İMKB’deki Operasyon VOB’un Canını Sıktı
Şişli Cumhuriyet Savcılığı Mali Suçlar Ekipleri, Sermaye Piyasası Kurulu’nu beklemeden İMKB’de 20 milyon TL’lik ikinci “Keriz Silkeleme” dalgasını gerçekleştirdi. Ekipler aralarında Metro Turizm, Merko Gıda gibi tanınmış şirketlerin sahibi işadamları da olmak üzere 45 kişiyi gözaltına aldılar.
Bu operasyonun ertesi günü, gücünü her geçen gün artıran ve bu yüzden İMKB’nin rakip olarak görmeye başladığı Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) yönetimiyle yemekteydik. Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de yemeğin konuğuydu.
Doğal olarak bu konuyu konuştuk.
Gördüm ki, VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez’in gelişmeler canını hayli sıkmış. Çünkü savcılık manüplasyon yaptığı şüphesi olanların Takasbank’takiler de dahil tüm işlemlerini durdurmuş.
Konunun VOB’la doğrudan ilgisi yok, daha doğrusu çok az. Bu kişilerin zaten VOB’daki işlemlerinin dikkate bile alınmayacak kadar düşük olduğunu belirtiyor Dönmez.
Genel Müdürün canını sıkan, devletin savcılarının, hukuk sisteminin finansal araçlarla ilgili yeterli bilgisinin olmaması.
VOB tüm yatırımcılarından bu zararlara karşı zaten baştan bir garanti aldığı için korumalı, tüm üyelerin teminatları var. Ancak şimdi bu zararları aldıkları garantilerden el koyma nedeniyle düşemiyorlar. Bu sorunu bugün yarın çözeceklerine inandıklarını belirten Dönmez, İMKB’deki takas hesabını kabul eden savcılara şimdi, VOB’u anlatmaya çalışıyor.
*****
Yemeğe konuk olarak katılan Süreyya Serdengeçti ise özel sektörün kur riski üzerinde dururken, VOB’un daha iyi bilinmesi gerektiğine işaret etti. 2001 yılında dalgalı kura geçildiğinde özellikle kur riskinden firmaların kurtulması için vadeli piyasaların önemini gördüğünü söyleyen Serdengeçti o süreçten bu yana VOB’un kurulması, güçlenmesi için destek vermeye çalışmış.
Hala özellikle Anadolu’da vadeli işlemlere “kumar” gözüyle bakan büyük ölçekli birçok işletme olduğunu anlatan Serdengeçti, bu kadar oynak piyasalarda şu anda kur riski alan ve bunu hedge etmeyen firmaların asıl kumarı oynadıklarına dikkat çekiyor.
Devlet de VOB’u kullansın
VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Genel Müdür Çetin Ali Dönmez VOB’un geleceğinin ne kadar parlak olduğunun farkındalar ve ekipleriyle birlikte vargüçleriyle çalışıyorlar. Ancak bu noktada özellikle döviz vadeli işlemlerden alınan BSM’nin (banka ve sigorta muameleleri vergisi ) kaldırılmasını talep ediyorlar. Böylece döviz işlemlerinin önü daha çok açılmış, kur riski alan birçok Türk şirketi kendini garantilemiş olacak. Hatta Işınsu Hanım’ın bu noktada dikkat çeken bir önerisi de var. Kestelli “Devlet de bu kadar kur riski almasın, VOB’u kullansın” diyor.
Küresel krizin dip noktasını dünyanın önde gelen ekonomistlerinin bile kestiremediği bir süreçte Işınsu Hanım’ın önerisini dikkate almakta yarar var…