Herkes Girişimci Olabilir mi?
Teşbihte hata olmaz, girişimciliğin herkese uygun olup olmadığını örneğimiz üzerinden inceleyelim. Malumunuz ‘Survivor’ adında ülkemizde de yayınlanan ve dünyada elli’den fazla ülkede de yayınlanıyor olan bir yarışma programı var. Survivor hayatta kalma ve hayatta kalma savaşı verme gibi geniş anlamları olan bir kelimedir. Herkesin kazanmak için canını dişine kattığı, bin bir türlü zorluklara katlandığı bir yarıştır. İsteyen herkes bu yarışa başvurabilmektedir. Başvuru koşullarını yerine getirenler arasından bu zorlu süreç için en uygun görülen adaylarla yarışmaya başlanmaktadır. Yarışmada kişilere göre belirlenmiş belli iş bölümleri yoktur. Yarışmacılar iddialıdır ve meydan okuyan iddialarda bulunmaktadırlar. Ben en iyisiyim, ben her şeyin üstesinden gelme gücüne sahibim, tek rakibim kendimim! Gibi daha daha iddialı cümle ve hal dili kullanmaktadırlar. Yarışmanın her aşamasında her türlü pozisyon ve şartlarda kurallar her ne gerektiriyorsa o oyunu kurallara göre oynamak zorundadırlar. Bazen yarışın baş aktörü olurlarken, diğer zamanlarda sadece yarışın en basit halkası görevini üstlenerek, dönüşümlü olarak tüm pozisyonları mecburi deneyimlemek zorunda kalmaktadırlar.
Yarışma süresince bütün zorluklara göğüs geren, dayanıklı, risk alan, strateji geliştiren, iyi bir takım oyuncusu olan, insiyatif alan cesur kişiler yarışmada finale kalmaktadır. Ve tüm o yarışa başlayanlar arasında bir kazanan çıkmaktadır. Şimdi Survivor’in girişimcilik ile ne ilgilisi var diyenler varsa devam edelim.
Konu başlığımıza tekrar dönerek sorumuzu yineleyelim.
Herkes girişimci olabilir mi? Evet herkes girişimci olmak isteyebilir ! Ama girişimci olmak için yola çıkanlar arasından gerçekten isteyenler, deyim yerindeyse bu zorlu süreci kurallarına göre oynayan, zorluklara katlanan, risk alan, gözünü amacına ulaşmak için karartan, cesur, dayanma gücü yüksek ve gerçekten isteyenlerin kazanabileceği ve ayakta kalarak girişimcilik yapabileceği bir süreçtir girişimcileri bekleyen.
Yarışma ile ilişkisine gelince girişimcilik de uzun mücadelelerin verilmesi gerekli bir süreçtir. Özellikle işletmenin yeni kurulduğu ve emekleme süreci denilen gelişime yüz tutmuş zamanlarında girişimci her türlü pozisyonda bulunma gerekliliği ile karşı karşıya kalmaktadır. Angarya işlerden, uzmanlık gerektiren işlere kadar her pozisyonun gerektirdiği görevleri üstlenebilmelidir. Gelecek güzel günler çalışkan, cesur, kendisine, fikrine güvenen ve ulaşmayı istediği sonuçların hayallerini kuranların olacaktır. Girişimciliğin nimetlerinden faydalanma ve hasat zamanı artık sizindir.