content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

06 May

İstanbul’da AK Parti ve CHP Farkı Büyük Olmayabilir!

 Seçimler  yaklaşıyor, meydanlar sertleşiyor. Bakmayın siz yaşanan bu sert polemiklere, seçimler sonrasında Türkiye eskiye göre biraz daha değişecek.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son 10 yıldır seçim meydanlarında. Ve ilk defa İstanbul’un her ilçesinde lokal mitingler düzenliyor. Bindirme kıtalar getirmiyor. Düşünün, Büyükçekmece, Esenyurt ve Beylikdüzü’nde  üç miting birden düzenleniyor.
İstese sadece Beylikdüzü’nde merkezi olarak üç beş ilçenin bindirmesi ile daha büyük bir miting düzenleyebilir.
Ancak bunu yapmıyor. Bunun nedeni büyük ihtimalle elindeki İstanbul ile ilgili kamuoyu anketleri.

İstanbul’da AK Parti ve CHP
arasında çok büyük fark olmaz!

Düşüncem şu, İstanbul’da, Türkiye genelinde olduğu gibi CHP ile aralarında açık ara bir fark yok.

Bundan dolayı ilçelere gelerek hem teşkilatları motive ediyor hemde o ilçede yurttaşlarla birebir hasbihal eyliyor. Onlara direk olarak ulaşıyor ve yaratılan polemikleri ev ev, kahve kahve, sokak sokak yayılması istiyor.   

Neden İstanbul’da ara açık fark yok? Çünkü 2009 seçimlerinde Türkiye genelinde AK Parti yüzde 38.8, CHP ise yüzde 23.1, MHP ise yüzde 16.1 oy alırken, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında yüzde 44.2, CHP yüzde 37 oy aldı.
Türkiye genelinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylarında ise AK Parti yüzde 42 oy alırken, CHP yüzde 33, MHP ise yüzde 12 oy almıştı.

Türkiye genelinde il ve ilçe belediyelerinin toplamında ise AK Parti yüzde 40.12, CHP yüzde 28.19, MHP ise yüzde 14.67 oranına ulaşabilmişti.

İl Genel Meclisi’nde ise AK Parti İstanbul’da yüzde 40.33, CHP yüzde 33.43, MHP ise yüzde 7.21 oy alıyordu.
2009 seçimlerinde Türkiye genelinde AK Parti ve CHP arasındaki oy farkı yüzde yaklaşık yüzde 15 fark var. İstanbul’da ise bu fark yüzde 7 civarında. MHP ise Türkiye genelinde yüzde 16 oy alırken İstanbul’da yarı yarıya oy alabilmişti.

2009 seçimlerinde CHP Türkiye genelinde Büyükşehir Belediye Başkanlığında, il ve ilçe belediye başkanlıklarında ise oy oranı il genel meclisinin en az yüzde5 ile yüzde 10 arasında daha fazla oy almıştı.

AK Parti’de Türkiye genelinde yüzde 39 oranında oy alırken, belediye başkanlıklarında oyunu yüzde 5 oranında artırıyordu.
MHP ise Türkiye genelinde yüzde 16 alırken, belediye başkanlığında ise yüzde 1.2 oranında oy kaybediyordu. 

3. bölgede bağımsızlar 2 olabilir!

2011 seçimlerinde ise İstanbul’da CHP ve AK Parti arasında çok büyük puan farkları olacağını düşünmüyorum. Çünkü Başbakan Erdoğan’ın İs-tanbul’da yürüttüğü kampanyanında bunun bir kanıtı olduğunu düşünüyorum.

Yine İstanbul’da bağımsızların (DTP adaylarının)80 bin civarındaki oy oranlarıyla dört milletvekili çıkarabilirler.

3. bölgede DTP’nin iki bağımsız adayı var. Bölgeyi Küçükçekmece’nin doğusu ve batısı olmak üzere ikiye bölmüşler.
Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Silivri olmak üzere DTP’nin oy oranı 2009 yılında 71 bin.

Bakırköy, Güngören, Bahçelievler, Bağcılar, Arnavutköy’de ise 73 bin civarında. Bu oy oranları iki bağımsız milletvekili için yeterli.
3. bölgede bağımsız iki milletvekili çıktığında ise sonuç şöyle olabilir. AK Parti 14, CHP 10, MHP 2. MHP 3 milletvekili çıkardığında ise AK Parti 13’e düşer. CHP’nin ise çıkarabileceği milletvekili sınırı ise 11 olabilir.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank