İstanbul’a Yeni ‘Bilgi Evleri’ Doğuyor..
Teknoloji çılgınlığıyla, mantar gibi her köşe başında biten internetcafelere nihayet Belediyeler el attı. Café olarak adlandırılan garip mekanların yerini artık kökü öz kültürümüzden gelen Bilgi Evleri alıyor..
İstanbul’un en büyük ilçesi olan Bağcılar Belediyesi bir çok alanda ilk lere imza attığı gibi, yeni bir projeye daha imza atarak, geçmişin köklü kültürüyle bugünün modern kitle iletişim araçlarıyla birleştirerek geleceğe modern Bilgi Evleriyle ulaşmayı hedefliyor..
Bilgi Evi (Beytü’l-Hikme) yüzyıllara yayılan bir geçmişe sahiptir. Tarih boyunca İslam Dünyası'nda Beytü’l-Hikme (Bilgi Evi) adıyla anıla gelen Bilgi Evleri, günümüzde bu tarihi mirasının yeniden inşasıyla gençliğimize ilim ve irfan ışığı yaymaktadır. İlk defa olarak Bağdat'ta Abbasiler döneminde 11. yüzyılda astronomi ile ilgili Bilgi Evi kurulmuş, yüzyıllar boyuda bu gelenek devam ede gelmiş.
Modern çağın belediyeciliği olarak, gerek uluslararası kanunlarla ve gerekse bu kanunlara göre hazırlanmış yerel yasalarla "sosyal belediyecilik" ana eksen dâhilinde yerel yönetimlerin ana görevlerinden biri sosyal dönüşüm programları hazırlamak ve uygulamaktır.
Evrensel anlayış bu görevi yaparken de yerel yönetimlerle, sivil kuruluşların işbirliğini esas kabul etmektedir.
İşte bu anlayışla Bağcılar Belediyesinin geliştirdiği bu projenin amacı geleceğimizin teminatı çocuklarımızı hayatın gerçeklerine göre yetiştirip, onları geleceğe, çağın teknik bilgi ve teknolojileriyle hazırlanmalarına katkıda bulunmak.
Ülkemizin ekonomik farklılıkları nedeniyle teknolojiye ulaşma zorluğu çeken alt-orta gelir düzeyine sahip ailelerin çocuklarıdır. Bir yanda her türlü ekonomik imkânlara sahip aile çocukları; diğer tarafta
evinde bırakın bilgisayarı, ısınacak kömürü bile olmayan aile çocukları. Bu toplumsal farklılık toplumda kırılmalara neden olmaktadır.
Bu projeyle herkese eşit eğitim imkânı sağlanmaktadır. Ancak böylece sağlıklı bir nesil yetiştirilebilir.
Bağcılar Belediyesi Bilgi Evi projesini şöyle açıklıyor;
“Mahallelerde çocukların bilgiye ulaşma ve boş zamanlarını değerlendirilmesini sağlamak, okullarda sınıfların kalabalıklığı sebebiyle anlaşılamayan konuların yeniden anlatılması, okul öğretmenleri tarafından verilen günlük, aylık, yıllık ödevlerini hazırlama rehberliğinde bulunulması, zekalarını, yeteneklerin ve becerilerini geliştirmeleri için ihtiyaç olan imkanların konularında uzman branş öğretmenler tarafından sunularak öğrencinin başarısına katkıda bulunulucak.
Bilgisayar ve internete ulaşma imkânı olmayan çocuklara bu imkânı sağlamak, Şehir merkezlerinde bulunan kütüphanelere ulaşma zorluğunu “Bilgi Evleri” aracılığı ile aşarak kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak,
Ders çalışma ortamları müsait olmayan çocuklara derslerini çalışma ortamı sağlamak, Kültürel ve sosyal hayatın yaygınlaşmasına yardımcı olmak ve çocuklara bu doğrultuda rehberlik etmek ve yönlendirmektir.
Bilgi Evleriyle; mevcut olan ve her türlü olumsuzluğu içinde barındıran ve de cafe olarak adlandırılan garip mekânların yerini, gençlerimizi bu ortamlardan kurtaracak, onları bilgi ve beceriyle donatacak mekânlar alacaktır.”
……
Kutluyoruz. Mutlu olduk.
Bu projenin bize bir diğer kazanımı ise, sokaklarımızda daha güvenli yürüyebilecek olmamızdır.
Dünün hataları yüzünden, bugün sokaklarımızı saran ve yürürken ürperdiğimiz balici, kapkaççılardan kurtulmanın en önemli ayağı bu tür destekleyici ve sahip çıkıcı projelerin üretilebilmesinin zorunlu hale geldiğini görebilmektir..
Kimsesiz yada yetersiz ailelerin çocuklarına bu tür projelerle sahip çıkarak, okuyamamalarının önünü keserek yada yanlış yerlere gitmesini önleyerek, her birinin kaliteli birer birey olarak topluma kazandırılmalarının önü açılmış olmaktadır.
Bağcılar Belediyesinin hayata geçirdiği ve benim cocuğumunda faydalandığı BİLGİEVLERİ, tarihten aldığı bu kıymetli mirası, bilimin aydınlığı içinde bugünden yarınlara taşıyacak bir görevi yerine getiriyor olması beni hem heyecanlandırıyor, hemde bu ilçe vatandaşı olmaklada gurulandırıyor..
İstabbul Belediyesinin İSMEK kurslarının bir benzeri olan bu kursların değil istanbul tüm Türkiyeye yaygınlaştırılması gerekir. Vatandaşımızında tamamen ücretsiz olan bu kurslara ilgi göstererek, katılımce ve aktif destek vermeleri gerekir.
Bu güzel büyük projeyi başlatan Bağcılar Belediyesini kutluyor tüm belediyelere örnek olmasını temenni ediyorum.
Mehmet BALLI Araştırmacı Yazar Editör