Kadını ve Toprağı İhmal Eden Medeniyet Kuramaz
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi iş birliğiyle Ordu'da Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği kuruldu.
Dernek, Fransa Tarım Bakanlığı ile kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal kalkınma projesi başlattı. Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak’ın proje içeriğine yönelik sunumundan başlıklar:
- Birleşmiş Milletler (BM) ve Fransa Tarım Bakanlığının desteği ile Ordulu çiftçi kadınlara yönelik başlattıkları tarımsal kalkınma projesi Ordu’da pilot il olarak uygulanacak.
- Projenin Amacı Karadeniz Bölgesi'nde kırsal alanlarda yaşayan kadınların ekonomik olarak güçlenmelerini sağlamak.
- Ayrıca, kadınların ürettikleri ürünlerin markalaşıp hem iç piyasaya hem de dış piyasaya sunulabilmesinin yolları aranacak.
- Bu konuda Karadenizli çiftçi kadınları alıp Fransa'ya götürerek oradaki modelleri görüp 'bire bir uygulanabilirliği olur mu' diye birlikte karar verilecek.
- Ordu Tarım İl Müdürlüğü tarafından belirlenen dernek üyesi çiftçi kadınlara, Fransa ve Türkiye'nin ekonomik kalkınma ve tarımsal inovasyon konusunda en başarılı üniversitelerinin ortaklığıyla, Karadeniz'in iklim, toprak, coğrafi yapısına uygun, yeni, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve ekolojik turizm konusunda eğitimler verilecek.
- Kırsal alanlarımız, örnek çiftçilerimiz, yerel ürünlerimiz, ekonomik küçük ölçekli imalatlarımız tek tek sorgulanacak, kırsal alanda taşın üzerinde yuvayı ayakta tutarak geçimlerini sağlayan kadın yeteneğimizle buluşturulacak, tüm bu sürece bilimasel bir kimlik ve uluslararası tecrübe ve nitelik kazandırılacak.
- Eğitimlerde mevcut veya yeni ürünlerde tarladan sofraya üretim zinciri detaylı anlatılarak, verim artışı ve ürünlerimizi katma değerle buluşturma öne çıkarılacak.
- Üretim aşamasında kadınlara, uzmanlar ve akademisyenler destek verecek.
- Ürünler, yurt dışındaki pazarlarda da değerlendirilecek.
- 50 çiftçi kadın eğitim görmeye başladı.
- Karadenizli kadınlar Fransa'ya giderek orada birtakım üretimleri, uygulamaları görme şansı elde edecekler.
- Proje başarılı olması halinde Giresun ve Trabzon başta olmak üzere diğer Karadeniz illerinde de uygulanacak.
Derneğin koordinasyonunda yürütülecek projede; Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Fransa Büyükelçiliği, Fransa Tarım Bakanlığı ve Bahçeşehir Üniversitesi projenin diğer taraflarını oluşturuyor.
Bahçeşehir üniversitesi eğitimlere ve toplantı vb. programlara ev sahipliği yapıyor.
Fransa Tarım Bakanlığı, projenin Fransa ayağındaki tüm çalışmaları organize ediyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, çiftçilerimizin ve eğitim başlıklarının, örnek lokasyonların belirlenmesi ve gerekli diğer enformasyon desteğini veriyor.
Büyükşehir ve Altınordu Belediyeleri, proje ile de ilintilendirerek; Organik Pazar, Fuar Alanı Kongre Merkezi, Soğuk Hava Deposu ve Yem kırma Tesisi gibi projelerini çalışıyor ve yakın zamanda hayata geçirmeyi planlıyor.
Ordu Valiliği projenin tüm yönleriyle sağlıklı yürüyebilmesi için gerekli desteğini sunuyor.
Kadın ve toprak belkide en çok hafife aldığımız ve ihmal ettiğimiz iki konu, projede aslında iki temel dayanakta burada ve projeyi gene bir kadın emeği organize ediyor. Dernek başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak halihazırda Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışıyor, bu anlamda birçok ülke ve finans kaynağına yakın duruyor. Akademik geçmişi, uluslararası tecrübesi, Türk kadınına inancı ve Ordu sevgisi projenin başarısı için önemli diye düşünüyorum.
İlimiz kurumlarının konuyu en üst derecede sahiplenmesi ve desteklemeleri de çok önemli.
Bu proje, kurumlarımızın; ...mış gibileri bırakmaları, kalkınmanın gerektirdiği dinamiklere inanmaları ve altını doldurmaları şartıyla Kırsal dönüşüm için iyi bir başlangıç noktası oluşturabilir.
Kıymetli dernek başkanı ve yönetimine de iki tavsiyem var: 1. size yapılan açıklamalara bakmayın uygulamalarına bakın, 2. Konu ile ilgili geçmişte ne kadar “eşekten düşen” varsa tek tek ulaşın ve dinleyin