Günlük ev Pıtrak Gibi…
Oturduğumuz apartmanda, bir daire sahibi uzun süre kiracı bulamayınca, dairesini günlük kiralama işi yapan birisine kiraya verdi.
Apartman yöneticisi olduğum için işletmeci yanıma geldi, tedirgin olmamızı, haftalık ve aylık ailelere kiraya vereceğini, çevrede 8-9 daire işlettiğini söyleyerek bir nevi apartmanın olası itirazını engellemeye çalıştı.
Öyle kibar anlattı ki, ‘tercih etmiyoruz’ demek isterken; ‘lütfen çok dikkatli olun uyarıları’ döküldü ağzımdan.
Hayır dersem; öğrencilere, transseksüellere veya beğenmediklerine ev vermeyen nefretlik algının parçası olacağım gibi geldi o an.
Şimdi durum şu; evsahibi memnun, dairesini rayiçlerin üzerinde kiraya verdi. İşletmeci de sanırım memnun. Sürekli birileri girip çıkıyor, göründüğü kadarıyla boş kalmıyor.
Apartman?
10 BİNİ GEÇTİ
Hayli tedirginiz. Giren çıkan belli olmadığı gibi yerlere atılan çöplerle de uğraşmaktayız.
Komşulardan ‘size söylemiştik’ eleştirilerini duymak da haliyle bana düşüyor.
Tedirgin olmakta haksız olunmadığını bir kez daha gördük önceki gün.
Seri katil olduğu öne sürülen Atalay Filiz, Buca’da günlük ev kiraladı, iki gün kaldı.
Çünkü en kolayı. Kimse kimlik bilgisi sormuyor. Vergi yok, denetim yok. Fiyatlar ucuz. Turizmciler, İzmir’de sayının 10 bini geçtiği iddiasında. Kiralık evler pansiyonlarla, otellerle rekabet eder hale geldi. Madolyonun öte yüzünde kaçak vergi yatıyor. Konutlar mesken olarak gözüktüğü için işletmeciler vergiden de sıyrılıyor.
ETİK Başkanı Mehmet İşler’e bir dokunuyorum, bin ah geliyor; “Hangi riski anlatayım? Büyük asayiş zaaflığı var, kimlik kontrolü yok, denetleme yok. Ne kadar kaçak, sabıkalı, sapık varsa bu evlerde. Çoğu fuhuş amaçlı. Belgeli tesislerin, pansiyon ve otellerin en büyük rakibi bu kiralamalar. Bizler gelen tüm konukları gece saat 1.30’a kadar Emniyet’e online bildirmek zorundayız. 154 imzayla bir tesis kurabiliyoruz. O tarafta ise herşey kayıtdışı; eleman yok, vergi yok. Özellikle turizmin kötü olduğu dönemde bu evler turizmin belini büküyor.”
MUHATAP YOK
Ceza konusu da tam boşlukta. Doğrudan denetleyen bir kurum olmadığını anlatıyor İşler. İş çığrından çıkar hale gelince, Defterdarlık, Emniyet Müdürlüğü ve sektör temsilcilerinden 3’lü bir komisyon oluşturulmuş. Ancak doğrudan denetim yetkisi yok. Defterdarlık vergi suçundan işlem yapıyor, Emniyet sabıka yönünden bakabiliyor.
Bu da tabii sektörü durduramıyor. Mutlaka yasal düzenleme gerekiyor.
Ve maalesef biraz da benim gibilerin gereksiz anlayışı ile bırakın günlük kiralamayı, şehrin ortasında saatlik kiralamalara doğru gidiyoruz.
Bir, iki kişi sevinsin derken, apartmanı, semti endişelendirmeye, hakkıyla çalışan turistik tesisleri baltalamaya kimsenin hakkı yok.
Şüphesiz nezaket de bir yere kadar!...
UCUZA KİRALAMA
Daha çok yabancı sitelerden bulunan müşterilere, konutlar büyüklüğüne göre 50 ila 500 TL arasında kiralanıyor.
(Komşu istihbaratına göre apartmanımızdaki dairenin kirası 150-250 TL arasında) Mesken olmasına rağmen ticari işletme gibi kullanılan ‘günlük kiralık evler’ mantar gibi çoğalıyor.