content

13 Mar

İnsan İcatlar ve Teknoloji

Yazı (M.Ö. 3500): İki farklı uygarlıkça Sümerler ve aynı zamanda bulunmuş. Yazının bulunması, insanlık tarihinde bilgi adına atılmış ilk adımdır.

Takvim (M.Ö. 45): Evrende en önemli iki astronomik olay güneş ve aydır. Takvimler bunlara göre ayarlanmıştır. Gregoryen takvimini, M.Ö. 45 yılında Sezar hazırlamış. Bu takvim 128 yılda bir 1 gün atarmış. Ayar 15 Kasım 1582'de yapılmış.

Pusula (206): Çin Qin döneminde büyücülerce fal bakarken kullandıkları mıknatıs taşlarının belirli bir yönü gösterdiğinin fark edilmesi ile ilk pusula ortaya çıkmış. Manyetize edilmiş bir iğnenin yuvarlak bir kutuya konması ise 850 ile 1050 arası, yine Çin'de gerçekleşmiş.

Matbaa (1439): Matbaa için çabaları Johann Gutenberg göstermiş. İlk basılan İncil de Bay Gutenberg tarafından değil, makinesine el koyan ortağının oğlu tarafından matbaaya gitmiş.

Mekanik saat (16. yy): 1577'de dakikayı gösteren ilk saat yapılmış. Jost Burgi'nin çabası. 1656'da sarkaç icat edilmiş. 1660'da ilk kol saati takan kişi Fransız Blaise Pascal. Saat kavramını standartlarına oturtan 1878'de Sir Sanford Fleming olmuş.

Mikroskop (16. yy): 1590'da iki gözlük imalatçısı Zaccharis Janssen ve oğlu Hans, bir tüpün içine dizdikleri lenslerin yakındaki bir cismi 10 kat yakına getirdiklerini fark etmiş. 1700' de Anton van Leeuwenhoek, 270 kat büyüten bir mikroskop yapmış ve olaylar gelişmiş!

Teleskop (1608): Cam, M.Ö. 3500 gibi bulunmuş. Hans Lippershey, ilk lensi 1600'lü yılların başında yapmış. Teleskop ise 1609'da, İtalyan Galileo Galilei tarafından icat edilmiş. Aynalarla ışığı toplayarak daha performanslı bir teleskobu bulan kişi 1704'de Isaac Newton.

Buhar motoru (1698): Buhar motoru, endüstri devriminin başlamasına, sebep oldu. 1698'de buhar motorunun patentini alan Thomas Newcomen dir.

Elektrik (1832): Elektrik, elektron akışıyla enerjinin transfer edilmesidir. Elektrik M.Ö. 600'lü yıllarda bilinir. Elektrikli sandalyeyi Edison, laboratuvar ortamında elektriği ilk kez elde edebilenler ise aynı yıl ayrı ayrı çalışmalarla Michael Faraday ve Joseph Henry.

Plastik (1862): 1862'de Alexander Parkes tarafından İngiltere'de yapılmış. Selülozdan yapılan bu madde, ısıtılıp yumuşatılarak kalıba dökülüp soğuyunca, kalıbın şeklini alarak çıkıyormuş. Benzer bilinen tek madde Charles Goodyear'ın bulduğu yollarla işlenen doğal kauçuk.

Radyo (1895): 1860'ta İskoç fizikçi James Clerk Maxwell, radyo dalgalarının varlığını keşfetmiş. İtalyan mucit Guglielmo Marconi, 1895'te ilk kez bilinçli olarak radyo dalgaları gönderip almayı başarmış. Ancak bugün modern radyonun mucidi, Nikola Tesla sayılıyor.

Penisilin (1928): Mezopotamya ve Maya uygarlıklarında biliniyor. Küfün antibiyotik etkisini 1896'da Ernest Duchesne keşfetmiştir. Besin zehirlenmesinin sebebi olan stafilokok bakterilerinin, penicillium cinsi küfle öldürülebildiğini belirten Alexander Fleming'dir. Penisilinin tıptaki önemi, II. Dünya savaşı sırasında kanıtlanmış.

PC (1936): Bilgisayar tek bir parçadan oluşmayan komplike bir makine ve haliyle üretimine sınırsız sayıda kişi katkıda bulunmuş. Ancak ilk programlanabilir bilgisayar, Konrad Zuse tarafından üretilen Z1'dir. Yıl 1936'dır.

Transistör (1947): Bir devreyi açıp kapayan, bir sinyali güçlendiren, farklı dirençteki devre parçalarını birbiriyle uyumlu hale getiren şeydir. Transistör elektrik elektronik de önemli olan transistörü 1947'de bulan John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley'dir.

Kalp pili (1950): Kalbin atış hızını ayarlayan bir cihaz. Kanadalı John Hopps, vücut sıcaklığının aniden düşmesi anlamına gelen hipotermiya'ya çare bulmak için radyo dalgalarıyla vücut sıcaklığını artırmaya çalışırken, tesadüfen kalbin durduğunda mekanik olarak tekrar çalıştırılabildiğini keşfetmiş. İlk ürettiği kalp pili çok büyükmüş.

Lazer (1960): 1954'te bulunan maser teknolojinin Lazerden tek farkı görünmez olması. 1958'de maserin mucitleri Charles Townes ve Arthur Schawlow, görünür bir lazer üzerinde çalışmış. İlk optik lazer ışınını bulan Theodore Maiman.

Cep telefonu (1973): 1947'de yüksek güçlü vericileri aralıklı olarak yerleştirmektense düşük güçlü ucuz vericileri sık aralıklarla yerleştirmenin daha başarılı bir sistem olduğu düşünülmüş. Martin Cooper, modern cep telefonu cihazının mucidi. İlk cep telefonu görüşmesi 1973 yılının Nisan ayı. İlk cihaz imal 1977'de.

İnternet (1991): İnternetin öncüsü ARPAnet'in ilk çalışmaları, soğuk savaş döneminde yapılmış. NCP (Network Control Protocol) ile bilgisayarlarla uzak iki askeri üs arasında bilgi akışı sağlanmış. 1968'de ARPAnet yerine NSFnet kurulmuş ve ağa üniversiteler de bağlanmış. Bu ağ, bugün internet denilen devasa şeyin omurgasını oluşturmuş.

Günün SÖZü: Bilgiyle donanan, aklını kullanan kişi, zekası ile gerçekleri algılar.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank