content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

11 May

İstifa Edenin Kıdem Tazminatı Yanar mı?

İsmini vermek istemeyen bir okurumuz, birçok emekçinin sorunu olan kıdem tazminatıyla ilgili olarak “Resul Bey sizin yazılarınızı ve programlarınızı ilgiyle takip ediyorum. Bir yıldır kıdem tazminatı fonu ha çıktı ha çıkacak bekliyoruz. Benim sorum şu: 10 yıldır özel bir okulda öğretmenim. Sigorta başlangıcı 2000 sonrası olup 40 yaş sınırından dolayı MEB’de öğretmenliğe geçiş için bu yıl son hakkım. KPSS’ye de iyi çalıştım. Ağustosta atanabilirim. Ancak özel okulumdan istifa ederek ayrıldığım taktirde diyelim ki 1 Ocak 2013’ten itibaren yasalaşırsa  benim 10 yıllık geriye dönük tazminat hakkım ne olacak? Yasa çıktıktan sonra istifa ederek ayrılmış olsam bile tazminatımı sonradan alabilir miyim? Bu konu benim için çok önemli karar verme sürecindeyim?” diyor.
 
Bu köşede zaman zaman ele aldığımız ve yanıtladığımız okur sorularının önemli bir kısmını kıdem tazminatı oluşturuyor. Uzun bir süre çalışıp, işverene ve işyerine emeğini veren işçinin elbetteki en önemli hakkı kıdem tazminatıdır. Maalesef artık mevcut kıdem tazminatı sistemi işçiyi mağdur etmekten öte bir anlam taşımamaktadır. Mutlaka sistemin revize edilmesi ve işçi mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor.
 
Mevcut uygulamaya göre, bir kişinin kıdem tazminatı almak için aşağıdaki koşullardan birisinin olması gerekiyor;
 
1- İşveren tarafından 4857 sayılı İş kanunu 25/2 maddesi haricinde bir nedenle iş sözleşmesinin sona ermesi,
 
2- İşçi tarafından 4857 sayılı İş kanunu 24. maddesi uyarınca fesih,
 
3- Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik  nedeniyle işten ayrılması,
 
4- Askerlik nedeniyle iş sözleşmesinin sona ermesi,
 
5- Ölüm nedeniyle iş sözleşmesinin sona ermesi,
 
6- 15 yıl 3600 günle iş sözleşmesinin sona ermesi,
 
7- İşçinin emeklilik, toptan ödeme nedeniyle iş sözleşmesinin sona ermesi, durumlarında Kıdem tazminatı ödenmektedir.
 
Bunun haricinde, memurluk sınavını kazanıp istifa eden, eşinin tayinin çıkması nedeniyle istifa eden, doğum yapıp çocuğuna bakmak için istifa eden, üniversite sınavını kazanıp istifa eden kişilerin kıdem tazminatı hakkı olmamaktadır. Yine, 8.9.1999 tarihinden sonra işe başlayan kişilerin 15 yıl ve 3600 günü doldurup yaş beklerken kıdem tazminatı alma hakları yoktur. Üstelik kıdem tazminatı fonu çıksa bile geçmiş yılları kapsamayacağından bir avantajı olmayacaktır. Bu durumda okurumuzun istifa ederek ayrılması halinde kıdem tazminatı ödenmeyecektir. Okurumuzun deyimiyle yanacaktır. İşte bu gibi mağduriyetler nedeniyle mutlaka kıdem tazminatında değişiklik olmalıdır.
 
Annelerin borçlanma isyanı
 
 Eşi adına yazan Mehmet Erol “Sizden sigorta başlangıcı doğumlardan sonra diye hakları elinden alınan kadınlarımızın  sesi olmanızı bu haksızlığı gündemde tutmanızı, hatta bu konuyla ilgili kişi ve kurumların adresini halkımıza açıklamanızı ve kadınlarımızın bu adreslere mektup, mesaj, maillerle uğradıkları haksızlığı bildirmeleri sağlayıp kamuoyu oluşturmasına önderlik yaparsanız size minnettar kalırız” diyor.
 
Bu köşede daha önce de ele almıştık annelerin mağduriyetini. SSK’lı olduğu tarihten önce doğum yapmış olan anneler borçlanamıyor. Bu doğum borçlanması yaparak eksik günlerini tamamlamak isteyen annelerin önemli bir beklentisidir.
 
Bizden de okurlarımızın, doğum borçlanması yapmak isteyen annelerin sesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik’e duyurmak düşüyor.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank