Hangi Marka Süt İçilebilir?
Çiğ Süt Üreticileri, Süt ve Süt Ürünleri Tüketicileri Grubu’nun Moderatörü Bayan Pelin Pampal’a sorulan soruyu aşağıya alacağım. Pelin Hanımefendi süt ile ilgili sorulan soruda ‘’Marka ‘’ var ise bu soruyu bize havale eder.
Aslında hangi markaların 2009 yılı Tarım Bakanlığı’ denetimlerinde sınıfta kaldığını da bilir de bize bile söylemez! Söylememesinin sebebi sınıfı geçenlerin torpil kullandıkları, denetim memurlarının sürgün edildikleridir.
Pelin Hanım’ın bana ilettiği soru: Sayın Çapar Kanat, Merhaba
Yazışma grubu üyesi olduğum Divineevents grubunun Lideri Sayın Selin Mamacı' nın sorularını cevaplandırabilmeniz üzerine size gönderiyorum. Vereceğiniz cevap Divineevents grubunda yayınlanacaktır./P.Pampal
Sevgili Pelin, Öncelikle gönderdiğin detaylı bilgi linkleri için çok teşekkürler!
Hem kurucusu olduğun,hem moderatörlük yaptığın grubun gereği, hem de konuya dair haklı olarak oldukça hassas olduğunu gördüğümden , piyasadaki hangi marka keçi sütünü almamızı önerirsin? Ayrıca süt tozu içermeyen peynir markalarından tavsiye edebileceklerin hangileri? teşekkür ederiz;)/Selin Mamacı
Selin Mamacı Hanımefendi’ nin, ne yediğini, ne yemesi gerektiğini sorgulamasını bilinçli bir tüketici olmasından da öte lideri olduğu grubu aydınlatma çabalarını takdirler karşılıyoruz.
Artık ülkemizde ne yediğini, ne içtiğini, yediklerinin içtiklerinin hangi hammadde ve zararlı katkı maddelerinden yapıldığını sorgulayan ve bu yönde tavır alanlar çığ gibi büyüyor.
Elbette yediğimizi içtiğimizi sorgulayacağız. ‘’ Ne yersek O’ yuz ’’ Satın aldığımız gıdaların parasını biz veriyorsak sorgulamak, öğrenmek ve diğer insanlara bıkmadan usanmadan anlatmak ve yazmak yaşayan insanlarımıza, gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcudur.
Süt ve Süt Ürünleri insanların ekmekten sonra ikinci öneme sahip bir besin maddesidir. Besinler, süt ve süt ürünleri; midemizin açlık hissini bastırmak için içi sanayiciler tarafından doldurulması gereken bir depo değil bizim, bebeklerimizin, çocuklarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın sağlığını koruma köprüsüdür.
Tüm süt ve süt ürünlerinde süt tozu kullanılmaktadır. Bir zamanlar ve halen yemek tabağı yapılan melamin tozları süt tozunun proteinin oranının test cihazında olması gereken seviyede okunabilmesi için katılmaktadır. Tarım Bakanlığı’ her ne kadar melaminli süt tozlarını ülkeye sokmuyoruz desede AB ve ülkemiz gıda müktesabatı 1 kilogram süt tozunda 2 ml. Melamin kullanımına izin verilmektedir. Bu konunun ayrıntılarını önceki yazılarımda yazmıştım.
Bana sorulan sorular; hangi markalar süt tozu kullanıyor,hangisi kullanmıyor? Hangi marka süt ve süt ürünleri kullanılabilinir?
İki yıl önce bir grup arkadaşlarımızla iş bölümü yaparak e mail adreslerini elde ettiğimiz tüm süt ve süt ürünü firmalarına şu soruyu sorduk: Ürünlerinizde süt tozu kullanmaktamısınız? Alınan cevap: Ürünlerimizde kesinlikle süt tozu kullanılmamaktadır. Biz buna inanmadık. İnanmayışımızın sebebi: Ülkemizin süt tozu kullanılan çukulota sanayi,dondurma sanayinin ihtiyacının çok üstünde süt tozu ithal edilmekte oluşuydu. Ülkenin iki yıl ihtiyacının üzerinde buzağı maması adı altında (gümrük vergisini delmek için) süt tozu ithal edilmiş oluşu idi.
Ne yediğini, ne içtiğini, gıda etiketleri üzerinde yazılması gerekenleri yazmayanları durdurmak için 2 Şubat 2010 tarihinde aşağıdaki linkteki dilekçe örneğini e maillerle Pelin hanım dağıtmaya başladı: https://www.bilgiagi.net/tuketicilerin-sut-tozu-dilekceleri/24794/
Bu dilekçe örneği internet sitelerinde yayınlanınca Süt ve Süt Sanayicilerinin ortaklaşa kurmuş oldukları Set-Bir Derneği’nden P.Pampal’ a gelen süt tozu ve üretimi ile ilgili yazıda yoğurt yapımında kıvam artırıcı olarak süt tozunun % 2-3 oranında kullandığı belirtiliyordu. Set-Bir’ in bu açıklamasının tam metnini ve cevabi yazımızı yakında yayınlayacağız.
Set-Bir hiç olmaz ise yoğurta % 2-3 oranında kullanıldığını itiraf etmesine karşılık süt ve süt ürünleri sanayicilerinden gelen e maillerde tümden inkar edilmekte idi.
Bir firma yoğurta süt tozu kullandıklarını inkar etmemişti. Biz de o firmaya tüketicilere doğru cevap verdikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu firmanın doğru cevap vermesinin sebebi ise bir devlet kuruluşumuz olmasından kaynaklanmakta idi! O da özel bir firma olsa idi inkarcılar kervanına katılırdı.
Divineevents grubunun yanısıra varlığından yeni haberdar edildiğim bir grup daha var: Emziren Anneler Grubu (Google). Emziren Anneler grubuna davet edildiğimde çok şaşırmıştım. Konuşmalarını izlediğimde tüm emziren anneler için çok güzel projelerin arefesindeler! Duyurma izni henüz almadığım için de açıklamaya mezun değilim.
Evet! Divin Grubu ve diğer bizi okuyan gruplardan, kişilerden soruyorlar: Tavsiye edeceğiniz marka?
Benim kullandığım marka ‘’ Çiğ Süt’’ tür.
Çiğ sütten yoğurdumu çalarım, Peynirimi yaparım. Yoğurdumun, peynirimin içinde hiç bir katkı maddesi yoktur. Tüm sanayi peynirlerinde de süt tozu kullanılabilinmektedir.
Çiğ Süt bulamaz isem pastörize süt içerim.
Asla UHT (Ultra Heating Treatment- Yüksek ısıl işlem) sütlerini asla içmem. Sebeb; kısaca gerçek besin maddesi olmayışı, gerçek süt olmayışıdır. Yüksek ısıl işlemden dolayı içindeki besin maddelerinin mevta oluşlarıdır. Bunun diğer teknik sebeblerini önceki yazılarımızda uzunca dile getirdiğimizden dolayı burada kısaca anlattım.
Televizyon reklamlarına çıkartılan allı pullu artistimiz ‘’ en sağlıklı süt kutu süt’’ sloganını gülümseyerek söylemesine de aldırış etmeyiniz! Kutu sütçüler hangi kaynaktan, hangi koşullarda çiğ sütü satın alıyorlarsa aynı şartlardaki çiğ süte çiğ süt tüketicileri kavuşmaktalar.
Yani çiğ süt üretim merkezlerinden çiğ süt, sanayicilere kromlüx kablarda taşınıyor. Parekende çiğ süt satıcıları da aynı şartlardaki çiğ süt üretim merkezlerinden kromlüx kablarda çiğ sütü çiğ süt parekende alıcılarına ulaştırmaktadırlar.
Selin Mamacı Hanımefendi, hangi marka keçi sütünü önermemi soruyor? Ne sütü olursa olsun, daima o hayvanın çiğ sütünü tercih etmelisiniz. Çiğ Sütüne ulaşamamakta iseniz pastörize olanını tercih etmelisiniz. Keçi sütü de, inek sütü de olsa şayet o süt UHT ise hiç bir besin değeri yoktur desek yalan olmaz. Çünkü sütü süt yapan içindeki vitaminler ve minerallerdir. UHT sisteminde tüm mineraller ve vitaminler, Probiyotikler ölmektedir. Geriye hücreleri yüksek ( 160 santigrat derece) ısıdan darbe görmüş protein ve süt yağı kalmaktadır.1940’ lı yıllarda yapılan deneyler de anne sütü ile değil de uht süt ile beslenen buzağıların yaşam ömürlerinin 6 (altı) ayı geçmediği tesbit edilmiştir.
UHT sütlerin aynı zamanda süt tozundan da üretilmektedir.
Hiç bir süt sanayicisi süt tozunu ürünlerinde kullandığı halde bunu etiketlerinde yazmamaktalar. Biz bunun yazılmasını istemez isek bu aldırmazlığa devam edeceklerdir.
Sevgili Divin ve Emziren Anneler; Hepiniz okuyan ve okuduğunu anlayan entellektüel insanlarsınız. Sizler gerçek sütün, gerçek markanın ne olduğunu öğrendiniz. Süt ve süt ürünlerinde süt tozu kullanıpta bunu etiketlerinde yazmayanların, tüketicilere saygı eksikliğinde bulunan süt ve süt ürünleri sanayicilerini hizaya gelmelerinde sizin de katkılarınız olmalı. Kimin için? Tüm ülkemizin bebekleri, çocukları, gelecek nesilleri için. Parası verilip satın alınan kutu sütlerin ambalajlarında süt tozu kullanılmış ise bunun yazılmasını sağlamak için sadece bir dakikanızı ayırın.Tüm ülke insanlarının süt tozlu/ süt tozsuz süt içme seçeneklerine fırsat verin ve https://www.bilgiagi.net/tuketicilerin-sut-tozu-dilekceleri/24794/ linkindeki dilekçeyi kopyalayıp alo174@tarim.gov.tr adresine gönderiniz. Sadece kendiniz değil tüm tanıdıklarınızın göndermeleri için onlara da birer örnek dilekçenin kopyasını gönderiniz. Gönderenlerin sayısını tutuyor ve isimlerini Çiğ süt üreticileri, süt ve süt tüketicileri grubunda yayınlamaktayız.
Süt tozundan yapılan süt değil çiğ sütten yapılan süt içme seçeneğinin insanlarımıza sağlanması için lütfen sadece bir dakikanızı ayıracağınıza inanıyoruz.
ÇAPAR BEY BU YAZIN İÇİN SENİ KUTLUYORUM.
KALEMİNİ ÇOK YÜREKLİ KULLANMIŞSIN.
İŞTE KAMUOYUNU UYARAN YAZI BU DEDİRTTİ.
BU YAZINI ÇOK GENİŞ KİTLELERE ÇARPICI BAŞLIKLARLA GÖNDERECEĞİM.
İNANIYORUM Kİ KISA ZAMANDA ÜLKE İNSANLARINI VE GELECEĞİ OLAN ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞINI KURTARMAYI BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ.
SEVGİ VE SAYGILARIMLA
ÜMİT BORA-ÇEVRECİ YAZAR
Eylül 4th, 2010 at 04:34YARIMADA ÇEVRE PLATFORMU SÖZCÜSÜ
yazınız ve bu konudaki mücadele azminiz için bir çiğ süt üreticisi olarak sonsuz teşekkürler.
Eylül 5th, 2010 at 15:41Merhabalar
Yukarıdaki yazınızı kutlarım. Toplumun bilinçlenmesi ve reklamlara kalmaması dileklerimle.
Özellikle tüketici, üretici karşısında eli kolu bağlanmış olarak olarak durmaktadır. Buna tek çözüm bilim ve toplumsal tüketici bilincinin oluşmasıdır.
Egoist bir yapımızın ve güvensizliğin hat safhada olduğu toplumsal (özellikle büyük kentler) birlik oluşamadığından ve yanlış bilgiler sonucu tüketiciler yanlış beslenmeleri yanında beslenme kökenli hastalıklarda artışlar izlenmektedir.
Bu arada üreticiler ceplerini doldurmaya devam etmekteler. Ama bindikleri dalı kesmekteler ama günü gün ederek yaşadıklarından yarın yoklar. Biz ise çocuklarımıza sağlıklı bir yapı yapmak için gayret göstermeliyiz. Bu da yine birlik ve bereberlikle oluşmakta. Türkiyedeki 9 kişiden fazlası bir araya gelirse polisten izin almalı yasası içinde devamlı toplum bastırılmaktadır.
Allah hepimize kolaylık versin demekten başka çare kalmıyor. Çıkmaz döngü yine bizi vuruyor.
Hepinizin sağlık ve lezzeti daim olsun.
Emrullah gumustas
Eylül 5th, 2010 at 19:03Gastronom, eğitmen aşçı
Çapar Bey,
Eylül 6th, 2010 at 00:43Allı pullu sanatçı hanımının reklamlarına maruz kalıp bu kandırmaca hakkında hiçbir şey yapamamanın acizliğini derinden hissetmiş biri olarak bana böyle bir fırsat verdiğiniz için size müteşekkirim. Dilekçeyi hemen yolluyorum 🙂
Ölmüsüzde haberimiz yok!
Eylül 6th, 2010 at 19:31Muzaffer Alev Kopenhag http://www.esir.webbyen.dk
Bir gıda mühendisi olarak yukarıda yazılanların hiçbirine katılamayacağım. Siz çiğ süt üreten bir çiftçi olabilirsiniz fakat şehirde yaşayan insanlara son derece tehlike olabilen çiğ sütü nasıl önerebilirsiniz?
Bilinçli tüketicilere;
UHT (Ultra High Temperature/Çok Yüksek Sıcaklık), sütün 135-150 °C'de çok kısa (2-4 saniye) süre tutulmasıyla gerçekleştirilen bir üretim yöntemidir. UHT işleminde uygulanan sıcaklık ve süre sütteki tüm mikroorganizmaları öldürür ve sütün besin değerine zarar vermez.
Eylül 15th, 2010 at 10:17Sütteki zararlı mikroorganizmalar 100°C'lerin üzerinde ancak etkisiz hale gelebilir. Evde ulaşabileceğiniz en yüksek sıcaklık 100°C dir. Yani evde yapılan uzun uzun kaynatma işlemleri sırasında, zararlı mikroorganizmalar ölmeyeceği gibi, süt başta protein ve vitaminler olmak üzere besin değerinin tamamına yakınını kaybetmektedir.
Bilinçli tüketiciler olarak UHT sütleri tüketiniz.
Sevgili Çapar Bey;
Şahane yazınızı yeni okudum ve çok duygulandım.
Kuvvetli kaleminiz,cesaretiniz ve bilginizden ötürü sizi tebrik eder,başarılarınızın devamını dilerim.
Süte ve ineklerine aşık;günde 1ltr+ çiğ süt içen ,kaliteli ve proses edilmemiş çiğ sütün iksir olduğunu deneyimleyen bir kişi olarak düşüncemi belirtmek istedim.
Çiğ süt "hayvanlar zoonoz hastalıklardan test edilmiş ve arilerse,temiz bir sağım yapılmış ve soğuk zincirde korunmuşsa " şahane bir iksirdir.
Eylül 17th, 2010 at 07:29Merhaba,
Eskiden UHT'mi vardı?
Onun için mi, eski insanlar sağlıklı olarak çok yaşıyorlardı?
Eski insanlar gibi yaşamaya ve içlerinde katkı dolu gıdalar yerine, doğal ve organik çiğ sütleri iyice kaynatıp, mümkünse 2 defa kaynara çıkarıp mis gibi içiniz.
Katkılı gıdalar yüzünden "yeni doğmuş çocuklar 25-30 yaşına kadar sağlıklı olarak yaşayabilirler"açıklamamı bir defa daha burada tekrarlıyorum.(Bu açıklamamı TV.lerde izliyorsunuz bilim adamları da doğruluyorlar)
Saygılarımla.
Ümit Bora-Çevreci Yazar
Eylül 24th, 2010 at 00:29BİR SORU!
ACABA ŞU ANDA PİYASADA SATILAN KUTU VE CAM SÜT MARKALARI İÇİNDE......
DOĞAL TEREYAĞI İÇİNDEN ALINMAMIŞ VE YERİNE BAŞKA YAĞ KATILMAMIŞ, BİR SÜT VE SÜT MAMULÜ VAR MI?
GEÇEN HAFTA BİR İHBAR GELDİ!
İHBARI YAPAN M.S İLE YAN YANA GELDİM VE BAKIN NE DEDİ!
"ÇOK TANINMIŞ BİR FİRMANIN SÜT MAMULLERİ KISMINDA GÜNÜ GEÇMİŞ, PEYNİRLERİN ÜSTÜNDEKİ KÜFLERİ BIÇAK İLE KESİP, YENİ MAMUL KAYNAYAN KAZANA ATIYORLARDI" DEDİ.
İHBARI YAPILAN FİRMA İSMİ BİZDE KAYITLI OLUP, BU FİRMADA ÇALIŞAN ÇOK SAYIDA İNSANI 1.5 AY İÇİNDE BİZE GETİRİP KONUŞTURACAĞINI M.S.BİZE İLETTİ.
BU FİRMA İLE İLGİLİ ÇOK SAYIDA İHBAR ÇALIŞANLARRINCA YAPILMAKTADIR.
HATTA SİZE TAVSİYEMİZ SÜT VE SÜT MAMULLERİ FABRİKALARINDA ÇALIŞAN YAKINLARINIZA HEP SORU SORUN VE ALDIĞINIZ CEVAPLARI KAMUOYU İLE PAYLAŞINIZ.
BU FABRİKA ÇALIŞANLARINA "İMAL ETTİĞİN MAMULÜ YERMİSİN? İÇERMİSİN?" DİYE SORMAYI UNUTMAYINIZ.
SAYGILARIMLA
ÜMİT BORA-ÇEVRECİ YAZAR
Eylül 24th, 2010 at 00:44Merhabalar
Ekim 13th, 2010 at 14:10yazıyı ve yorumlaraı yeni okuyabildim.
Konu çok önemli meseleyi sadece süt ile sınırlamadan düşünmek gerek.
Merak ettiğim çiğ sütü aldığımız hayvanlar GDO'lu yemler ile beslenmiyor mu?
Arkadaşlara tavsiyem ( özellikle gıda mühendisi arkadaşa )uht süt ve yoğurt ( ayrıca diğer gıda sorunları örneğin tarım ilaçları )sorunu ile Dünya gazetesinden Dr. Yavuz Dizdar makalelerini okumaları. Konu çok derin ve önemli.Yavuz Dizdarın iddalarına uht süt üreticileri yeterli açıklama getirememişken gıda nühendislerimizin bunu savunur durumda olmalarını anlamsız bulduğumu söylemeliyim.
Sağlıklı günler
İlhan AKKAYA
Sayın Çapar Bey;
Ekim 27th, 2010 at 01:02Lütfen bana bir yol gösterin. 7 aylık bir kızım var. Ona günlük yoğurt yapıyorum. Ama malesef UHT sütlerle yapıyorum. Ben kendimde yıllardır bunları kullanıyorum. Ancak bebeğime faydalı olayım derken zararmı veriyorum. Safranboluda yaşıyorum. Çok fazla kimseyi tanımadığım için çiğ süt bulmam nerdeyse imkansız. Pastorize sütlerse burda marketlerde bulunmuyor. Acaba milupanın devam sütleriyle yapsam yoğurdu olurmu?
Merhaba Arzu , umarım bebeğin için en iyi sütü bulursun. Bana kalırsa , Milupa'nın devam sütüyle yap, daha faydalı olur. tabi bu benim yorumum. Sen daha iyisini bilirsin ve araştırırsın her zaman. İZEL'den ''kızımız olacaktı'' , şarkısını dinlet ALYA bebeğe, müzik en iyi besindir.
Aralık 2nd, 2010 at 14:27İlhan Bey, tüm üniversitelerdeki gıda mühendislerinin düşüncelerini anlamsız bulmanız gerekir zira aşağıdaki linkte de görebileceğiniz gibi TMMOB Gıda mühendisleri odasının Dünya Süt Günü'nde yaptığı basın açıklamasında paketli ve ısıl işlem görmüş sütlerin tüketilmesinin doğru olduğu savunulmuş.
http://www.gidamo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=303&tipi=2&sube=0
GDO ise olayın bambaşka bir boyutu. Bahsettiğiniz diğer tüm kontaminantlar çiğ sütte de, hatta çok daha fazla oranda var. Mikrobiyolojik açıdan UHT sütler her zaman için daha sağlıklıdır.
Bizim görevimiz de halkı bilinçlendirmektir. Sorunuz olursa seve seve yanıtlar, tartışırım.
Ocak 17th, 2011 at 17:55