Hisse Senedi Rallisi Bekleyenler…
IMKB haftaya iyi bir başlangıç yaptı. Hafta sonu özellikle AB bölgesindeki krize ilişkin çözüm odaklı olumlu açıklamalar geldi.
Hisse senedi rallisi bekleyenler… Ve Yunanistan İflası olabilir diyenler…İngiltere merkez bankasının likidite sağlayıcı tedbirleri ile İngiltere kökenli likidite sorunları aşılırken. Fransa, Belçika, Luxemburg ortaklığı ile yeni bir kamu bankası dünyaya geldi DEXIA sayesinde… Bu banka kamusal alanda verdiği kredilerle tanınıyor.
Ama maalesef Yunanistan’ın kötü tahvillerinden fazlaca satın aldığı için (yaklaşık 4 Milyar Euro) ciddi bir risk taşıyordu. Likidite sorunları artık çözülen bu banka kamu banaksı oldu. Aynı banka Türkiye de banka satın alırken terör örgütüne destek sağlayan bazı silah ve savunma sanayi üreticilerini fonluyor denmişti de.. Şimdi o fonlamayı bu devletler yapıyor.
Aslında yine onlar yapıyordu adı özeldi. Ve halka açık şirket azınlık hisseleri ile yönetiliyor gibi duruyordu. Şimdi gerçek sahiplerini dönmüş oldu. Bakalım Türkiye deki iştiraki ne olacak. Eski sahibi sattığı fiyatın % 50 altına bile almak istemez gibi geliyor bana..
Yunan tahvili tutanların bankasını kamulaştıran Avrupa devletleri acaba yunan tahvil piyasasını batıracaklar mı?
Şimdi ortadan kaybolan bu duygu bence Yunanistan’ın iflasına göz yumulmasının ayak sesleri gibi algılanabilir. Bu açıdan yatırımcıların temkinli olmaya devam etmesini aşırı öneriyorum.
Avrupa piyasaları haftanın ilk günü olumlu tepkiler verdi. Bu hareketin sürüp sürmeyeceğini izlememiz gerekir. Bu arada Euro/Dolar paritesi de ciddi bir yükseliş kayıt etti.1,37 seviyesinden direnç ile karşılaşan parite 1,37 aşarsa 1,38 yaklaşacaktır. 1,39 kuvvetli direnç noktası. Ama paritenin bu seviyeleri kolay geçmesini beklemiyorum. Özellikle Yunanistan default’unu bekleme ve konuşma sırası geldiğinde Euro’nun zayıflayacağını düşünüyorum.
IMKB 100 endeksi 58.300 direnç noktasında kapandı. Bu seviyeyi geçmeyi başarırsa 58,600-59,800 denemesi olabilir. Geçen haftalar Banka hisselerinde ciddi satışlar oldu. Bu satışların hemen hazım edilmesi beklenmemeli. Zaten bu satışlarında başka bir anlamı olduğunu düşünüyorum.
Önümüzdeki günler yaşanması muhtemel bazı gelişmelerin öncü haberleri olabilirde, tedbiren yapılmış bir likiditasyon da olabilir. Bunun için bir şey demek çok zor. Ama kesin olan bir şey endeksler fırtına gibi düşerken alım yapan bazı fonlar aynı hisselerin bu dönem gösterdiği ciddi yükselişlerinden satışla çıkmıştır. Nedense hep mükemmel fırtınayı başkaları yakalıyor.
Katılım bankaları geleceğini kurtarmalı…
Bir uluslar arası özel bankanı Türkiye ofisinin yaptığı araştırmaya göre katılım bankaları büyümede yaşanabilecek bir düşüşün Katılım bankalarının karlılığını ve büyümesini diğer bankalara nazaran daha çok etkileyeceğini ortaya koyuyor. Özellikle önümüzdeki yıl yaşanması beklenen düşük büyümden en çok katılım bankalarının etkilenmesi bekleniyor.
Burada en çok kredi/ varlık oranının belirgin olduğunu iddia eden özel araştırmada Albaraka Türk Kredi/Varlık Oranı % 77, Bank Asya Kredi/Varlık oranı % 76 aynı oranının Türkiye’nin en büyük Bankası olan Garanti için % 54 olduğunu belirtiyor. Buda tabi katılım bankalarının kırılgan olduğunun bir işareti olarak algılanıyor.
Ben yine katılım bankalarının enstrüman oluşturma ve çeşitlilik oluşturma konusunda yetersiz kaldıklarını söylemeye çalışıyorum. Katılım bankalarının ve katılım bankalarının yatırım bölümleri innovatif enstrümanlar için öncelikli çalışma kampları oluşturmaları anlamlı olacaktır. Bir katılım bankaları üst kurulu gibi bir yapının bu işe öncülük etmesi beklenmeli.
Bu işe özellikle aynı konuda çeşitli çalışma atölyesi ve /veya seminerler düzenleyerek bir yol haritası oluşturmaları gerekir. Türkiye ve benzeri ülkelerde ekonomiye kazandırılacak çok sayıda fon bulunmaktadır. Bu fonların ekonominin çarkına katılması gerek ve kalkınmayı hızlandırması gerekir.
Bu güne güzel örneklerden biride İstanbul da yeni başlayan bir gayrimenkul projesidir. Bu projeye riskine ortak olan bir katılım bankasını ciddi bir desteği ve finansman katkısı yadsınamaz. Şu an katılım bankalarında sermaye piyasalarını bilen. Yatırım enstrümanlarını yönetebilen ve bunlardan alternatifler üretebilen finansal mühendislere ihtiyaç vardır.