content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Eyl

İş Dünyası, Esnaf ve Emekçilerin Seçim Beklentileri

Bu köşeden bir süre önce 'Vatandaş Ekonomik Açılım Bekliyor' başlığıyla 1 Kasım seçimlerinde AK Parti tarafından kullanılabilecek ekonomik ve sosyal beklentilere ilişkin açıklamalarda bulunmuştuk.

Okurumuz Ali Haydar Doğan; "Resul Bey merhaba ekonomik açılım ile ilgili Star Gazetesi'nde ve sitenizde açıklama yapmışsınız.
 
Özellikle piyasalarda AK Parti'nin ilk yıllarda çıkarmış olduğu vergi barışı, matrah artırımı, stok affı gibi düzenlemeler iş dünyasının esnafın, KOBİ'lerin beklentisi yüksek olduğu ve 7 Haziran seçimi öncesi böyle düzenleme yapılmadığı için oy kaybına neden olmuştur.
 
Siz AK Parti Milletvekili Adayı ve teşkilatın içinde olmanız sebebiyle 1 Kasım 2015'te yapılacak seçimler için AK Parti böyle bir düzenleme yapılacak mı ya da seçim beyannamesine ilk yıllarda olduğu gibi eklenecek mi? Çünkü gerçekten piyasada bununla ilgili KOBİ'lerin ve esnafın beklentisi yüksek" diyor.
Elbette 1 Kasım seçimlerinde ekonomik ve sosyal beklentileri karşılayacak hususlar tüm partilerin gündeminde olacak. Zira geçtiğimiz 7 Haziran seçimleri incelendiğinde ekonomik ve sosyal beklentilerin en fazla gündemde olan husus olduğunu gördük.
Bugüne kadarki gerek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve gerekse de Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti hükümetleri dönemlerinde hem emeklilerin maaş ve sağlık haklarının iyileştirilmesi, tüm vatandaşlarımızın sağlık güvencesine kavuşturulması, vergi barışı, stok affı, matrah artırımı, SGK, Maliye ve İş-Kur birimlerinin yeniden yapılandırılması gibi hususlar başta olmak üzere çok sayıda düzenleme yapıldı.
3 Kasım 2002 tarihinde tek başına hükümet kuran ve bugüne kadar hep halktan ve doğrulardan yana kararlar alan AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücretin ve emekli maaşlarının 2002 yılına oranla kaç kat arttığı rakamların incelenmesi halinde daha rahat görülebilecektir.
3 Kasım 2002 tarihinden bu yana AK Parti hükümetleri döneminde artırılan refah düzeyinin ve ekonomik istikrarın devamı için güçlü bir AK Parti'ye olan ihtiyaç bugün daha çok hissediliyor.
Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde yapılan ve yine Sayın Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığı dönemlerinde de devam ettirilen birçok uygulama ile hem çalışanlar ve hem de emekliler için başta asgari ücret, SGK emekli maaşları, sağlık ve sosyal güvenlik hakları, işletmelerin vergi ve SGK teşviklerine kadar birçok konuda önemli düzenlemeler ve haklar getirilmiştir.
Ancak 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'ye asgari ücret, emekli maaşları ve sosyal güvenlik üzerinden yapılan haksız eleştiriler seçmen üzerinde kısmen etkili olduğu görülmektedir.
1 Kasım seçimleriyle birlikte oluşacak yeni dönemde herkesin ortak beklentisi siyasi istikrarsızlığın sona ermesi, ekonomik açılımların gerçekleşmesi ve refah seviyesinin artmasıdır. Vatandaşlarımızın bu yöndeki beklentileri genel merkezimiz tarafından da dikkatle takip ediliyor.
1 Kasım tarihinde yapılacak seçimde vatandaşlarımızın ekonomik ve sosyal beklentilerini karşılayacak hususların AK Parti seçim beyannamelerinde dikkate alınması son derece faydalı olacaktır. Özellikle uygulanma kabiliyeti yüksek olan asgari ücrete kadar gelirlerden vergi alınmaması, vergi barışı, matrah artırımı, stok affı, emeklilerin beklentilerinin karşılanmasına dönük projeler bu seçimde dile getirilebilecek hususlar.
Piyasalarda AK Parti'nin ilk yıllarında yapılan vergi barışına benzer bir düzenleme yapılması beklentisi var. Matrah artırımları düzenlenmeli ve gelir, kurumlar ve katma değer vergileri ile tevkif suretiyle alınan gelir ve kurumlar vergisinde uygulanmalıdır.
Daha önce de yazmıştık, işletmede mevcut olmakla birlikte kayıtlarda görünmeyen emtia, kıymetli maden, ziynet eşyası makine, teçhizat ve demirbaşlar ile kayıtlarda görünmekle birlikte işletmede bulunmayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar stok ve stoksuzluk affı kapsamına alınmalıdır.
Yine ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağı dikkate alındığında asgari ücrete kadar gelirlerin vergi dışı bırakılması, SGK primlerini düzenli ödeyen işverenlere benzer şekilde vergisini düzenli ödeyenlere de gelir ve kurumlar vergisinde beş puanlık indirim sağlanmalıdır.
Gelir Vergisi dilimlerinin daha fazla dilime ayrılarak vergi dilimleri arasındaki makasın küçültülmesi kayıtdışı çalışmayı azaltacağı gibi işletmelerin haksız rekabete uğramasını önleyecek ve yabancı yatırımlarda yaşanan sorunların çözümlenmesi önemlidir.
Yine emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden Bağ-Kur'lular ve işçiler için emeklilik sonrası çalışmaları halinde sosyal güvenlik destek primi ödemelerinin emekli maaşına emeklilik sonrası çalıştığı her 360 gün için yüzde 1 oranında artış yapılması sağlanmalıdır.
İşçilere işverenlerce ödenen aile ve çocuk zamları, evlenme ve doğum yardımı, özel sağlık sigortası katkı payı, eğitim bursu, konut yardımı, giyim yardımı, ramazan kolisi, erzak yardımı ve nakdi yemek yardımı gibi sosyal menfaatlerin gelir vergi sigorta priminden muafiyeti konusunda ciddi revizyon yapılması, ücretler ve sözleşmeler üzerinden alınan damga vergisinin kaldırılması, günümüz şartlarında yararı ve gereği kalmayan, işletmeler üzerinde adeta kambur olarak duran 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nun kaldırılması gibi son derece önemli konular var.
Ayrıca kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunluluğunun kaldırılması gerekiyor.
Bugüne kadar bir çok düzenlemeyi hayata geçiren AK Parti, bundan sonraki süreçler için de vatandaşlarımızın beklentilerine karşılayacak uygulamaları müjdelemelidir.

Etiketler : , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank