda en çok ölüme yol açan kanserler içinde 4. sırada yer alıyor.
Gelelim neticeye
Benzer durumun ülkemiz için de geçerli olduğu söylenebilir.
Bizde de sigara içmeyi marifet saymanın bir sonucu olarak her sene binlerce kadınımızı akciğer kanserinden kaybediyoruz.
Çok şükür ki yeni nesil sigara içmenin “modernlik” olmadığını, sigaranın sağlığımızın en büyük düşmanı olduğunu çok iyi biliyor.
Kapalı mekânlarda sigara ve nargile yasağının açık alanları da kapsayacak şekilde genişlemesi daha insanımızın sigara içmesini ve daha azının ölmesini sağlayacak.
KAYNAK