İMKB YİBO Şiir Şöleni
Bence Bu Tür Programlara ‘işi çıkma’ ihtimali olanların çağrılması yerine işi olmayan sade vatandaşların çağrılması daha uygun olacaktır.Mayıs ayının 28’inde Akkuş İMKB YİBO’nun çok amaçlı salonunda “Bir bahar akşamı” isimli bir şiir şöleni düzenlendi. On dört kız öğrencinin şiir okuduğu program tam dört defa tekrarlandı. İlk üçü okulun öğrenci ve personeline sonuncusu da halka sunuldu.
Daha önceki yıllarda da yapılmış olan bu tür faaliyetlere bir yenisi eklenmiş oldu. Diğerlerinden farkı belki dört ayrı zamanda sahnelenmesiydi. Davet edilenlerden zamanları müsait olanlar programa katıldılar. Katılanlar arasında İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Sayın Kemal Yapar, Hakim Ümit Şenses, İlçe Emniyet Amiri M. Akif Kaymaz, Akkuş Lisesi Müdürü Sayın Seyfettin Gül, Akkuş İmam Hatip Lisesi Müdürü Sayın Nevzat Akman, Fatih İlköğretim Okulu Müdürü Sayın Ö. Şefik Görgülü, Cumhuriyet İlköğretim Okulu Müdürü Sayın Erdoğan Güllü teşrif edenler arasındaydı.
Dedik ya vakitleri müsait olanlar programa katıldılar.
Ben, hep bu gibi programlar için kimlerin davet edilmesi gerektiği hususunda pek karar veremedim. Nedense hep “protokol” diye isimlendirilen kişiler davet edilir böyle programlara. Onların da vakitleri ve işleri müsait olmaz katılmaya ve iş başa düşer.
Kanaatim şudur ki bu tür faaliyetlere halkın kendisinin davet edilmesi daha uygun olacağı yönündedir. Madem millet ile devlet arasında irtibat zayıf deniliyor; o halde milleti devlet ile buluşturmalıdır. Bu da küçük çaplı bu tür programlarla olabilir.
Mesela bir programa valiyi davet ettiğimiz halde gelemezse söylentiler yayılır. Hâlbuki o zatın mühim bir işi olduğunu kimse bilmez. O beldede bulunan bir hamalı davet eder de gelmezse aynı tesiri bırakmaz. Yorgunluğuna verilir bu durum. Sadece hamal kendini hatırlayanları asla unutmaz.
Ayrıca YİBO adıyla bilinen okullarda çocuklar ailelerinden ayrı, vatan içinde gurbette gibiler. Sadece evci çıkabildikleri zamanlarda aile hasreti giderebilmektedir. Bu atmosfer içinde bulunan öğrenciler; tiyatro, koro, şiir ve buna benzer faaliyetleri yaparken bir nebze rahatlamaktadır. Elbette ki yaptıklarını sergilemek isterler. Sergileme sırasında gelen misafirler onlar için çok önemlidir. Ancak mazeretleri icabı gelemeyenlerin yerleri boş kalınca istenilen dikkatler toplanmayabilinir.
Bence ‘işi çıkma’ ihtimali olanların çağrılması yerine işi olmayan sade vatandaşların çağrılması daha uygun olacaktır. Böylece sade vatandaş ile bir gönül köprüsü kurulmuş olur. Bunun da ilerleyen zamanlarda sosyal ve toplumsal barışa katkı sağlaması kaçınılmazdır.
Aksi takdirde birbirimizi ağırlamaktan sade vatandaşa sıra gelemez.
Bu arada velisinin durumu ekonomik olarak zayıf olan, arkasında çok mühim kuvvet ve iktidar yetkilileri bulunmayan kişilerin çocuklarının faaliyetlerine katılmak ne kadar uygundur sorusuna makul ve mantıklı bir cevap bulmalıyız.
Her ne ise…
Akkuş YİBO bir faaliyete daha ev sahipliği yaptı.
Çocuklar şiir okudular ve gelenler şiir dinlediler…
Başta 14 okuyucu iki sunucu ve iki öğretmen ve daha birçok emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
Orada bulunup şiir dinleyenlere de teşekkürler