İnovasyon Şart
Şehirlerimizin gündemi geleceği değil, geçmişi konuşmaya odaklı. İnsanlarımıza hayal kurduracak konuları ve yatırımları şehrimizin gündemine taşımamız lazım.
Bu anlamda İnovasyon hem sektörel hizmetlerde hemde kamusal hizmetlerin geliştirilme ve sunumunda hayati derecede önemli.
Joseph Schumpeter İnovasyonu, “Rekabet avantajı kazanmak amacıyla, yeni yada geliştirilmiş; ürün, hizmet, işlem süreçleri, pazarlama modellerinin uygulanması” olarak tarif ediyor. Dolayısıyla sadece imalatta ve özel sektörde değil aynı zamanda tüm sektörlerde ve kamu, sivil, özel tüm kesimlerde inovasyon gittikçe daha da önemli hale gelmektedir.
OECDnin Oslo Kılavuzunda inovasyonun tanımı şöyle yapılmaktadır. “İnovasyon (Yenileşim), yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş, ürün (mal ya da hizmet), veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır” Yani inovasyon yalnızca yeni bir ürün geliştirme alanında değil, bir hizmet, süreç, pazarlama yöntemi, üretim yöntemi gibi alanlarda da yapılabilir. Yenileşimin ticari bir fayda getirmesi de önemli bir kriterdir.
Peter Drucker, “Pazarlama ve Inovasyon para kazandırır. Gerisi masraftan ibarettir” der.
Piyasalar adeta hızlı bir değişim söz konusu, hareket eden hedefi vurmak daha zor ve her geçen gün bu zorluk artmakta.
Uzmanlar önümüzdeki 10 yıl boyunca satın alacağımız ürünlerin % 80 inden fazlasının henüz henüz keşfedilmediğini belirtmekte.
Türkiye'nin Einstein'ı Oktay Sinanoğlu, “dünyanın geleceğini bilişim ve genetik belirleyecek” der. Buraya enerji sektörünün de eklenmesinin doğru olacağı kanaatindeyim.
İlimizde bilişim, genetik, enerji vb. AR-GE ve inovasyona dayalı ve stratejik konularla ilgili üst ölçekte konuşulan bir gündem var mı? yok malesef.
Ulusal ve küresel pazarlarda yer edinmenin ve zirveyi zorlamanın yolu fark oluşturmaktan, katma değerli üretimler yapmaktan ve bunları istikrarlı bir şekilde sürekli kılmaktan geçiyor.
AR-GE ve İnovasyon anlamında iyi şeyler olmasını istiyorsak;
- Ordu Üniversitesi bünyesinde mühendislik fakültesi kurulmasını,
- Ordu üniversitesi öncülüğünde, Ticaret ve Sanayi Odamız ile Ticaret borsamız koordinasyonunda, Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz desteklerinde ODÜ merkez kampüste veya merkez OSB’de mevcut sektörlerimizle paralel konularda ihtisaslaşacak bir TEKNOPARK ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) kurulmasını,
- İhtisaslaşmaya yakın sektörlerimizde kümelenme projelerinin başlatılmasını, (gıda-çikolata, su ürünleri, mobilya, tekstil, tarım makinaları imalatı...)
- İhtisaslaşmaya yakın sektörlerde ihtisas OSB kurulması için çalışmaların hızlandırılmasını,
- Feza GÜRSOY Bilim Merkezi veya Konya Bilim Merkezi gibi bir merkezin ilimize kazandırılması ve buranın her ömğrencimizle ve olabildiğince çok sayıda yetişkinimizle buluşturulması
- İnovasyon haftası, inovasyon yarışmaları vb. birçok etkinliğin ilimizde yapılması, ulusal ve küresel ölçekte birçok etkinliğin, yarışmaların takip edilmesi,
- İnovasyonda öne çıkan firmaların ziyaret edilmesi
vb. birçok konunun çok yönlü çalışılmasında fayda var.
Konu geniş yerim dar, bu vesileyle herkese saygılar.