content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

01 Nis

İsteğe Bağlı SGK’lı İçin Af Var mı?

Okurumuz Nesibe Şahin, “4/b sayılan isteğe bağlılar için de geriye dönük borçları ödeyip emekli olabilme şansı var mı? 4/b’ye yapılan SGK affı ile emekli olabilmenin mümkün olduğunu, hatta SGK anlaşmalı banka kredisiyle ödenebilir mi?”diye soruyor.

Başta esnaf, sanatkâr, tüccar, sanayici ve iş adamı olmak üzere, bir çok kesimin hem vergi, hem de SGK borçları torba kanunla yapılandırma kapsamına alındı.

Torba Kanuna göre yapılan başvuru tarihi itibarıyla ilgili mevzuatına göre ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

Ancak, sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girdiği 1.10.2008 tarihinden önce 3 ay üst üste isteğe bağlı sigorta primini yatırmayanların isteğe bağlı sigortalılığı sona erdirilmekteydi. Üç ay üst üste yatırılmaması söz konusu olmuş ise isteğe bağlı sigortalılık devam etmiş olacağından bu kişiler için Torba Kanun kapsamında borçların ödenmesi mümkün olabilecektir. Yine, isteğe bağlı sigortalılık; sigortalının ölümü halinde prim borcu bulunmuyorsa ölüm tarihinden, prim borcunun hak sahiplerince 12 ay içinde ödenmemesi veya hak sahiplerinin talebi halinde en son primi ödenmiş ayın sonundan itibaren sona ermektedir. Dolayısıyla 1.10.2008 tarihinden sonraki süreler için de sigortalılık sona ermemişse aftan yararlanılmak suretiyle TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak borç tutarı güncellenerek taksitle ödenebilecektir. Bu şekilde isteğe bağlı sigortalılığı devam etmeyenlerin eski yıllardaki gün boşluklarını ödeyemezler. Sona ermiş isteğe bağlı sigortalılığın primlerini bugüne kadar ödeyemezler.

Öğreticilerin emekliliği

Okurumuz Ayhan Uyar, “08/1985 yılında sigorta başlangıcım var. 1985 ve 1992 doğumlu 2 çocuk annesiyim. 1987 ila 1994 arası halk eğitim merkezinde çalıştım. Toplam ödenen prim sayım 647 gündür. 1987 yılına ait ödenmiş primim çalışmış olmama rağmen hiç yok. Bazı yıllarda 2 ay prim ödenmiş. Ödenmeyen aylarında tamamını Torba Yasa’ya göre ödeyebilecek miyim?”

 Torba kanunla Milli Eğitim’e bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta  öğreticilerin bu durumlarını milli eğitim il veya ilçe müdürlüklerince belgelendirmeleri kaydıyla, 25/2/2011 tarihinden önceki çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerini borçlanabilmelerine imkan tanınmıştır. Borçlanılan bu süreler de 4-1/a (SSK) kapsamında sigortalılık süresine sayılacaktır. Bu kapsamda usta öğreticilikte geçen eksik günlerinizi 30 güne tamamlayabilirsiniz. Borçlanma tutarı, eksik gün sayısına bakılarak, talepte bulunulan tarihte yürürlükte olan asgari ücretle ve asgari ücretin 6,5 katı olan SGK tavan tutarı arasında sigortalının kendisi tarafından belirlenecek tutarın yüzde 32’si oranında hesaplanacaktır. Ayrıca, SGK bildirgesinde sicil numaranız yanlış yazılmış olabileceği gibi, mutabakatsızlık veya bir başka nedenle de günleriniz işlenmemiş olabilir. 1987 yılında hiç görünmeyen gün sayılarınızla ilgili olarak SGK’dan araştırma yapılması için dilekçe ile başvurmalısınız. 1985  Austos işe giriş tarihinize göre, 5075 gün sayısını ve 42 yaşını tamamlayarak SSK’dan emekli olabileceksiniz.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank