Hayat Kurtaran “Seyfi Video”
Vatandaşın kendini eğlendirmek için çektiği, bir takım psikiyatristlerin ise ruh hastalığı alâmeti olarak gördükleri “seyfi” bu sefer hayat kurtardı.
USA’ da 49 yaşındaki sekreter Stacey Yepes, dilinde dolanma ve yüzünde uyuşma şikâyetleriyle iki defa acile gidiyor ama yapılan muayene ve tetkiklerinde herhangi bir anormallik tespit edilmiyor ve bunların strese bağlı olabileceği söyleniyor.
Bu durum tekrarladığında derin derin nefes alarak sakin kalmasının onu rahatlatacağı bildiriliyor.
Yepes, başına gelen bu dil dolanması ve yüzündeki uyuşukluğun stresle ilgili olmadığına, bunun altında başka bir hastalığın yattığına inanıyor ama bunu doktorlarına bir türlü anlatamıyor.
Ertesi gün araba kullanırken aynı şikâyetlerin üçüncü defa ortaya çıkması üzerine aracını kenara çekip yüzünü “seyfediyor”.
İşyerine gittiğinde çektiği “seyfi videoyu” arkadaşlarına gösteriyor ve onlar da bunun pek de normal bir şey olmadığını, bunu mutlaka başka bir doktora göstermesinin doğru olacağını söylüyorlar.
Seyfi videoyu seyreden doktorlar bunun bir “geçici iskemik atak” olduğunu teşhis ediyorlar.
Yepes’ e gerekli tavsiyelerde bulunuyorlar ve ilaç tedavisine başlıyorlar.
Geçici iskemik atak
Geçici iskemik atak beyin kan dolaşımının geçici olarak bozulması sonucunda ortaya çıkan bir klinik tablodur.
Belirtiler genellikle kısa sürelidir ve kalıcı etki bırakmadan kendiliğinden de düzelir ama bu durum tablonun önemsiz olduğu manasına gelmez.
Geçici iskemik atak geçirenlerin üçte bir kadarında ileriki senelerde felç riski vardır ve bu bakımdan da geçici iskemik atak hasta için felci önleyecek tedbirlerin bir an önce alınması için de fırsattır.
Geçici iskemik atak yüz, kol veya bacaklarda genellikle tek taraflı olarak güçsüzlük, uyuşukluk; daha ziyade dil dolanması şeklinde konuşma bozukluğu; ani görme kaybı veya göze perde inmesi; baş dönmesi, dengesizlik yürüme bozukluğu gibi belirtilere sebep olur.
Bu belirtiler birkaç dakika sürer ve birkaç saat içinde de tamamen kaybolur.
Geçici iskemik atağın sebebi, beyin damarlarının aterosklerozudur; damar cidarında meydana gelen aterom plakları veya kan pıhtısı beynin kan akımının azalmasına yol açar.
Gelelim neticeye
Bayan Yepes, bu “seyfisiyle” “seyfiyle başı hoş olmayan” bir psikiyatriste gitmiş olsaydı muhtemelen hastalığı gene atlanacak ve bu sefer de “seyfitis” teşhisi konacaktı.
Seyfiye kulp takanlar bakalım “hayat kurtaran seyfiye” ne diyecekler merak ediyorum.
KAYNAK