Hastalıkların %80’ i Almaları Şart Koşulan Kolesterol Haplarını İçmiyor
Yeni bir araştırmada, birincil koruma için kolesterol hapı (statin) tavsiye edilenlerin yüzde 80’ inin, kalp krizi veya felç geçirdikleri için statin verilen hastaların (ikincil korunma) ise üçte biri kadarının ilaçlarını almadıkları ortaya çıktı (1).
Hollanda’ da 70 binden fazla kişinin takip edildiği LifeLines isimli kohorta dayanan araştırma 2015 International Symposium on Atherosclerosis’ de sunuldu.
Araştırmanın uzmanlarından Dr Jan-Willem Balder “Tavsiye edilen ilaçların özellikle yüksek riskli hastalar tarafından alınmamasına oldukça şaşırdıklarını” söylüyor:
“Statin kullananlarda kardiyo-vasküler olayların azaldığını gösteren deliller olmasına rağmen bu ilaçları alması icap eden hastaların tedaviden kaçtıklarını gösteren araştırmalar var.
Eğer kılavuza uygun olarak tüm katılımcılar statin alıyor olsalardı ülkemizde 5 senede 12.189 kardiyo-vasküler olay önlenmiş olurdu. ”
Kılavuzlara göre statin alması gerekenlerin ne kadarının ilaçlarını aldıklarını ortaya koymak için planlanan çalışmada LifeLines kohortundaki 70.292 kişinin 2006-2012 seneleri arasında tedaviye uyumları araştırıldı.
Ortalama yaşları 42 olan katılımcıların ortalama kolesterol değerleri de 124 idi.
Bunların 3.172’ sinin (%4.5) statin kullandıkları, 1.338’ inin (%1.9) kardiyo-vasküler bir olay geçirmiş oldukları belirlendi.
Katılımcıların 10 senelik kardiyo-vasküler hastalık geçirme riskleri Hollanda modeline göre belirlendi.
Hollanda kılavuzu, LDL-kolesterol seviyesi 97’ den yüksek ve 10 senelik kardiyo-vasküler hastalık riski orta veya yüksek derecede (veya total kolesterol/HDL-kolesterol oranı 8’ den büyük ise) olanlara birincil koruma kapsamında statin verilmesini gerekli görüyor.
Koroner cerrahisi, kalp krizi, felç geçiren veya periferik damar hastalığı olanlara ve LDL-kolesterol 97’ den yüksek olup ilave risk faktörlerine sahip olanlara da ikincil koruma amaçlı tedavi verilmesi icap ediyor.
Birincil koruma için statin alması gereken 3.268 katılımcıdan sadece 753’ ü (% 2) statin aldıklarını bildirdi.
Total-kolesterol/HDL-kolesterol oranı 8’ den büyük olanların çoğunun da statin almadıkları ama tip 2 diyabeti olanların ilaçlarını kullandıkları tespit edildi.
İkincil koruma için statin alması uygun olan 1.302 katılımcının 899’ u (%69) statin alıyordu.
Gelelim neticeye
Bu çalışma, kılavuzlara göre statin alması şart koşulan insanların çoğunun bu ilaçları almadıklarını ortaya koyuyor.
Bu durumun sadece Hollanda için değil tüm ülkeler için de geçerli olduğuna inanıyorum.
BİR: Hastaların yüzde 80’ inin mutlaka almaları gereken ilaçları kullanmamaları doktorlara ve tıbba güvenmediklerinin açık ve net ispatıdır.
İKİ: Hollanda’ lıların, kalp hastalıklarını önlemenin yolunun kolesterol hapı yutmakla değil sağlıklı hayat tarzı uygulamakla mümkün olabileceğini anladıklarını görüyoruz.
Darısı, ilaç endüstrisi ile çıkar ilişkileri olan uzmanlar tarafından hazırlanan kılavuzları “kutsal metinler” sanan doktorların başına.
Kaynak
1. http://www.medscape.com/viewarticle/845331