Isırgan Dünyası
Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) ve Giresun Valiliği işbirliğinde gerçekleştirilen, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) destekli "Isırgan Dünyası" adlı proje Giresun merkezli ve sonuçları tüm Karadeniz’de yaygınlaştırılma
amaçlı hayata geçirildi.
Proje ekibi; KARDOĞA başkanı Hakan ADANIR, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden; Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Doç. Dr. Selim Aytaç, Prof. Dr. İsmet BOZ, Endüstri Mühendisi Aykut ÇAM ve benimde küçük katkılarımla şekillendi.
Konuşmacılarımızın sunum ve çalışmalarından kısa tespitler:
Isırgan otunun Karadeniz Bölgesi'nde organik olarak yetiştirilmesinde hiçbir engel bulunmamaktadır. Karadeniz Bölgesi'nde ısırgan otu yetiştiriciliğini tanımlarken kesinlikle kirletmeden organik bir üretim planlamalıyız.
Birçok sektörde kullanılıyor. Örneğin Tıpta kullanı: Yapılan bilimsel çalışmalarda ısırganın hangi konularda faydalı olduğu ispatlanmıştır. Antienflamatuvar etkisi vardır, bu kas gevşetici bir etkidir. Bağışıklığı artırıcı, prostat kanserinde faydalı olduğu birçok çalışmalarda ispat edilmiştir.
Gıda: yaprakları çok değişik alanlarda değişik amaçlarda gıda olarak kullanılmakta, çay olarak ta tüketilmekte. Isırgandan kullanılan lifler sağlıklı havalanmayı sağladığı için de terin vücuda rahatsızlık vermesini önleyen bir etkisi var.
Kozmetik: İçermiş olduğu karotin; mineral tuzlar, reçine, histamin enzimler, vitamin A ve C katkıları dolayısıyla, yapraklarında, tohumlarında ve köklerinde bulunmakta. Cilt koruyucu, cildi sıkılaştırıcı ve kepek önleyici olarak krem şampuan ve sabun gibi benzeri kozmetiklerde kullanılmakta.
Kök boyası: Sarı siyah, sarı kahverengi ve gri renkler verebilmektedir. Hayvan yiyeceği olarak da kullanılıyor.
Kurutulduktan sonra büyükbaş hayvan, at ve sığırların yiyebildiği, yine pelet yapmak suretiyle kemirgen hayvanların, kanatlıların yemlerinde kullanılabilmekte.
Enerji: Lifleri alındıktan sonra geriye kalan sapların değerlendirilebilmesi amacıyla bu saplar önce kıyılır, parçalanır, öğütülür ve preslenmek suretiyle pelet, briket ve diğer odunsu mamuller haline getirilerek 3 bin 800 kalori enerji vermekte.
Gübre: Yaprakları ve sapları yüksek oranda azot içeriyor. Bundan dolayı bunlar çürütülmek suretiyle direkt araziye organik gübre olarak atılabiliyor.
59 çeşit yemek yapılıyor, kültürümüzde yaygın; rüya tabirlerinde, burç yorumlarında, burçlara göre şifalı otların dağılımında, batıl inançlarda, resim, müzik, edebiyatta. Proje ile ilgili diğer detaylar yarın...