content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

26 Şub

Gurbetçi, Oy’unu Nerede Kullanmalı?

Yurtdışında çalışan “gurbetçi” vatandaşlarımızın; Pek çok medeni emsale ve ilerleyen teknolojiye rağmen, “nerede ve nasıl oy kullanacakları” konusu halâ belirsiz…

Şubat ayının başlarında sadece Almanya’da ikamet eden Gurbetçiye yurtdışında oy kullanma umudu doğmuştu. Bazı ümit veren beyanlar ve gelişmeler oldu. Sonra mesele adeta kapandı. Buna göre: Yurtdışında bulunan 2,5 milyon seçmene, konsolosluklarda oy kullanma imkânı sağlanacaktı... Özellikle, gurbetçi seçmenlerin yüzde 60′ının yaşadığı Almanya’nın, Ankara’dan gelen bu yöndeki talebe olumlu cevap vermesi beklendi. Devlet Bakanı Faruk Çelik, yaptığı açıklamada, bu konuda umutlu olduğunu; Alman Federal İçişleri Bakanlığı’na taleplerini ilettiklerini ve cevap beklediklerini; Türk konsoloslukları ve elçiliklerde güvenlik endişesinin olmadığını ve buralarda rahatlıkla oy kullanabileceğini; Almanya’dan beklenen cevabın gelmesi durumunda Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) hemen harekete geçireceklerini söyledi. Ayrıca Başbakan’ın 28 Şubat’ta Almanya’ya yapacağı ziyarette de konuyu Başbakan Merkel’le görüşeceği bildirildi.

Hatırlanacağı üzere: 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde 2,5 - 3 milyon dolayındaki gurbetçi seçmenden sadece 110 bini, tercihini sandığa yansıtabildi. (YSK kayıtlarına göre 2010 Seçmen sayısı: Yurtiçinde 49 milyon 446 bin 269; Yurtdışında 2 milyon 556 bin 335) 2.5 milyona yakın gurbetçi vatandaş, en demokratik hakkını kullanmaktan mahrum, mağdur ve yoksun bırakıldı.

Bu durumun giderilmesi için gurbetçi seçmene mektupla (!) oy kullanma yolunu açan düzenleme, CHP’nin başvurusu sonucu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Sonuçta: 12 Eylül’deki tarihi referandumda oy kullanabilen gurbetçi sayısı 196 binde kaldı.

Görünürde AK Parti, 1965 yılından beri sürüncemede olan oy konusunu bir neticeye bağlamak için temaslarını sıklaştırdı. Almanya’daki Türk gazeteciler için geçtiğimiz günlerde rezidansında bir yemek veren Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, gurbetçilerin oy kullanımı konusunda önümüzdeki haftalarda sürpriz gelişmelerin olacağını söyledi. Bazı diplomatik kaynaklar, Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile görüşen Devlet Bakanı Çelik’in oy kullanma konusunda kararlı bir şekilde Türkiye’ye döndüğünü ifade ettiler. Bu durumda Türk seçmenler, Almanya’da 13 konsolosluk ve büyükelçilikte oy kullanabilecekler..” (*)

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da YSK ile birlikte, gurbetçi seçmenlerin oy kullanabilmesinin yollarını aradıklarını söylüyorlar. Hattâ  Arınç’ın “Belki elektronik posta (e-mail) yoluyla oy kullanmak mümkün olur. Asıl soru, bunun bu seçimlere kadar yetişip yetişmeyeceği.” şeklinde bir beyanı da mevcut.

Gerçekte ben 1973’den beri bu “insani, medeni, hukuki ve ahlâki hak’ın” peşindeyim.

O yıllarda Almanya da ki Türk Cemiyeti Başkanı Hüsamettin İrken ile müştereken çok yoğun bir mesai verdik. Başta Dr. Faruk Sükan olmak üzere pek çok Milletvekili; Yurtdışında çalışan işçilerimiz ile mukim vatandaşlarımızın bulundukları ülkede; Türk Büyükelçilikleri ve Konsolosluklarında oy kullanmaları ve aday olarak seçimlere katılabilmeleri” hakkında vaki faaliyetlerimizi samimi şekilde destekliyorlardı. Fakat olmadı. 1973’den bu güne sürüp gelen yüzlerce dilekçe, duyuru, kampanya, “ilgili-yetkili ve sorumlu” mercilere sunulan dosyalara rağmen sonuç alınamadı!.. Kuzey Irak, Kerkük, Filistin, Suriye, Yunanistan ve Bulgaristan dâhil onlarca devletin yıllardır uyguladığı sistem, maalesef ülkemizde bir türlü gerçekleşmedi.

Dile kolay 38 yıllık mücadele… Nihayet kadim dostum Remzi Uysal’ın soruna ilişkin talebini; 23 Şubat 2011 tarih ve 3433 sayı ile YSK’na verdim. Temennim hükümetin, Türk vatandaşlarının yaşadığı tüm taraf devletlerde değil de; Özellikle Almanya bazında yürüttüğü çalışma “inşâllah” sonuç verir. 12 Haziran 2011 seçimlerinde, Hukuku düvel (evrensel hukuk) gereği Elçilik ve Konsoloslukların “taraf ülke” hükümranlığında “Türk Toprağı” olduğu idrak edilerek “teşmil” kararı alınır!.. Yahut tıpkı diğer devletlerin yaptığı gibi, “bilgilendirilerek” dünyanın bütün ülkelerindeki vatandaşlarımız bu “insani-hukuki ve medeni” hak’a; En zor ve pahalı, istismar ve suiistimale açık “gümrük kapısı” tuzaklarından kurtarılarak kavuşturulur. 

(*) Gazeteler, 07 Şubat 2011

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank