(I) Sağlık Kenti Ordu
8-14 Nisan Sağlık ve 15-22 Nisan Turizm Haftası. Bende bunu fırsat bilerek Ordu’nun “sağlık serbest bölgesi” konseptiyle ulusal-uluslararası sağlık şehri olmasına ve sağlık turizminin ilimizde geliştirilmesine yönelik görüşlerimi bu 10 gün boyunca paylaşacağım
Sağlık, tedavi hizmetlerinin yanı sıra, sağlık turizmi yönüyle gelir getirici olarakta görülmektedir.
Sağlık Hizmeti: Medikal, termal ve SPA-Wellness olmak üzere üç ana başlıkta toplanmaktadır.
Genel turist harcamalarının ortalama 600 dolar, tedavi amaçlı turistin harcamasının ise ortalama 5 bin dolar olduğu tespit edilmiş olup, sağlık turistinin katma değeri tatil turistine oranla 8 kattır.
Ülkemizde herkes nitelikli sağlık hizmeti için temel çekim alanı olarak İstanbul’u tercih etmektedir. Ayrıca İstanbul, tüm dünyaya sağlık hizmeti sunmaktadır. İlimiz sağlıkta çekim merkezi olan illerimize Havayolu ulaşımıyla sadece 1 saat’lik mesafededir.
Sağlık sektörünün tüm taraflarıyla (Ordu Sağlık Sektör Platformu) fikir, eylem ve hedef birliği sağlanarak ilimizin; bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda kısa orta ve uzun vadeli çalışmalarla bir sağlık kenti olması hedeflenmelidir.
Termal Sağlık Turizmi: Türkiye jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi, Avrupa’da ise birinci sırada yer almaktadır.
Termal turizm ile 12 ay turizm yapma imkanı olup, yüksek istihdam oluşturulabilir, diğer alternatif turizm türleri ile kolay entegre edilerek bölgesel turizm gelişmesi sağlanabilir,
İlimizde Fatsa sarmaşık kaplıcası sürece dahil edilebilir, Kumru ericek ve Gölköy merkezde çıkan kaplıca suyu üzerinde çalışılabilir.
Ordu Sağlık Sektör Platformu: Ordu Valiliği, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediyesi, Ordu Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Özel Sağlık Yatırımcılarımızdır.
Hedef bölgeler:Ordu ve hinterlandındaki iller olup, yaklaşık 6 Milyon nüfusa hitap etmektedir. Ayrıca Ülkemizde sağlık hizmeti gelişmemiş illerde kapsam alanımızdadır.
Hedef ülkeler: Kuzey Ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri-Akraba Toplulukları, Körfez Ülkeleri ve Gelişmiş Ülkelerdir.
Gelişmiş ülkelerde sağlık hizmetlerinin kalitesi iyi olsa da iki konuda sorun yaşanmaktadır: sıra bekleme ve yüksek fiyatlar. Gelişmiş ülkelerde bazı tedavilerde aylar sonrasına gün verilebildiği gibi, genel anlamda sağlık hizmeti bedellerinde Türkiye’ye göre 2-10 kat arasında fiyat fazlalığı yaşanmaktadır.
Dolayısıyla sıra bekleme ve fiyat dezavantajlarından olumsuz etkilenen kitleler ve tüm dünyada yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızda hedeflenmektedir.
Destekleyen Yapılar-Avantajlar: havaalanı, karadeniz-akdeniz yolu, hükümetimizin sağlık sektörüne yönelik destekleri, kuzey ülkelerinden deniz taşımacılığı imkanları-7 saat, doğal-kültürel zenginliklerimiz.
Dezavantajlar: yetişmiş insan kaynağı yetersizliği, projeye inanç yetersizliği, ilimizde sağlık sektörü kültürünün yetersizliği, altyapı yetersizliği.