content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

16 Haz

İŞ-KUR’da ‘Bugün Git Yarın Gel’ Yok

Türkiye değişiyor, insanların beklentileri yükseliyor ve buna bağlı olarak kamu kurumlarından vatandaşların beklediği hizmet kalitesinin de yükselmesi gerekiyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) bu dönüşümü en hızlı kavrayan ve gerçekleştiren kurumların başında geliyor. Öyle ki, İŞ-KUR’un verdiği hizmetlerde memnuniyet oranı, birçok kamu kurumuyla kıyaslanmayacak kadar yüksek oranlarda. Artık “Bugün git yarın gel” zihniyeti yerini engelliye, işsize ve işverene rehberlik eden, yol gösteren yeni bir anlayış almış.

Müdüründen en alt kademedeki personeline kadar her bir İŞ-KUR çalışanı engelli, işsiz ve işveren arasında dengeyi sağlıyor ve tabiri caizse ‘iş koçluğu’ yapıyor.

Bu dönüşümde şüphesiz en büyük pay İŞ-KUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı’nın. Samimiyeti ve çalışkanlığıyla hem kurum personeline, hem de engelli, işsiz ve işverenlere yaklaşımı ile sorunların çözümünde önemli bir misyon üstlendiğini söylemeliyiz. Sorunların çözümü için İl Müdürlerinin kapısı, telefonu her zaman açık.

İşsizliğin en önemli sebebi, iş arayanların piyasada talep gören bir mesleklerinin veya niteliklerinin bulunmamasıdır. Bu durum da meslek ya da nitelik sahibi olmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın en fazla önemsediği konulardan birisi olan işsizlikle mücadelede iş ve meslek danışmanlarına büyük bir görev düşüyor. Hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik ve hem de İŞ-KUR üst yönetiminin tam desteğini alarak çalışmalarını sürdüren İŞ-KUR İş ve meslek danışmanlarının sayısı ülke genelinde 4 bin kişi civarında. İş ve meslek danışmanları, işsizlere en uygun işi bulmaya çalışıyor. Hatta mezun olmak üzere olan genç arkadaşlara mutlaka en kısa zamanda İŞ-KUR İş ve meslek danışmanlarına başvurarak kariyerlerine yöne vermelerini tavsiye ediyorum.

İŞ-KUR bünyesinde görev yapan iş ve meslek danışmanları, iş bulma umuduyla kapılarını çalan vatandaşlarla birebir görüşerek onları yetenekleri, beklentiler, eğitimleri, mesleki ve kişisel özelliklerini dikkate alarak sevebilecekleri mesleklere yönelmelerini sağlıyor, buna göre iş buluyor ve işsizlikle mücadelede önemli görev alıyorlar. İşverenlere faydalanabileceği teşvikler anlatılırken rekabet avantajı sağlanmaya çalışıyor.

İstihdamın artması, işsizliğin azalması ve iş arayanların doğru mesleklere yönlendirilmesi için bir süre önce oluşturulan İş ve Meslek Danışmanlarına büyük görev düşüyor.

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımı ziyarete gittiğimde, İş ve meslek danışmanları ile sohbet etme fırsatım oldu. Genç, heyecanlı ve faydalı işler yapmanın keyfi ile çalışıyorlar.

Eskiden kamu görevlileri işverenleri sadece ceza yazmak için işyerinde ziyaret ederlerdi. Şimdi ise yol göstermek, aranan niteliklere uygun personel bulmak için çabalıyorlar. İşe yerleştirdikleri her bir işsizden büyük keyif alıyorlar, ne mutlu onlara.

Ancak onlarında bazı sorunları var. Öncelikle kurumlarında uygun çalışma ortamları tam anlamıyla sağlanabilmiş değil. Performanslarını olumsuz etkileyecek sorunların çözülmesi halinde daha yararlı olabileceklerini düşünüyorlar. Ayrıca yaptıkları görevin 657 sayılı Kanunda karşılığı yok, meslek tanımı bulunmuyor.  Eş durumundan tayin ve kadro talepleri var.

İŞ-KUR işbaşı eğitimleri

İŞ-KUR hizmetlerini yazmışken mutlaka işbaşı eğitim programları, UMEM programlarından da bahsetmeliyiz. İŞ-KUR çeşitli alanlarda kurslar düzenleyerek iş gücü piyasasına nitelikli elemanlar kazandırmayı amaçlıyor. İŞ-KUR tarafından açılan kurslara katılıp, kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere milli eğitim bakanlığı onaylı kurs bitirme belgesi veriliyor. Hem de 6111 teşviklerinden yararlanmaları mümkün oluyor.

İŞ-KUR işsizlerin mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri işbaşı eğitim programları düzenleyerek hem işsizlerin kendilerini geliştirebilmelerini sağlamakta hem de işverenlere mesleki yeterliği olan nitelikli personel sağlamaktadır.

En az 2 çalışanı olan işletmelerde son 3 aylık ortalama işçi sayısına ilave olarak işbaşı eğitimi yaptırılmakta ve işbaşı eğitimi yapanlara günlük 25 TL ödenerek kursiyerlerin genel sağlık sigortası primleri yatırılmaktadır. Her işletme mutlaka İş ve Meslek Danışmanı ile aylık toplantılar yapıp birikimlerinden yararlanmaya çalışmalı.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank