İç Gözlem
HİÇ BU AÇIDAN BAKTINIZ MI?
"İç gözlem" yapmak, kendinizi incelemek için zaman ayırın. Ama bunu yaparken kendinizi gözlemleyin, eleştirmeyin. Özeleştiriden kaçının! Hiçkimse eleştiriyi sevmez, hele de söz konusu hedef kendinizseniz. Eleştiriler karşısında beğenilmeyen tarafınız kendisini kötü hisseder, geri çekilir ve tepki gösterir; “Benden mi bahsediyorsun? Beni mi beğenmiyorsun? Peki, tamam! Madem öyle sana gününü göstereceğim” diyerek pozitif tarafı yok etmek için değişik planlar kurar. Eleştiri yapan pozitif tarafınız ise, bir an için farkındalığını kaybettiğinde, eleştirilen tarafı yok etmek için hemen harekete geçer. İşte bu şekilde özeleştiri yaparken, farkında olmadan kendi kendinize zarar verirsiniz.
Bu nedenle özeleştiriden uzak durun. Bunun yerine söylediğim gibi, “iç gözlem” yolunu benimseyin. Bu şekilde her iki yönünüz de birbirlerinin karşısında çıplak bir şekilde tüm yönlerini ortaya koyar ve hatta birbirlerinden zevk almaya bile başlarlar.
Fakat bunu nasıl mı yapacağız?.
Her gün yatmadan önce, kendinizi incelemek için on dakikanızı ayırın. Rahat bir şekilde bir sandalyede ya da yatağınızda oturun. Gözlerinizi kapatın. Sabahtan beri yapmış olduğunuz iyi ve kötü tüm eylemlerinizi düşünün. Başkalarıyla olan ilişkilerinizde bilinçli ya da bilinçsiz olarak yaptığınız hataları gözden geçirin. "İç gözlem" yapma alışkanlığınız olmadığından dolayı, ilk uygulamalarınızda iki ya da üç hatadan fazlasını bulamayabilirsiniz. Ama düzenli ve sistematik bir çalışmayla bir saatlik bir süre bile yeterli olmayacaktır.
Böylece, iç gözlem yoluyla zihin çok hassas ve keskin olur. Aynı zamanda saflaşır (arınır) ve konsantrasyonu artar.