content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

19 Oca

İhbar Süresi Vermeyen İşçiye Çalışmak Yasak mı?

İşyerinizde personel ihtiyacı olduğunda çeşitli kaynaklardan eleman temini yapılabilmektedir.
İşte, işe yeni aldığınız bir işçi, bir önceki işyerinde bildirim sürelerine uygun çalışmamışsa yeni aldığınız işçinin eski işyeriyle sorunlar yaşayabilirsiniz.
İş Kanunu’nun 23. maddesine göre, “Süresi belirli olan veya olmayan sürekli iş sözleşmesi ile bir işverenin işine girmiş olan işçi, sözleşme süresinin bitmesinden önce yahut bildirim süresine uymaksızın işini bırakıp başka bir işverenin işine girerse sözleşmenin bu suretle feshinden ötürü, işçinin sorum¬luluğu yanında, ayrıca yeni işveren de aşağıdaki hallerde birlikte sorumludur:
a. İşçinin bu davranışına, yeni işe girdiği işveren sebep olmuşsa.
b. Yeni işveren, işçinin bu davranışını bilerek onu işe almışsa.
c. Yeni işveren işçinin bu davranışını öğrendikten sonra dahi onu çalış¬tırmaya devam ederse.”
Yeni işverenin sorumluluk alanı iş sözleşmesinin çeşidine göre farklılık göstermekle birlikte işçinin belirsiz süreli bir iş söz¬leşmesi ile çalıştığı işyerinden bildirim sürelerine uymaksızın ayrılması halin¬de, bu bir haksız fesih sayılacak, eski işveren 17. maddede düzenlenen önel¬lere ilişkin ücret tutarında tazminatı yani ihbar tazminatını talep edebilecektir.
Bu tür durumlarda ihbar süresi vermeden ve ihbar süresi beklenmeden yeni bir işyerinde çalışmaya başlayan işçiyi istihdam eden işverenlere eski işveren tarafından noter marifetiyle ihtarname gönderilmek suretiyle işçinin istihdam edilmesinin sonlandırılması talep edilmekte, aksi halde tazminat talebiyle dava açılacağı ihtar edilmektedir.
***********
Memur Yetimlerinin Maaşı Kesilir mi?
Okurumuz Nihat Çetinoğlu, “Annem rahmetli babasından (emekli sandığı emeklisi 19 yıl hizmet süresi var ) yetim aylığı almaktadır. Başka da bir geliri yoktur. Bu ayda isteğe bağlı SSK’dan emekli olmuştur. Bu durumda babasından almış olduğu yetim aylığı kesilir mi?” diyor.
Okurumuzun sorusu aslında sosyal güvenlik sistemimizdeki önemli bir ayrımı da gösteriyor. Annenizin merhum babası memur olduğundan kendisine verilen yetim aylığı evlenmediği ve memur olmadığı sürece kesilmez. Konuya ilişkin 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu gereğince alınan yetim aylıkları ancak memur (yeni adıyla 4/C'li) olduklarında veya evlendiklerinde kesilmekte olup çalışıp çalışmamasının bir önemi yoktur. Ayrıca isteğe bağlı sigortadan veya normal SSK/Bağ-Kur’dan emekli olsa bile Emekli Sandığı Kanunu kapsamında babasından aldığı yetim aylığı kesilmez.
Eğer SSK veya Bağ-Kur’dan yetim aylığı almış olsa idi bu durumda kesilecekti.
***********
Engellinin emekliliği
Okurumuz Emre Erdoğdu,  “Resul bey merhaba, 1999/3 ayında 39 günlük prim ödemesi ile iş hayatında başladım. 2000/11.ayındanitibaren ise primlerim eksiksiz yatmaktadır. Toplam 4.839 gün prim ödemem var. Ben yüzde 82 oranında engelli raporum var ve kısmetse emekli olmayı düşünüyorum. Ancak ne kadar emekli maaşı alacağım konusunda ciddi tereddütlerim var. Benim maaşımın hesaplanmasında yatan primin alakası olmadığı ve 2000 öncesi dikkate alındığı gibi yazılar dolaşıyor. Ne yapmam lazım?” diyor.
Öncelikle yüzde 82 oranında engeli olan ve engelli vergi indiriminden yararlanan bir kişinin 06.08.1997-05.08.2000 tarihleri arasında işe başlaması durumunda 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü doldurmak suretiyle emekli olabileceğini söylemeliyiz. Ayrıca emekli aylığı hesaplanırken 2000 yılı öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere sizin adınıza ödenen primlerin tamamı dikkate alınarak hesaplama yapılır.
****
twitter/resulkurt34

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank