İsmet İnönü…
Türk milletini küllerinden var etmeyi başarmış ve sadece düşmanı değil bu milletin makus kaderini de yenen biridir İsmet İnönü.Kurtuluş savaşının en önemli üç isminden biri olarak, Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak'la birlikte Büyük Taarruzu'u yöneten, Batı Cephesinin Kumandanıdır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın silah ve mesai arkadaşı. Çok partili demokrasiye geçişin mimarı ve Türkiye'nin 2. Cumhurbaşkanıdır.
Uğruna hayatını adadığı Türk milletini, yıkılmış bir imparatorluğun küllerin doğan yaralı bir ulusun haklarını Lozan da devrin en büyük emperyalistlerine karşı savunmuş bir adamdır İsmet İnönü.
Tüm dünya'da Nazi korkusu hakimken savaşın acısını çok iyi bilen biri olarak ülkesini acı,sefalet ve kaos'a sürükleyecek her türlü savaşın dışında tutmayı başarmış ve Yüce Türk ulusuna hayatını adamış bir devlet büyüğüdür İsmet İnönü.
Sevmeyebilirsiniz, beğenmeyebilirsiniz de...
Ama bu ülke için yaptıklarını görmemezlikten gelemezsiniz.
Hele ki vicdanınız varsa saygısızlık etmezsiniz!
Ya da masum insanları gaz odalarına atan, diri diri fırınlarda yakan 20'nci yüzyılın psikopat, katiline benzetemezsiniz!
Sevgili dostlar, Türkiye Cumhuriyetinin bir evladı olarak tarihi gerçeklere aykırı bu tip benzetmeleri son derece talihsiz ve yakışıksız olarak görüyorum. Devletine ve milletine hizmet etmiş ve hayatını Türkiye Cumhuriyeti için harcamış hiç bir Türk büyüğünün bu denli haksız bir şekilde eleştirilmesi hiç hoş değildir.
Kaldı ki bütün dünyanın, hatta düşmanlarının bile saygıyla andığı İsmet İnönü'nün aynı saygıyı kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Cumhuriyetinin siyasetçilerinden ve vatandaşlarından da görmeleri gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları o kadar vefasız değildir.
Bu sitede tetikçilik kokmayan, adam gibi bir yazı görmeyeli epey zaman olmuştu.
Mayıs 6th, 2010 at 09:33Müsadenle başka yerlerde paylaşacağım Anıl Bey.
Halil Bey,
Genellemeniz muhteşem.
Bari genellemede insaflı olsaydın.
Yorumlarındaki isabeti zedelememiş olurdun.
Haaa, bu yazı içeriğinin övülmesi takdir edilmesi adına mübalağa sanatı ise algılamaya çalışırız.
Ne diyelim, yazılar da yorumlar da okuyucunun takdirine sunulur.
Mayıs 6th, 2010 at 10:33Yakın tarihte, Yahya Kemal, yaşadığı yere olan aşkını ortaya koymak için, "Ankara'nın neyini seviyorum biliyor musunuz, İstanbula dönüşünü" demiştir.
Ben de İnönünün en çok neyini seviyorum bilyor musunuz, İktidarı devredişini.
İnönüye karşı Kurtuluş Savaşı'ndan sonraki hayatı için iktidarı devretmesinden başka kayda değer bir katkısı olduğunu şahsen ben okumadım, duymadım.
Atatürk'ün Silah arkadaşı olmak bile bir şereftir nitekim. Hasılı bıyığıyla Hitlere benzese de, kendine özentiyle şef dedirtse bile, paralardan Gazi Mustafa Kemal'in resmini kaldırmak istese bile Hitler'e benzerliği olamaaz.
Sadece ve sadece iktidarı Demokrat Partiye devretmesi bile O ırkçı faşist zorba ile aralarında ne kadar fark olduğunu ortaya koymakta.
Not: Resimlerde sahiden çok benziyorlar.)))) Son zamanların gülümseten polemikleriydi doğrusu... Hitler bıyğığı, kısa kalın gravatlar, o zamanın modasının yükselen trendleriydi. Çarli - Çaplin'leri hatırlayın.))))
Mayıs 6th, 2010 at 10:44aslında tarihi olaylaranerden bakıldığına bağlı. Aynı ismet inönünün bu mileltin dinin değerlerine ve milli değerlerine yaptığı tahribatları da görmek gerekmez mi? BAbam bu gün 98 yaşında. Sıradan biri de değil. O dönemde günümüz alfabesini okuyan ve bilen biri. İlk okul mezunu. Okuyan biri. Siyasetide yakından takip eden biri. İnönü ile aynı devri yaşayan biri. Dahası inöünüyü iktidardam düşürmek için kullanılan milyonlarca oy sahibinden biri. TAvrını demokrasiden yana koyan biri. Anlatılan 2. dünya savaşı hikayesininde ellerinden yiyecekelri alınrak tren istasyonalrında nası çürümeye bırakıldığını gören biri bilen biri dahası ö dönemde askerde olan biri. İnönünü yü bu kadar övmek şahsi bir kaygı taşımıyorsa tarihi hakikati hiç yansıtmıyor. Eğer inönü gerçekten yıkarda analtıldığı gibi baaşrılı biri olsaydı iktidardan al aşağı etmezdi bu millet onu. ÜStelik tüm imkanları kullanmasına rağmen bıkmış bir milletin tavrı açıkça ortada değilmi. Size bir şey daha söyleyeyim. Eğer Mustafa kemal de öyle bir seçime gitseydi inanın kazanamazdı. BU sebeple olsa gerek mustafa kemal kendisini halka onaylatmadı. Eğer millete saygınız varsa, inönüyü buna göre değerlendirin. Ama inönü her şeye rağmen savunulacaksa o zaman halka saygınız yok demektir. Bana kalırsa tarihi değerleri yorumlarken daha objektif olunmalıdır.
Hemen hemen bütün kitaplarının konusu tarih olan bir yazar olarak tarihi olayları değerlendirmede biraz objektiflik derim.
Mayıs 6th, 2010 at 11:18ismet özel der ki, akıllara durgunluk veren bir pişkinlikle 40 yıllık diktatörümüzü bir gecede demokrat yaptık...
Mayıs 6th, 2010 at 11:31fazlası yok azı var.
Var ya arkadaşlar, bayılıyorum şu sizin demokrasi tutkunuza:) Ne büyük nimetmiş ki diktatörler de dahil hiç kimse sofrasından eksik etmiyor.
Ben İnönü'ye demokrattı bu yüzden büyük adamdı demedim ki. Zaten büyük adamdı, demokrat olmak onu yüceltmezdi.
Mayıs 6th, 2010 at 13:03evet haklısınız. dedik ya yukarda, tarihi değerlere nerden bakıldığına bağlı. Bazılarına göre firavunda büyük adamdı.BAzı Almanlara göre Hitler de büyük adamdı ve halende onu büyük görenler vardır. Mevcut örnek çok. Uganda da İdi Amin de, uzaydan gelmedi. onuda büyük gören ve oraya çıkması için çalışanlar olmuştur.Tersinden bakarsak emirelde demokrat olduğunu söyler ama büyük! adam olamadı bir türlü. Türk siyasi tarihine kara leke bıraktı.kısaca örnek çoktur. Ama dedik ya nerden baktığımıza bağlı tarihi hadiseler.Bu tarihi hadiseleri üretenlere de hangiz gözle baktığımıza bağlı.
Mayıs 6th, 2010 at 21:53Mehmet Bey,
Bu konuda çok ısrarcısınız, sizin bileceğiniz iş tabii...
Yukarda yazdığınız ama pas geçtiğim bir konuya açıklık getireyim önce o zaman:
"İnönünü yü bu kadar övmek şahsi bir kaygı taşımıyorsa tarihi hakikati hiç yansıtmıyor" demişsiniz. Çok şükür ima ettiğiniz kaygıyı taşımıyorum. Ancak, İnönü ve benzerlerine belden aşağı salvolarla vurup da asıl maksadını gizleyenler de bir şeylerin kaygısının olduğu açıktır...
Tarih kitapları yazmış olabilirsiniz, ancak anlaşılan yakın dönem tarihini yeterince ojektif değerlendirememişsiniz. Hele de Hitler, Firavun gibi örnekleriniz nesnelliğin şart olduğu tarih analizleri ile hiç ölçüşmüyor.
Yine de siz bilirsiniz, böyle bir yaklaşım benim gözümde ne kadar ısrar etseniz de sizi bir tarihçi değil meselelere tek taraflı bakan ve konuya, tarihe ve döneme hakim olamamış birisi yapar.
Ben tarihe, varlığından en çok endişe duyduğum bağımsızlık penceresinden bakıyorum.
Mayıs 6th, 2010 at 22:45İnönü'nün meşhur bir sözü vardır, bizi aç bıraktın diyenlere: Aç bıraktıysam babasız da bırakmadım ya...
Mehmet bey, babamız belli olsun, sağ olsun da varsın aç olalım...
türkiyeye sığınan rusyada yaşayan türkleri stalinin kucağına atan ,onların çocuklarını ve babalarını da çok düşünüyordu zaten. !
Mayıs 7th, 2010 at 07:04bir kişinin ölümü alemin ölümüdür değil mi?
milli şef döneminin onbinlerce günahı var..
bunları görmezden gelmeyeceğiz.
inönü evet hitler değil.
ama büyük hataları olan bir lider.
bizede düşen onun hatalarını konuşmak.
ne var bunda...
ısrar etmiyorum artık.
Mayıs 7th, 2010 at 10:56