İlaç Endüstrisi Doktorlara Milyar Dolar Ödüyor
Bugüne kadar ilaç endüstrisi ile doktorlara arasındaki gizli-kapaklı yürütülen ilişkiler açığa çıkmaya başladı.
Bağımsız, kâr amacı gütmeyen, kamu yararına araştırmacı gazetecilik yapan bir medya kuruluşu olan ProPublica web sitesinde ilaç endüstrisi tarafından doktorlara yapılan harcamaları liste hâlinde yayınlıyor.
Sitede yer alan bilgilere göre, 2009-2012 seneleri arasında 15 firma tarafından doktorlara ve diğer sağlık personeline yapılan harcamaların toplamının 2 milyar doları geçtiği bildiriliyor.
Bu firmaların 2001’ de USA’ da satılan ilaçların yüzde 47’ sini ürettikleri dikkate alındığında bu rakamın 2 milyar doların çok üzerinde olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Bu firmalardan bazıları ve yaptıkları harcamalar şöyle: Astra-Zeneca (206.1 milyon $), Eli Lilly (490.6 milyon $), GlaxoSmithKline (238.6 milyon $), Merck (224.3 milyon$), Pfizer (538.2 milyon $)…
2009’ dan bu yana ilaç endüstrisinden 500 bin $’ dan fazla para kazanan doktorların sayısı 22.
Bu, en çok nemalanalar içinde psikiyatristler ilk sırada geliyor.
22 $ dolar zenginin 12’ si psikiyatrist; diğerleri ise pediatrist, alerji uzmanı, kardiyolog, göğüs hastalıkları uzmanı (ben değilim!), hematolog, cerrah, endokrinolog, enfeksiyoncu ve 2 ağrı uzmanı.
İlk sırada 1 milyon 9 bin $’ lık kazancıyla psikiyatrist Dr. Jon Draud yer alıyor; daha bunun içinde seyahat, yemek ve araştırmalar için yapılan ödemeler yok.
İsteyenler, ProPublica tarafından tek bir veritabanında toplanan verilerden doktorlarının hangi firmalardan, ne için, kaç dolar aldıklarını öğrenebilecekler.
ProPublica’ nın web sayfasında şu bilgiler yer alıyor:
“Bu verileri toplamak ve derlemek kolay olmadı; çünkü firmalardan bazılarının web sitelerinde yayınladıkları bilgileri analiz etmek ve yüklemek neredeyse mümkün değildi ve her firma ödemelerini farklı bildiriyordu.
Bazıları sadece konuşmalar için, bazıları danışma ve araştırma için, bazıları ise seyahat ve yemekler için yapılan ödemeleri açıklıyordu.
Veritabanımız başka firmalardan bilgiler geldikçe zaman zaman yenilenecektir.
The Affordable Care Act ‘a göre, ilaç ve tıbbi alet üreticileri 2014’ den itibaren bu verileri yayınlamak zorunda.
Bilgiler hükümete ait bir web sitesine gönderilecek.
İlk rapor ağustostan 2013 aralık ayına kadar olan dönemi kapsayacak.”
Gelelim neticeye
BİR: Böyle bir uygulamanın bizim ülkemizde de yapılması şart; insanların canlarını emanet ettikleri doktorlarının ilaç ve tıbbi alet-malzeme endüstrisi ile olan ilişkilerini bilmek en tabii hakları.
En çok da belirli ilaç ve aşılara tek bir kelime bile söyletmeyen ‘bilim adamlarımızın’ durumunu merak ediyorum.
Bu arada bazıları ‘Ya bu ilaç firmaları bizi resmen kandırmış, bizi bedavaya kullanmışlar’ diye mırıldanırsa da hiç şaşırmam.
İKİ: Bizim de ProPublica benzeri vatandaşın haklarını gözeten, hükümetle çıkar ilişkileri olmayan bağımsız medya kuruluşlarına ihtiyacımız var.
ÜÇ: İlaç endüstrisi ile doktorlar arasındaki ilişkiler “sıfırlanmadan” tıbba güven duymanın mümkün olamayacağını savunuyorum.
Bir kaleme, bloknota veya kahve fincanına bile hayır!
KAYNAKLAR
http://www.propublica.org/article/dollars-for-docs-the-top-earners