İsteğe Bağlı Primini Düşük Ödemenin Formülü
Okurumuz Mürşide İmal, “ben ev hanımıyım ve isteğe bağlı sigorta primi ödüyorum. Aylık primlerimi ödemede çok zorlanıyorum. Devletimiz kolaylık tanımış ve kazancımız olmadığı için vergiden muaf olmamız halinde daha az prim ödüyormuşuz. Bu doğru mudur?” diye soruyor.
Okurumuzun sorusu, esasen Evlerde el emeği ile yapılan ürünleri satan ve gelir vergisinden muaf tutulan kadınları ilgilendiriyor. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örtü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul payet, boncuk işleme, tığ örtü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanların elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden muaf turulmaktadır.
Bu şekilde gelir vergisinden muaf tutulan kadınlar, isteğe bağlı sigortalı olmaları halinde indirimli prim ödüyorlar.
01.10.2008 tarihinden önce 506, 1479, 2925, 2926 ve 5434 sayılı kanunlara göre sigortalı/iştirakçi olarak tescilleri yapılmış olup zorunlu sigortalılıkları yada isteğe bağlı sigortalılıkları sona eren kadın sigortalılar ile 01.10.2008 tarihinden önce 506 ve 1479 sayılı kanunlara tabi olarak isteğe bağlı sigortaya prim ödeyen kadınların bu hükümlerden yararlanmak istemeleri halinde durumlarının anılan maddedeki şartlara uyup uymadığı vergi dairelerinden getirecekleri yazı ile belirlenebileceği gibi, sosyal güvenlik kontrol memurları raporuna istinaden de yapılabilecektir.
2010 yılında prime esas günlük kazanç alt sınırının 17 katı üzerinden prim hesaplanıyor. Takip eden her yıl için bir puan artırılarak 30 katı geçmemek üzere belirlenen kazanç tutarı üstünden prim ödüyorlar. 2010 yılında 17 olarak alınacak her yıl birer puan artırılacak 2023 ve sonraki yıllarda 30 olarak alınacaktır.
İsteğe bağlı sigortalılar 2010 yılında 233,28 TL prim öderken, bir işverene tabi olmaksızın evlerde el emeği ile yapılan ürünleri satan ve gelir vergisinden muaf tutulan kadınlar 132,19 TL ödeyecekler. Bu durumda okurumuzun vergiden muaf tutulduğuna dair bir belge alması veya bu hususun SGK Kontrol memurları tarafından tespit edilmesi halinde isteğe bağlı sigortaya indirimli prim ödemeye başlayabilirsiniz.
***
İş Ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı
Bir çok okurumuzdan iş ve sosyal güvenlik alanında uzmanlaşmak istediklerine ilişkin soru ve talepler geliyor. Gerçekten de iş dünyasının en önemli ihtiyaçlarından birisi iş ve sosyal güvenlik alanında uzman personel sağlanmasıdır. İş hukuku, sosyal güvenlik, ücret ve tazminatların vergilendirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği ve bordro gibi konularda işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak uzman personel talebi fazla olmasına rağmen, bu alanda yetişmiş az sayıda personel bulunmaktadır.
Özellikle sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesi ve sosyal güvenlik sisteminin tümden değişmesinden sonra bir çok şirket iş ve sosyal güvenlik konularında yetkin, mevzuatı ve uygulamaları iyi bilen eleman arıyor. Ancak maalesef bu alanda yetişmek isteyenlerin başvurabileceği kaynaklar sınırlı idi. İşte piyasanın bu ihtiyacını karşılayacak ve nitelikli personel yetiştirmek için Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde program koordinatörlüğünü yürüttüğüm “İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı” açıldı.
Sekiz hafta sürecek olan uzmanlık İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programında Resul Kurt, Doç. Dr. Nurşen Caniklioğlu, Mustafa Kuruca, Yrd. Doç. Dr. Erkan Aydın, Mehmet Koçak, İlker Yılmaz, İrfan Şaşmaz ve Şima Akça gibi çok sayıda uzman ve akademisyen eğitmen olarak katılacak.
“İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı”nda başvurular başladı ve 27 Şubat 2010’da ders zili çalacak. Bilgi ve kayıt işlemleri için 0212 381 59 36 0212 381 59 36 / 381 59 35 / 381 59 34 telefonla bilgi alınabileceği busem@bahcesehir.edu.tr mail adresinden de sorularınız sorabilirsiniz.