İran’da Esarettir, İnsan Olmak
İran da İslam’ın yaşanış şekli, ne kadar doğru? Bir din anlayışı neden, insanların gözünü korkutacak bir biçime sokulabilir? Kadın haklarını göstermelik yasalarla ortaya koyan İran İslam diye uyguladığı bu kanlı yasalardan, ne zaman vazgeçecek?
"
Hürriyet asılsızlık zindanlarında,
gölgelik bir yerde kendini arayan.
Soğuk taş duvarlar, yaslandıkça! yas tutan,
esaretin ayaz tutmuş izlerinde." AYSUN GÜL
Evet, bizler referandum sürecinden geçtiğimiz şu günler de, İran da yaşayan “Sakine Muhammmedi Aşkiyan’inin” başına gelenlerle çalkalanıyor. Bir insanın yaptığı hatanın, ölüm cezasıyla sonuçlanması ayrıca insanın tüyleri diken diken ediyor. Bir hata işlenmişse ki, bu eşler ilgilendiren bir konudur. Verilen kırbaç cezasından sonra, Recm cezasının uygulanma aşamasında olması, özgürlük bu kadar mı? ayaklar altına alınır, dedirtiyor insana. İslam dini kolaylık ve insan için vahiyle, çile verilerek indirilen bir din.
Recm cezası kimlere verilir? Ve bu peygamber döneminde ne kadar uygulanmış? Şartları nelerdir? Bilmek gerektiğine inanıyorum. İran’ın mezhebi anlayışla, yeniden işleyişe soktuğu bu yasalar, ne kadar geçerli oda ortada, ee görünen köy kılavuz istemiyor işte.
“Evli kadın veya erkek eğer evlilik dışı ilişkiye giriyorsa bu Recm cezası gerektirir.” diyor, İslam. Ama bunun da şartları var tabi ki. Bir insanın taşlanarak öldürülmesi için, dört erkeğin şahitliği gerekmektedir. Eğer bu insanlar bu olayı görmüşse bu geçerlidir. Görmeden kulaktan duyma bir şekilde olan şahitlik kabul edilemez. Bir şartta suçluların itirafı olmalı. Ve bu ispatlanmalı, ispatı olmayan bir suç, suç değildir. Ve birilerinin insiyatifinde değildir. Eğer itiraf edilmiş bir suç varsa bile, şeriat kanunlarında bu uygulanacak diye de kesin bir şart yoktur.
Recm cezası İslam’dan önce de uygulanmıştır, İslam’ın getirdiği ve başlattığı bir yasa değildir. Kuran da zinaya verilen cezalardan bahsedildiği halde recm cezasına yer verilmemiştir.
"Evlendikten sonra fuhuş yaparlarsa onlara, hür kadınların cezasının yarısı gerekir” ayeti kerimesinde, hür ve evli kadınların zina cezalarının da yüz sopa olduğuna işaret etmektedir. Çünkü yüz sopanın yarısı uygulanabilir, fakat Recm (ölüm) cezasının yarısından söz edilemez. Zaten ayet açıkçada ortaya koymaktadır.
"Recm edilesi hain zalimlik,
kabir ziyareti gözlerinden çıkar benliğimi
yutkunamıyorum artık!
bir telaşe bedenim de,
firari ölümlere göz kırpan" AYSUN GÜL
Bir hadisi şerifte de bunu görmekteyiz. Peygamber uygulanan hiçbir Recm cezasında bulunmamıştır.
"Zina ettim, beni cezalandırarak temizle" diye gelen Müslümanları, Hz.Peygamber önce geri çevirmiş, söylediklerini duymamış gibi davranmış, ısrar etmeleri üzerine kurtarıcı telkinlerde bulunmuş, "Deli mi, içmiş mi, yaptığı zina olmadığı halde öyle mi sanıyor?" demiş, bütün bunlara rağmen ısrar ettikleri için cezalandırma yoluna gitmiştir (Müslim,)
"Zina afilli bir aymazlık,
arsız duyguların arkasına gizlenen.
Sevgili bedeninden terkedilişi recm eden"
Peygamber efendimizin bile insanlar hatalarını itiraf ettiği halde, görmezlikten geldiği bir konuda, İran’a ne oluyor ki anlamıyorum! Şah’ın rejiminden sonra ülke uygulanan rejim, ülke insanın daha çok yasaklara gidişine sebep olmuştur. Acımadan uygulanan cezalar ne kadar! adil uygulanmış şahit olmaktayız.
İslam devleti olma özelliğiyle tüm dünyaya örnek olan İran, artık tartıyı gerçekten aşmaya başladı. Sonu gelmeyen gereksiz mezhebi uygulamalar, İslam dinini kaos dini haline getirmiştir.
Sakine Muhammed’inin çocukları annemizi kurtarın diye haykırmaktalar dünyaya, ama kadın İran kamplarında eziyet ve sıkıntılarla öleceği günü beklemekte. Evlatlarının feryadını dünya duyarken, İran yönetimi kulak arkasından bile dinlemeye tenezzül etmiyor.
Yapılan bu uygulamaların İslam’a nasıl leke sürdüğünün farkındayız. Bu din, insanlık dini ve İslam peygamber ışığını taşıyan tarafsız akidelerle yazılmış yasaların birliğidir. Kimsenin haddine değil İslam’ı bu hale sokmak, ve yanlış uygulamalarla yanlış tanıtmak.
Hak ve adalet ülkesi diye geçinen İran, kadının avukatının ve ailesini bile hakkında hakaret yetkisini kendinde görebiliyor. Hadi bu kadın suçlu diyelim ki o avukatın ve ailesinin ne suçu var! Çocuklarının ne suçu var!
İran devrimi halkın devrimi olmaktan çıktı artık, Şah’ı tahtından eden İran’lı kadınlar, çok haklara sahip olduklarını düşünürken, ülkede gelinen nokta hepimizi hayal kırıklığına uğratıyor. Kadınlara başta gösterilen müsemma şimdiler de yerini haksız uygulamalar bıraktı. İran’da halk ikiye ayrılmış durumda. Bir cephe yıllardır, radikal bağlamda yaşayan ve Humeyni diye haykıran bağnaz çevre. Diğeri de Hamaney’le birlikte açılım yaşayan kesim.
"Gün ağarmakta acı var, bir ülkenin gözlerinde,
harap gösteriler sokakalrını kaplayan.
Özgürlüğe esaret hırkasın giydiren,
zalim bir gölgelik kurulmuş, bir ülkenin göbeğine" AYSUN GÜL
Nijerya’da Safiye hüseyni’ye uygulanan Recm cezası, hala akıllarda. Kadın tecavüze uğradım deyip; temyize gittiği halde, mahkeme delil bulunamadı diye, kadın Recm etmiştir. Suçlu olup olmadığı belli olmayan bir insana, bu nasıl yapılır aklım almıyor!!
İran da ve bazı Müslüman ülkelerde uygulanan yanlış cezaların artık sonu gelmeli. Bile bile insana yapılan bu eziyete son verilmeli. İran da Recm cezasında kurtulan Süreyya adında kadının filmi çekildi. Ama İran bu filmin yayınlanması yasakladı, ülke sınırlarında. Türkiye’ye filmi yayınlamasın diye, uyarılar yapıldı! lakin Türkiye Cumhuriyet’i insan özgürlüğüne değer veren bir ülkedir ve bu talebi kabul etmedi. Recm cezasının İran da uygulanışını anlatan bu film, bir kadının hayatındaki çıkmazları anlatıyor.
Birde merak ediyorum acaba bu cezayı uygulayanlar hiç mi günah işlemiyorlarmış?!
Sakine Muhammedi için başlatılan imza kampanyasında, ben de varım. Hem de sonuna kadar. Bu dini kullanarak bu şekilde kirleten ellere de lanet olsun diyorum. İnsan yüce Yaradan’ın aynasıdır ve acizlikleriyle dünyada ki kurulu düzene uyum sağlamaya çalışan bir varlıktır. Yaratıcısından nağmeler taşır. Tövbeleri kabul eden rabbimize hamdolsun..
Selam ve dua ile
İran evet iran tüm yanlış uygulamalarına rağmen evrensel kapitalizmin karşısında chavezle birlikte ayakta durabilen iran.İranda bugüne kadar uygulanan recm cezasının devrimden sonra 60 civarında olduğunu söylemişti bana iranlı bir arkadaşım.Evet recm en az evlilik dışı ilişki kadar insanlık dışı
Eylül 8th, 2010 at 02:44ama ben yinede batının kirli gözlüğüyle olaya bakmayanlardanım.Recm uygulaması yanlış bir uygulamadır ama gayrı meşrü çocukların çocuk esirgeme kurumlarında annesiz babasız büyüyen çocukların,bir anlık zevk için yapılıp sokaklarda büyümeye terk edilen çocukların tedbiri için caydırıcı bir ceza olsun...Ama recm olmasın.İranda kadınlar dünyanın heryerinden daha özgür geldi bana.İranda evin reisi kadındır.Kadının onaylamadığı hiçbirşey ailede gerçekleşmez.ama örtü mecburiyeti tüm bu özgürlükleri gölgelemek için kullanılan bir kalkan olmuştur hep.Bence iranın en büyük problemi imaj problemidir.Onun dışında bizim iran için problem gibi gördüğümüz hiçbirşey iranın kendisi için problem değil.
İNSANLIK DIŞI YAPTIRIMLARIN AMASI OLMAZ.
Eylül 9th, 2010 at 20:22