Hayrettin İvgin’den: Derin Mitoloji
Folklor uzmanı, şair, yazar, araştırmacı ve bilim insanı değerli dostum Prof. Dr. Hayrettin İvgin, merkezi Ankara’da bulunan Kültür Ajansın sahibi ve yöneticisi.Birbiri ardına yayınladığı, bize ulaştırdığı kitapları var. Bunlardan bir yenisi “Derin Mitoloji” adının taşıyıcısı. İnançlarda, söylencelerde, folklorda, geleneklerde açıklaması var kitabın isminin altında.
Kültür Ajans yayınlarının 224. olarak Günyüzü gören 264 sayfalık kitap, geleceğe aktarılacak yayınlar, çalışmalar arasında görülüyor. Hayrettin İvgin hocanın bir sayfalık kısa biyografisinden sonra, iki sayfalık “Kitap hakkında” başlığı altında Hayrettin İvgin imzalı bir değerlendirme var. Buranın bir yerinde;
“Mitoloji, bir ulusun toplumsal hafızasıdır. Eğer mitolojiniz yoksa toplumsal hafızanız, hatta ulusal bilinciniz de yok demektir. Mitoloji, medeniyet hafızasının müzedir. Bu müze, toplumların halk belleğinde saklıdır ve o bellekte sergilenmiştir” deniyor. Sonra, “Türk mitolojisinde deniz” başlığı altındaki anlatımlar çıkıyor karşımıza.
Kitap başlıkların altındaki anlatımların kaynaklarını da beraberinde getiriyor. Tarihe dayalı, geçmişe dayalı fotoğraf görüntüleri kitabın zenginliğini artırmış. Resimlerle verilen görüntülerin altlarındaki açıklamalar var. Sayfa 19’daki başlık: Anadolu halk kültüründe Lokman Hekim inanışı, olarak verilmiş. Buradan birkaç cümle verelim: Eski Araplar arasında da ünlü olan Lokman’ın bir peygamber veya nebi olduğu hakkında tefsirlerde rivayetler vardır. Ancak çoğunluk onun ‘salih bir kul’ olduğunu kabul eder. Anlatılanlara göre o Habeşli bir köle, yahut İsrailoğulları’ndan bir kadı imiş. Sayfa 135’de başlayan, İnanışlarda, söylencelerde Turna kuşu ve göç yolları, başlığı altında verilenlerden de birkaç cümle ile noktamızı koyalım: Geçmişte toplumun en çok gezen-dolaşan-turlayan kesimi halk ozanları-aşıklardır. Tüccarların, askerlerin gezgin dervişlerin, avcıların, kervancıların dışındaki meslek mensupları işini gücünü bırakıp neden gezsin ki?
Aşıklar çeşitli sebeplerle bulundukları ve yaşadıkları çevrenin dışına çıkarlar. Aşıklık sanatının doğasında, yapısında vardır gurbete çıkmak.
GÜNÜN HABERİ: MURAT DUMAN’IN HAZIRLADIĞI
PROGRAMLA 14 ŞAİR VE YAZAR ANILDI
-Ankara’da,Keçiören Belediyesi’nin,Yonca Yaşam Merkezi Salonunda,şair,yazar ve müzisyen Murat Duman’ın hazırladığı,Rifat Çakır’ın sunduğu program Murat Duman’ın açılış konuşmasıyla başladı.Saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunuşunun ardından,Müftü İsmail Karaarslan ve üç kişilik imamlar ekibince,vefatla aramızdan ayrılanların aziz ruhları için Kur’an-ı Kerimden ayetler okunup,dualar edildi. Murat Duman ve İbrahim Yaman ikilisince yürütülen programda,vefatla aramızdan ayrılan aşağıdaki isimlerin,karşılarında belirtilenler tarafından hayatlarından bölümler,örnekler verildi.Bu isimlerin şöyle sıralandığı görüldü:
-Ahmet Tufan Şentürk için Prof. Dr. İsa Kayacan/Hüseyin Yurdabak için Abdullah Satoğlu/Ramazan Kurt için Murat Duman/Rıza Akdemir için Prof. Dr. Hayrettin İvgin/Abdurrahim Karakoç için Mehmet Nuri Parmaksız/Bekir Mutlu için İlter Yeşilay/Göktürk Mehmet Uytun için Durak Turan Düz/Halil Soyuer için kızı Nursel Gündüz/Güzide Gülpınar Taranoğlu için Orhan Vergili/İlkan San için Özcan Yalçın/Cumali Altıner için İbrahim Yaman/Hüseyin Balım için Nusret Turan konuşarak,bu şair ve yazarlarla ilgili görüşlerini ortaya koydular.Murat Duman’ın düzenlediği bu anma toplantısı,vefa göstergesi ve bir ilk olması bakımından takdirle karşılandı,beğenilip alkışlandı.
***