İnsanlığa Yön Veren Türk Büyükleri Sempozyumu Bildirileri
Bir Sempozyum bildirileri kitabı daha masamda… İrfan Ünver Nasnattınoğlu’nun yayına hazırladığı, “Uluslararası Ahmet Yesevi’den Günümüze İnsanlığa Yön Veren Türk Büyükleri Sempozyumu” bildirilerinin 228 sayfayla kitaplaştırılması önemlilik taşıyor. Geçtiğimiz yıllardan birinde Romanya-Köstence’de gerçekleştirilen sempozyuma bildirileriyle katılanlardan bazılarının sıralanışı şöyle:
Deniz Ünver, Osman Uyanık, Yusuf Sülükçü, Meliha Yılmaz, Selçuk Seçkin, Mustafa Özen, Natalya Budnik, Hüseyin Elmas, İbrahim Çoban, Ebru Alparslan, Sibel Arık, Ahmet Aytaç, Elvan Topallı vd.
İrfan Ünver Nasrattınoğlu imzasının taşıyıcısı sunuşun bir yerinde: “Kitap bütünlüğünde kütüphanemize kazandırılmış olan bu çalışmanın Türkoloji dünyasına yararlı olacağına inanıyoruz” denildiği görülüyor.
Açış konuşmalarından aldıklarımız şöyle sıralanmakta:
1. İki ülke arasındaki çok yönlü ilişkilerin sürekli gelişme göstermesi üçüncü ülkeleri kıskandırmaktadır (İrfan Ünver Nasrattınoğlu, sayfa:9)
2. Romanya hepimiz için dost bir ülkedir. Dün sizler, Türk Dünyası’nın ulu önderleri Mustafa Kemal Atatürk ve Haydar Aliyev’in Bükreş’te bulunan büstlerini ziyaret ettiniz. Burada onu söylemeliyim ki, 1989 inkılâbından sonra Romanya’da yalnız ve yalnız üç devlet büyüğünün büstü vardır. Bunlar Şarl De Gole, Mustafa Kemal Atatürk ve Haydar Aliyev’dir (Dr. Eldar Hasanov, Sayfa: 11)
3. Bilindiği gibi, Türkistan’da veya bugünkü Kazakistan’da doğan ünlü Türk mutasavvıf ve şairi Ahmet Yesevi, Balkanlarda Türk kültürünün yerleşmesine önemli katkıları olmuş Romanya’nın Tulça iline bağlı Babadağ kasabasında Türbesi olan Sarı Saltuk Baba Türk büyüklerini yetiştirerek günümüz Türk dünyası coğrafyasında iz bırakmış bir Türk büyüğüdür (Haluk Ağca, Sayfa:13)
Bildirilerden, imzaları itibariyle aldıklarımız şöyle bir tabloyu oluşturmaktadır efendim:
1. Türk dilinin ilk sözlüğünü ve Türk kültürünün ilk ansiklopedisini hazırlayan Kaşgarlı Mahmut, 1008 yılında Kaşgar’da doğdu. (Deniz Ünver, Sayfa:29)
2. Tüm yazılı edebiyatların kaynakları, sözlü edebiyattan gelmekte…. Gagauz yazılı edebiyatı uzun zaman bilim dünyasına kapalı kutu gibi kalmış ve “yazılı edebiyatı tüm edebi anlamda formalaşmamış edebiyattır” diye dış dünyaya tanıtılmaya çalışılmıştır (Doç. Dr. Tudora Arnaut, Sayfa:112)
GÜNÜN SÖZLERİ:
1. İyiliğe gücün yetmezse, kötülük etme (Ferideddin Atar)
2. Kalbimizin katılaşması, bizi damarlarımızın katılaşmasından daha çabuk yaşlandırır (Ello)
3. Aşk gibi, kin de insanı aptallaştırır (J.J.Rousseau)
4. İnsanın fikirleri karşısında duyduğu kuşku, bilim ve mutluluğun yolunu kesen en büyük engeldir (Emest Renan