IV. Uluslar arası Van Gölü Havzası Sempozyumu
Araştırmacı- Yazar İlhami Nalbantoğlu tarafından bana ulaştırılan, 22x31 cm boyutlu, ciltli 544 sayfalık (IV. Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu” adlı, Editörlüğünü Prof. Dr. Oktay Belli’nin yaptığı kitabın sayfalarında gezmek istiyorum:
Geride kalan yıllardan birinde ve günlerde Ahlat’ta gerçekleştirilen Sempozyumla çok önemli bilgiler ortaya konulmuş.
Düzenleme, Danışma, Yayın kurulları var değişik isim ve imzalardan oluşan. Prof. Dr. Oktay Belli, bu yayının; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu, Ahlat Kültür Sanat ve Çevre Vakfı, Ahlat Belediye Başkanlığı, TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu tarafından bastırılarak bilim dünyasına kazandırıldığını hatırlatıyor.
Bildirileriyle sempozyuma katılan, araştırmalarını ortaya koyanlardan bazılarının isimleri şöyle sıralanıyor: Oktay Belli, Vedat Evren Belli, Emel Oybak Dönmez, Kadir Pektaş, Gülsen Baş, Mehmet Top, Yalçın Karaca, Hasan Almaz, Ahmet Demir, Dündar Alikılıç, Nevzat Keleş, Elif Kanca, Nihat falay Yaşar Kalafat, Ekrem Bektaş, İsa Yüceer, Sebahattin Vanlı Rahmi Tekin, Mustafa Oflaz, Önder Gülhabar, Nuray Elik, İlhami Nalbantoğlu vd.
Prof.Dr.Mahmut Doğru, Abdülalim Mümtaz Çoban, İlhami Nalbantoğlu imzalı önsözler var. İlhami Nalbantoğlu, önsözünün bir yerinde; “Ahlat’ın, tarihin derinliklerine terk edilen o muhteşem ve parlak geçmişini yeniden kazanıyor olmasında bilimin önemi yadsınamaz. Son yıllarda Ahlat’ın değişik bilimsel ortamlarda yer buluyor olmasını büyük bir kazanım olarak alğılıyoruz” diyor.
İngilizce özet ve Türkçe olarak verilen metinler, yayının zenginliğini, kalıcılığını ortaya koymuş. Oktay Belli hoca, Van Gölü Havzası’nda Urartu bağcılığı ve şarap kültürü başlıklı bildirisiyle söze başlıyor 19 ncu sayfada.
Oktay Belli hocanın “Urartu Krallığı Tuşpa’nın Van Kalesi kayalıklarının üzerinde kurulmasından dolayı, haklı olarak dünyada bir çok bilim insanı bu devleti Van Krallığı olarak da adlandırmaktadır” cümlesi dikkat çekiliyor.
Bildirilerden, imza sahipleri esas alınarak bazı cümleler nakledelim:
1.Bitlis’in yakın tarihine bakıldığında nüfus hareketliliğinin detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir (Gülin Payaslı Oğuz-Işık Aksulu, Sayfa:285)
2.Ahlat, Doğu Anadolu’nun Yukarı Murat-Van bölümünde yer alır. Yüksek dağlarla çevrilmiş, Van Gölüne doğru eğimli platolar üzerinde kurulmuştur (Elmas Ceren Uluer-Şakir Savgın, Sayfa: 322)
3.Ahlat’ta kış aylarının uzun sürmesi, kar yağışının fazla olması nedeniyle, çevre köy ve kasabalarla ulaşımın ve iletişimin kesilmesi, buzdolabı, derin dondurucu gibi teknolojik olanakların bulunmaması, böyle bir hazırlığı zorunlu kılmaktadır (İlhami Nalbantoğlu, Sayfa: 533)