Hastaneler Komplikasyonlardan Daha Çok Kazanıyor
USA’ da yapılan bir araştırmaya göre hastaneler esas parayı ameliyattan değil ameliyat sonrası çıkan komplikasyonlardan kazanıyor.Ülkenin güney bölgesinde 2010 senesinde 12 hastanede yapılan 34.256 cerrahi girişimden 1.820’ sinde (yüzde 5.3) bir veya daha fazla komplikasyon geliştiği belirlendi.
Analizde 9 cerrahi girişim ve pıhtı oluşumu, zatürree, felç ve ameliyat yerinde iltihap gibi 10 ana komplikasyon ele alındı.
Hastaların yüzde 45’ i Medicare, yüzde 4’ ü Medicaid, yüzde 40’ ı özel sağlık sigortasına sahipti; yüzde 6 hasta masraflarını kendi karşılarken yüzde 5’ i ise bunların dışında bir ödeme şeklini seçmişti.
Medicare: Yaşlılar ve sakatlar için sağlık sigortası Medicaid: Yoksullar için sağlık sigortası.
Ortalama olarak herhangi bir komplikasyon olmadan taburcu olan hastaların hastaneye 18.900$, bir veya daha fazla komplikasyon gelişenlerin ise 49.400$ kazandırdıkları belirlendi.
Özel sağlık sigortası olanlardan komplikasyon gelişenler hastaneye komplikasyon gelişmeyenlere göre hasta başına 39.000$ fazla kazanç sağlarken, bu rakam Medicare hastaları için 1.800$ idi.
Komplikasyon gelişenlerde hastanede kalma süresinin 4 misli artarak ortalama 14 günü bulduğu da ortaya çıktı.
Ödeme sistemi değiştirilmelidir
Araştırmacılar şunları söylüyor:
“Komplikasyon demek hastanın daha uzun üre hastanede kalması, daha fazla ilaç ve tıbbi malzeme sarfiyatı demektir.
Kötü tıbbi hizmetlerin ödüllendirilmesini önlemek için ödeme sistemini değiştirilmesi komplikasyonları da azaltacaktır.
Eğer bu değişiklik yapılmazsa hastanelerin kendilerine çeki düzen vermek için harekete geçmesi beklenemez.
Hastanelerin komplikasyon oranlarını açıklamaları da sağlanmalıdır; böylece yüksek oranlara sahip olanlar ya kendilerini düzeltirler ya da kimse onlara gitmez.
Gelelim neticeye
Elbette hastaneler daha çok kazanmak için komplikasyonları teşvik etmiyorlar ama hastanelerin bu sebepten daha fazla kazandıklarını ortaya koyan bu araştırma bana bizdeki performans sistemini hatırlattı.
Bir hastayı bir defa muayene ederek ve çok az veya hiç tetkik yapmadan tam olarak iyileştiren bir doktorun kazancı ile hastaya pek çok tahliller yaptıran ve defalarca hastaneye gelmesini sağlayan doktorların kazancı birbirinden çok farklı oluyor.
Performans sistemi adeta “başarılı doktoru cezalandırırken” diğer taraftan beceriksiz, bilgisiz ve ilgisiz doktoru da ödüllendirmiş oluyor.
Sağlık Bakanlığının performans sistemini bu araştırmanın ışığında yeniden değerlendirmesinde yarar var.
KAYNAK
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1679400
http://www.nytimes.com/2013/04/17/health/hospitals-profit-from-surgical-errors-study-finds.html?_r=0
http://www.medpagetoday.com/hospitalbasedmedicine/generalhospitalpractice/38495